Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Katė ant virtuvės stalo: kaip atpratinti augintinę nuo nemalonaus įpročio?

Tarp kačių augintojų yra tokių, kurie leidžia savo numylėtinėms viską, net vaikštinėti ar drybsoti ant valgomojo stalo ar virtuvės stalviršio, tačiau anaiptol ne visi šeimininkai yra tokie liberalūs. Kaip atpratinti katę nuo tokio įpročio ir kodėl derėtų tai daryti?
Moteris su kate.
Moteris su kate. / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Katė

Jeigu katė vaikščioja laisvėje, jeigu ji nėra skiepyta, jeigu ji maitinama žalia mėsa, žuvimi ar paukštiena, o dar ir pelių pasigauna, tai tokia augintinė daugeliu atvejų yra parazitinių ligų ir infekcijos šaltinis.

Todėl pirmiausia katė turi gyventi namuose, nesišlaistyti rūsiuose ar laiptinėse. Ją reikia periodiškai maudyti, skiepyti, reguliariai sušerti jai preparatų nuo parazitų, ypač, jei maitinate ją žalia mėsa. Tačiau ir kokiu atveju nederėtų leisti savo augintinei užsiropšti ant stalo ar ėsti iš žmonių indų.

Ne pats maloniausias jausmas, kai keldami šaukštą prie burnos pamatote, kad jis aplipęs smulkiais augintinės plaukeliais.

Juk katė vis tiek plikomis letenėlėmis vaikšto grindimis, tomis pačiomis letenėlėmis įsiropščia į savo kraiko dėžutę. Jeigu tomis letenėlėmis ji po to tapsi per stalą, ant kurio dedate duoną ar kitą maistą... Na, pagalvokite patys. O kur dar besišeriantis kailis? Ne pats maloniausias jausmas, kai keldami šaukštą prie burnos pamatote, kad jis aplipęs smulkiais augintinės plaukeliais.

Nors kartą užšokusi ant stalo priešais pietaujantį šeimininką, norėdama patikrinti, kas jo lėkštėje, katė taip elgsis kaskart, todėl nederėtų leisti to daryti net išimtinais atvejais. Vis dėlto jokių fizinių bausmių naudoti tikrai nederėtų, nes taip katė bus tik traumuojama psichiškai, o vietoje norimų elgesio pokyčių galima sulaukti tik įvairiausių augintinės keršto variantų.

Kaip atpratinti katę laipioti ant stalų? Pirmiausia, reikėtų stengtis, kad ji neįprastų taip elgtis, auklėti pradėti reikia dar mažus kačiukus. Keisti jau suaugusių kačių elgesį yra sunku, tačiau įmanoma. Kačių auginimo specialistai rekomenduoja įvairių būdų.

Kates baugina triukšmas, tad galima išlavinti specialų sąlyginį refleksą: kaskart, kai katė užšoka ant stalo, galima komandą lipti žemyn jai duoti ne balsu, o kokiu nors specifiniu garsu, triukšmu. Pavyzdžiui, imti barškinti skardine su monetomis, būgneliu ar pan.

Kai kas rekomenduoja ant stalo išdėlioti įvairius daiktus, kurie, katei pamėginus užšokti ant viršaus, griausmingai krenta ant grindų arba kelia didelį triukšmą: metalines kepimo skardas, virveles su varpeliais, puodų dangčius, knygas. Katei bus nepatogu užšokti ant viršaus, o ir baisu ropštis ten, iš kur viskas su žvangesiu ima kristi žemyn.

Egzistuoja ir specialūs elektriniai kilimėliai, ant kurių užšokusios katės patiria silpną elektros smūgį. Žinoma, toks metodas nepasirodys patrauklus jautresniems gyvūnų mylėtojams.

Kiti siūlo tą patį sąlyginį refleksą ugdyti šaltu dušu iš buteliuko su purškimo antgaliu, tokio, kokiu apipurškiate kambarinius augalus. Daugelis kačių juk nemėgsta vandens. Stipresniam efektui galima suderinti kelis metodus, pavyzdžiui, ant kepimo skardos užpilti šiek tiek vandens: katė ne tik išsigąs skysčio, į kurį įšoks, bet gali ir numesti skardą ant žemės. Tai sustiprins baimės jausmą, ir kitą kartą katė, vengdama nemalonių potyrių, apeis stalą ratu.

Dar galima stalo paviršių apklijuoti dvipuse lipniajuoste. Nė vienai katei nepatiks paviršius, prie kurio kimba kailis ir padų pagalvėlės. Egzistuoja ir specialūs elektriniai kilimėliai, ant kurių užšokusios katės patiria silpną elektros smūgį. Žinoma, toks metodas nepasirodys patrauklus jautresniems gyvūnų mylėtojams. Jiems galima rekomenduoti stalo paviršių ištepti specialiais skysčiais.

Katėms nepatinka citrusinių vaisių kvapas. Tinka ir eteriniai rozmarino, levandos ar cinamono aliejai, kuriais galima ištrinti stalo paviršių. Jie ne tik netoksiški, bet ir maloniai kvepia. Beje, šių aliejų įlašinus į vandenį, juo galima apipurkšti ir kambarines gėles. Taip ir jas apsaugosite nuo katės dantų.

Kiekvienas šeimininkas privalo žinoti, kad nevalia vesti savo augintinės į pagundą. Jeigu ant stalo paliksite dešros ritinį ar gražiai lėkštėje supjaustytą žuvį, o patys pasišalinsite pusvalandžiui, gali nesusivaldyti net geriausiai išauklėta katė. Po to jau bus vėlu šlakstytis vandeniu ar barškinti virtuvės rakandais. Svarbiausia taisyklė, kurią turi žinoti kiekvienas – ant stalo neturi būti paliekama be priežiūros jokio maisto.

Be to, katė turi būti soti ir patenkinta. Maitinkite katę pakankamai ir įvairiu maistu. Leiskite jai patenkinti laipiojimo ir šokinėjimo instinktus: ji turi turėti savo kampelį, poilsio ir žaidimų vietą, kokius nors paviršius, baldus, konstrukcijas, ant kurių jai vis dėlto būtų galima užsilipti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius