-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip sustiprinti šuns imunitetą?

Imunitetas – tai sudėtinga sistema, kuri apsaugo augintinį nuo užsikrėtimo ligomis, kovoja su virusais, bakterijomis, grybeliais, šalina iš organizmo toksinus, apsaugo nuo parazitų. Jeigu susilpnėja imuninė sistema, visos organizmo sistemos tampa pažeidžiamos, gali atsirasti ilgalaikių neigiamų pasekmių.
Besimaudantis šuo
Besimaudantis šuo / sxc.hu nuotr.

„Augintinių“ grupė „Facebook“ tinkle. Junkis ir tu, spausk LIKE.

Imuninę sistemą sudaro daug komponentų organizmo viduje ir išorėje. Išorinį fizinį barjerą sudaro didžiausias organas oda. Per dažnas maudymas sausina odą, susidaro mikroįtrūkimai, per kuriuos patenka bakterijos, maudant pašalinamas odą apsaugantis riebalinis sluoksnis. Ašaros ir seilės taip pat sulaiko svetimkūnius. Žarnyno, kvėpavimo takų gleivinė veikia kaip išorinis organizmo barjeras nuo ligų sukėlėjų. Organizmo viduje yra daugybė gerųjų bakterijų, kurios padeda kovoti su patogenais, gerųjų bakterijų skaičius yra netgi didesnis nei visų kitų organizmo ląstelių. Limfiniuose mazguose gaminamos imuninės ląstelės. Infekcijos metu limfmazgiai padidėja, tampa apčiuopiami kaklo, pažasties ir kirkšnies srityse.

Imuninę sistemą silpnina patirtas stresas, ypatingai, jeigu jis yra ilgalaikis arba gyvūnas negali jo išvengti, traumos, labiausiai kenkia nepilnavertė mityba ir aktyvumo stoka. Net aplinkos faktoriai – kvapai, garsai, šviesa – veikia imuniteto ląstelių biocheminius procesus.

Imunitetą stiprina:

Fizinė veikla. Raumenų veikla aktyvina limfinius mazgus, o būtent jie yra atsakingi už gyvūno imunitetą. Todėl visiems šunims, net jei jie kambariniai ir iš prigimties neaktyvūs, būtina pastovi fizinė veikla.

Net aplinkos faktoriai – kvapai, garsai, šviesa – veikia imuniteto ląstelių biocheminius procesus.

Mityba. Įrodyta, jog jeigu šuo negauna reikiamų mitybos elementų, ne tik jo, bet ir palikuonių imuninė sistema bus žymiai silpnesnė. Tokių palikuonių imunitetas bus silpnas net ir esant tinkamai mitybai. Todėl kokybiškas šunų maistas yra labai svarbus ne tik pačio šuns, bet ir jo palikuonių sveikatai. O maisto kokybė priklauso nuo jo ingredientų kokybės. Subalansuota ir pritaikyta rūšiai mityba mažina vėžio atsiradimo tikimybę.

Vitaminai. Jeigu šuns maistas nėra aukščiausios klasės, vitaminų trūkumą galima kompensuoti kartkartėmis naudojant papildus. Papildai labai reikalingi augantiems šuniukams, šuningoms, laktuojančioms kalėms, seniems šunims. Tačiau svarbu naudoti gyvūnui individualiai tinkamus vitaminus ir neperdozuoti. Visi antioksidantai – vitaminai A, D, C, E, selenas – stiprina imunitetą. Tai pat reikalingi: vitaminas B6 – didina organizmo atsparumą infekcijoms; cinkas – dėl šio mikroelemento trūkumo didėja infekcijų rizika, cinkas skatina žaizdų gijimą ir imunitetą stiprinančių ląstelių gamybą.

Lašišų aliejuje yra tinkamas Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių santykis, todėl jis stiprina širdį ir imuninę sistemą. Be to, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, slopina uždegiminius procesus organizme, taip skatindamas gijimą. Bet kokie žuvų taukai yra labai naudingi visam šuns organizmui. Be to jie yra aromatingi, todėl užpilti ant sauso šuns maisto pagerina jo skonį.

Jeigu palaikysite šuns imuninę sistemą, apsaugosite jį nuo ligų ir bereikalingo antibiotikų vartojimo. O antibiotikai gydo tik bakterines infekcijas ir pasižymi imunitetą silpninančiomis savybėmis.

Parengė Greta Varanavičiūtė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius