Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip ieškoti dingusios katės

Dingus jūsų katinui ar katei yra du keliai: nieko nedaryti arba ieškoti. Mūsų pačių bei kitų žmonių praktinė patirtis leidžia suformuluoti kelis patikrintus teiginius.
Katė ant palangės
Katė ant palangės / Gedimino Savickio/BFL nuotr.
Temos: 1 Katė

Pirmiausia reikia išskirti katinus pagal „sėslumą“ ir gyvenamos vietos pobūdį. Katino, kurio šeimininkai gyvena nuosavame name, elgesys kiek skirsis nuo katino iš daugiabučio elgesio. Pastarieji paprastai labai retai arba niekada savarankiškai neišeidavo į lauką, netyrinėjo savo gyvenamosios aplinkos ir šansų, kad jie grįš patys, yra tik apie 10 proc.

Taigi katinas iš daugiabučio pabėgo pro duris arba iškrito pro langą. Pradėti ieškoti reikia nedelsiant. Deja, svetimoje aplinkoje gyvūnas iki 7 dienų gali būti apimtas streso.

Auksinė taisyklė: jeigu jūs nematote katino, tai nereiškia, kad jo čia nėra.Pirmiausia paskambinkite į organizacijas, kurios užsiima valkataujančių gyvūnų gaudymu. Pasiteiraukite, ar nebuvo tą dieną ir ar nėra artimiausiomis dienomis planuojama gaudynių jūsų gatvėje, rajone. Po to apvaikščiokite artimiausias gatves ir sankryžas, patikrinkite, ar nėra
mašinos partrenkto gyvūno. Net ir sveikas gyvūnas bus labai išsigandęs ir gali iki poros parų tūnoti kur pasislėpęs žmonėms sunkiai pasiekiamoje vietoje, toliau nuo judėjimo ir triukšmo. Patikrinkite didesnius krūmynus, nišas po balkonais, rūsius, net jeigu jie ir rakinami.

Geriausia katino ieškoti vaikščiojant ir šaukiant balsu anksti ryte arba vakare, kai dar tylu, mažai
žmonių. Būtent tada gyvūnas daugiausiai juda ir gali būti pamatytas arba išgirsti jus. Būtinai kvieskite gyvūną vardu ar jam priprastu kreipiniu, į kurį jis reaguodavo. Negalvokite „kaip aš atrodysiu, ką pagalvos kaimynai“. Net jeigu katinas ir neatsilieps ar nepasirodys, jis, girdėdamas šeimininko balsą, žinos, kad yra netoli namų.

Būtinai turėkite katino mėgstamo maisto. Nors katinai lauke lengvai suranda maisto, pamėgtas kvapas padės jį prisivilioti. Jokiu būdu negalima katino gaudyti vaikant, taip tik dar labiau išgąsdinsite. Jis turi pats prieiti per ištiestos rankos atstumą, leistis paglostomas. Dažniausiai
apsipratęs katinas apsistoja 100–300 metrų spinduliu nuo namų, tad neverta ieškoti toliau, negu 1 kilometro spinduliu. Tikrinkite ramias vietas, krūmynus, apleistus pastatus.

Jeigu katinas nebijo žmonių, jis pats gali eiti pas juos ir būti priglaustas ar bent pastebėtas. Tokiu atveju yra prasmė apklausinėti kaimynus, pakabinti skelbimus. Jeigu katinas baikštus, vargu ar jį kas pastebės ir įsimins, o jeigu jį kas nors bandys pagauti – jis gali pasitraukti dar toliau nuo namų.

Dingus katinui iš nuosavo namo galioja tos pačios taisyklės, atsižvelgiant į tai, kaip toli nuo namų jis nueidavo ar apsiribodavo tik savo kiemu, ar apylinkėse laisvai laksto šunys, kurioje pusėje intensyvesnis eismas. Nebijokite pasidžiaugti savo katinu kaimynams. Pažindami jūsų gyvūną, jie galės konkrečiau pasakyti, ar pastebėjo katiną, panašų į jūsiškį, ar tik šiaip kažkokį.

Pagrindinės taisyklės:

1. Labai svarbu užsispyrimas ir kantrybė.
2. Jeigu jūs nematote katino, tai dar nereiškia, kad jis nemato jūsų.

Pagrindinės klaidos:

1. Nustojama ieškoti jau po kelių dienų. Iš namų nuklydęs gyvūnas 7 dienas gali būti apimtas streso ir slapstytis, nepasirodyti šaukiamas.
2. Ieškoma tik dienos metu. Katinai – naktiniai gyvūnai, dieną jie pasyvūs. Vaikščiodami anksti ryte nustebsite, kiek jų gyvena jūsų apylinkėse.

Statistika

Kanados mokslininkai vykdydami tyrimus apklausė penkis šimtus dingusių ir sugrįžusių ar surastų katinų šeimininkų. Trumpiausias laikotarpis, per kurį atsirado pradingėlis, – pusė paros. Ilgiausias – 81 para. Statistinis vidurkis – keturios su puse paros.

Auksinė taisyklė: jeigu jūs nematote katino, tai nereiškia, kad jo čia nėra.

Jeigu dingo jūsų katytė, konsultacijų galite kreiptis į šios publikacijos autorių p. Valdą telefonu 8 685 26956.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius