-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katės JAV pražudo milijardus paukščių ir žinduolių

Naminės katės Jungtinėse Valstijose kasmet pražudo iki 3,7 mlrd. paukščių ir maždaug 20,7 mlrd. pelių, pelėnų ir kitų smulkių žinduolių, suskaičiavo biologai.
Katė
Katė / sxc.hu nuotr.

Katės greičiausiai yra didžiausi šių rūšių žudikės, pranokstančios geriau žinomus kaltininkus, tokius kaip gyvenamosios vietos netekimas, žemės ūkyje naudojami chemikalai ar medžioklė, tvirtina mokslininkai, kurių tyrimas skelbiamas žurnale „Nature Communications“.

Komanda, vadovaujama Scotto Losso iš Smithsono biologinės apsaugos instituto Vašingtone nagrinėjo visus paskelbtus tyrimus apie plėšrūniškus kačių įpročius.

Ankstesni tyrimai parodė, kad katės, išeinančios į lauką, kasmet Europoje ir Šiaurės Amerikoje vidutiniškai pražudo po 30–47 paukščių ir 117–229 žinduolių, atskleidė ankstesni tyrimai.

S. Losso komanda apskaičiavo, kad šalyje auginama apie 84 mln. kačių, o keletas milijonų jų greičiausiai išeina į lauką ir medžioja.

Kitas žingsnis – įvertinti kačių skaičių Jungtinėse Valstijose.

S. Losso komanda apskaičiavo, kad šalyje auginama apie 84 mln. kačių, o keletas milijonų jų greičiausiai išeina į lauką ir medžioja.

Be to, šalyje gyvena apie 30–80 mln. šeimininkų neturinčių kačių – laukinių ar gyvenančių laisvėje, tačiau neturinčių šeimininkų ir išgyvenančių tik dėl geros valios.

„Mes skaičiuojame, kad laisvai lakstančios naminės katės kasmet pražudo 1,4–3,7 mlrd. paukščių ir 6,9–20,7 mlrd. žinduolių. Dėl didžiosios dalies žūčių kaltos benamės katės“, – teigia tyrimo autoriai.

Straipsnyje teigiama, kad skaičiai daug didesni nei manyta. Be to, jie rodo, kad katės greičiausiai yra „didžiausias antropogeninių [žmonių sukeltų] JAV paukščių ir žinduolių žūčių šaltinis“.

Tyrime taip pat mėginta nustatyti, kiek katės pražudo roplių ir varliagyvių, tačiau to padaryti jiems nepavyko. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius