-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunuosius Respublikinės Panevėžio ligoninės pacientus aplankė keturkojai

Šią savaitę Panevėžio Respublikinėje ligoninėje besigydantys jaunieji ligoniukai turėjo retą galimybę praleistį laiką šunų draugijoje. Įstaigoje nuo savo augintinių atskirtiems vaikams galimybę susitikti su keturkojais pasiūlė Panevėžio gyvūnų globos draugija. Čia surengta kaniterapijos sesija, kuri Lietuvoje dar tik pradedama taikyti.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Rūtos Nedzelskienės nuotr.

Trys keturkojai į įvairius susitikimus ir renginius su Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadove Rūta Liberiene vyksta dažnai, tačiau į gydymo įstaigą užsuko pirmą kartą. Respublikinėje Panevėžio ligoninėje surengta šunų terapija, žinoma kaniterapijos pavadinimu.

Idėjos autorė Rūta Liberienė teigė, kad įveikė nemažai kliūčių, kad jos keturkojai patektų į gydymo įstaigą nors trumpam ir taip praskaidrintų nuotaiką mažiesiems pacientams.

Čia vedamės tik tuos, kurie yra tikrai ramūs, vaikams neįvarys baimės ir elgsis deramai.

„Galbūt žmonės dar nepripratę. Visiems atrodo, kad šunys ir ligoninė – nesuderinami dalykai. Į ligoninę žmonės juk irgi eina iš gatvės, su batais, su drabužiais.

Šie šunys – naminiai. Jie gyvena su mumis ir nemanau, kad jie galėtų atnešti kažkokį virusą. Visi šunys skiepyti, sveiki, geros psichikos. Čia vedamės tik tuos, kurie yra tikrai ramūs, vaikams neįvarys baimės ir elgsis deramai“, – aiškino R.Liberienė.

Rūtos Nedzelskienės nuotr./Renginio akimirka
Rūtos Nedzelskienės nuotr./Renginio akimirka

Apie delfinų ar žirgų terapijas yra girdėjęs daugelis, tačiau apie šunų terapiją Lietuvoje žinių mažai. Resublikinės Panevėžio ligoninės atstovai tikisi, kad bėgant laikui kaniterapija taps neatsiejama gydymo dalimi.

Jungtinėse Amerikos Valstijose, Skandinavijoje, net Lenkijoje šunų terapija turi gilias tradicijas.

„Tokį pulką mielų padarėlių mūsų ligoninėje matau pirmą kartą. Jungtinėse Amerikos Valstijose, Skandinavijoje, net Lenkijoje šunų terapija turi gilias tradicijas. Pas mus tai naujovė. 

Jei gydytojai mato, kad ligoniai, bendraujantys su šunimis, sveiksta greičiau ir atsistato, tai ši terapija turi perspektyvą ir šviesią ateitį“, – sakė Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas Rolandas Tatoris.

Rūtos Nedzelskienės nuotr./Renginio akimirka
Rūtos Nedzelskienės nuotr./Renginio akimirka

Iš pradžių nedrąsiai prie keturkojų ėję mažieji pacientai vėliau neatsispyrė jų meilumui ir ėmė juos glostyti, kartu žaisti ir prašyti parodyti įvairiausių triukų. Kone pusvalandį trukusi terapija įžiebė šypseną vaikų veiduose.

Keturkojų pasirodymo pažiūrėti suskubo ne tik mažieji ligoniukai, bet ir ligoninės personalas. Medikai teigė, kad pasikrovė teigiamų emocijų ir darbui šią dieną bus kur kas geriau nusiteikę.

Moksliškai įrodyta, kad terapija su šunimis teigiamai veikia vaikų nuotaiką, motyvaciją mokytis. Kaniterapija ypač padeda hiperaktyviems vaikams, nes suteikia gerų emocijų, kurios vėliau atsispindi vaikų elgesyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius