Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jūsų augintinio striukė – iš naujos drabužių kolekcijos?

Drabužėlių augintiniams kasmet nuperkama vis daugiau, pastebi gyvūnų prekių parduotuvių atstovai. Jų teigimu, augintinių šeimininkai rūpinasi ne vien jų šiluma: jie stebi gyvūnų rūbelių mados tendencijas, teiraujasi naujų kolekcijų.
Parodos dalyvis
Parodos dalyvis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų gyvūnų prekių parduotuvėse drabužių šunims pardavimai auga.  Šiemet parduodama maždaug 25 proc. daugiau, nei pernai“, – sako parduotuvių „Kika“ rinkodaros vadovė Loreta Kačanauskienė.

Gyvūnų priežiūros prekių parduotuvės Alytuje „Dora“ savininkės Romos Mickevičienės teigimu, žieminių rūbelių pardavimai ypač šokteli jau rugsėjo mėnesį, kai į parduotuvę pradedamos vežti naujos keturkojų drabužių kolekcijos.

Naujienų portalo LRT.lt pašnekovių teigimu, šunis šeimininkai rengia kur kas dažniau, nei kates. Tiesa, beplaukėms sfinksų arba trumpaplaukėms Kornvalio reksų veislės katėms megztinius šeimininkai pirkti yra linkę, mat šioms ir namuose žiemą kartais būna per šalta.

Rekomenduoja turintiems stuburo problemų

Veterinarijos gydyklos vadovės Ritos Žilinskienės teigimu, daugelis šunų, nors ir yra auginami namuose, paprastai žiemai užsiaugina šiltesnį kailį, tačiau mažučiai ar trumpaplaukiai amsintys bičiuliai žiemos šalčiams yra mažiau atsparūs, tad papildoma šiluma jiems – į naudą.

Neretai taksams ar prancūzų buldogams, jei jiems yra diagnozuotos stuburo ligos, be rūbelių eiti iš šiltų namų nerekomenduojame, – pasakoja veterinarijos gydytoja.

„Trumpaplaukiai, mažučiai šuniukai paprastai neturi pakankamai šilto klailio. O net ir dideliems šunims, kai už lango 20 laipsnių šalčio, išbėgus į lauką yra tikrai šaltoka. Šunys peršala, serga raumenų uždegimais, o stuburo ligomis sergantiems šunims rūbeliai yra ne tik naudingi, bet ir reikalingi. Neretai taksams ar prancūzų buldogams, jei jiems yra diagnozuotos stuburo ligos, be rūbelių eiti iš šiltų namų nerekomenduojame“, – pasakoja veterinarijos gydytoja.

R. Žilinskienės teigimu, nors su drabužėliais šunims yra šilčiau, jų rengimas yra greičiau šeimininkų pasirinkimo, o ne būtinybės reikalas. Pasak veterinarijos gydytojos, savo augintinius mylintys šeimininkai jaučiasi geriau, kai jų keturkojai – aprengti.

Taksai susiduria su problemomis

Anot R. Mickevičienės, drabužėliai perkami ne tik mažiesiems toiterjerams ar Jorkšyro terjerams. Parduotuvės klientai – ir dobermanai bei buldogai. Tiesa, perkant drabužėlius Jorkšyro terjerams, R. Mickevičienė pataria atkreipti dėmesį į vidinės rūbų pusės medžiagą. Tai turi būti šilkas, priešingu atveju jūsų jorkšyriukas pavirs į susivėlusį ir įsielektrinusį keturkojį žvėrelį.

Kiek daugiau sunkumų turi taksų veislės šunų savininkai. Taksams tinka nebent apsiaustėlis, o striukę su landomis visoms keturioms kojoms dėl ilgo taksų liemens rasti yra gerokai sunkiau.

Tačiau pirmoji šunų pažintis su drabužiais paprastai būna gan problemiška: pirmuosius kartus šunys nenori dėvėti rūbelių, jais aprėdyti stovi vietoje ir nesiteikia niekur eiti arba griūna ant šono, pasakoja R. Mickevičienė. Moters teigimu, galiausiai visi pripranta, ir parduotuvėje dar niekada neteko sulaukti sugrąžinamų rūbelių.

Ir laisvalaikiui, ir sportui

Pasak L. Kačanauskienės,  drabužėlius savo gyvūnams perkantys šeimininkai itin didelį dėmesį kreipia į rūbų paskirtį.  Yra rūbelių, saugančių nuo lietaus ir drėgmės; megztinių, liemenių ir paltukų, saugančių nuo šalčio. Parduotuvėse taip pat galima rasti liemenių su atšvaitais, padedančių apsaugoti augintinį tamsoje, o treniruojamiems šunims naudojamos specialios liemenės su svarmenimis. 

R. Mickevičienės teigimu, augintinių drabužėliai neturi būti storos medžiagos. Žiemą svarbiausia, kad neperpūstų vėjas, tad megzti rūbai pasivaikščiojimams lauke netinka. 

Tuo metu veterinarijos gydytoja R. Žilinskienė pažymi, kad šaltą žiemą su keturkoju leidžiant laiką lauke, reikia stebėti, ar šis mėgaujasi buvimu, ar prašosi namo, ir nesvarbu, aprengtas jis ar ne: „Kai manęs klientai klausia, kiek laiko reikia būti lauke su gyvūnu žiemą, visada atsakau, kad taip pat, kaip ir su vaiku. Kai matote, kad gyvūnas laksto, žaidžia, siaučia ir jam patinka sniegas, galima būti, bet jei jis trypia vietoje ar eina link namų, dreba, tuomet reikia trumpinti pasivaikščiojimo laiką“.

Prie batų reikia pratinti nuo mažens

Jei manote, kad jūsų šuo ar katė mielai dėvės batelius, labai klystate. Jie mieliau oriai šals kojas, nei apauti batais bandys išmokti tinkamai vaikščioti. Apavę batus geriausiu atveju išvysite komišką keturių kojų žirgčiojimą, blogiausiu – dvigubą špagatą (jūsų šuo ar katė gulės ant pilvo, išskėtusi visas keturias kojas į šalis).

Veterinarijos gydytojos R. Žilinskienės nuomone, batukai keturkojams visai nereikalingi – jie tik sukelia stresą. Veterinarė rekomenduoja augintinių pėdutes patepti specialiu vašku, kuris apsaugo nuo šalčio ir druskų. O jei labai norite savo Micių ar Reksą apauti batais, prie to jį pratinkite nuo mažens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius