-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune – didžiausia Baltijos šalyse gulbių lesykla: patarimai, kaip jas lesinti

Kauniečiai, itin pamėgę pasivaikščiojimą upių pakrantėmis, dažnai užsuka ir į Žemuose Šančiuose esančią didžiausią Baltijos šalyse gulbių lesyklą. Žmonės atvyksta ne tik pasižiūrėti, bet ir palesinti likusių žiemoti paukščių. Tačiau lesinti vien tik kepinių trupiniais gali būti pavojinga. Tad prie paukščių lesinimo prisideda ir įmonės, parūpinančios subalansuoto lesalo.
Kaune – didžiausia gulbių lesykla Baltijos šalyse
Kaune – didžiausia gulbių lesykla Baltijos šalyse / „Kauno Grūdai“ nuotr.

Kaip skelbiama AB „Kauno grūdai“ pranešime spaudai, paukščių, kuriuos reikia gelbėti, Kauno teritorijoje yra nemažai: keli šimtai žiemojančių gulbių bei keli tūkstančiai ančių. Žiemos metu, kai užšąla vandens telkinių pakrantės, paukščiai negali pilnai maitintis vandens augalais, todėl į šiltus kraštus neišskridusiems būtina mūsų pagalba, antraip jiems kyla rizika nusilpti ir žūti.

„Kauno Grūdai“ nuotr./Kaune – didžiausia gulbių lesykla Baltijos šalyse
„Kauno Grūdai“ nuotr./Kaune – didžiausia gulbių lesykla Baltijos šalyse

Veisimosi metu (pavasarį, vasarą) paukščių lesinti negalima.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kada pradedate lesinti gulbes. Dar nespėjus pilnai atšalti orams, gulbės pačios randa maisto vandenyje, todėl, kol vandens pakrantės neužšalusios, jų lesinti nereikėtų. O jei jau pradėjote – nepamirškite paukščių ir šalčiams prasidėjus. Ankstyvas lesinimas turi neigiamos įtakos paukščių migracijai, o vėlyvas paukščių lesinimas (pavasarį) – paukščių reprodukcijai. Veisimosi metu (pavasarį, vasarą) paukščių lesinti negalima.

Žiemojančių paukščių lesinimas – atsakingesnis procesas negu galima pamanyti. Svarbu, jog paukščių maitinimas nenutrūktų, antraip paukščiai belaukdami savo gelbėtojų toje pačioje vietoje, kurioje kartą gavo maisto, gali nugaišti.

Su aplinkosauga mažai susidūrę geradariai neretai atneša duonos gaminių, tačiau tai – ne visavertis maistas, neužtikrinantis visų gulbėms reikalingų medžiagų įsisavinimo, tad ilgainiui galintis pagreitinti jų organizmo išsekimą atšiauriomis oro sąlygomis bei lemti mirtį.

Jau aštuntus metus iš eilės Lietuvos ornitologų draugija koordinuoja vandens paukščių lesinimą Kauno mieste, o prie iniciatyvos prisijungia ir bendrovė „Kauno grūdai“. Šiais metais jau tradicija virtusiam procesui, tai yra, žiemojantiems paukščiams lesinti, įmonė skyrė 840 kilogramų kokybiškų pašarų.

„Kauno Grūdai“ nuotr./Kaune – didžiausia gulbių lesykla Baltijos šalyse
„Kauno Grūdai“ nuotr./Kaune – didžiausia gulbių lesykla Baltijos šalyse

Bendrovės dovanotus pašarus draugijos savanoriai nuvežė į Žemuosius Šančius, kur ten gyvenanti Loreta Kiliotaitienė visą žiemą paukščius lesins.

„Džiugu, kad yra savanorių, kurie padeda palaikyti paukščių lesinimą visą žiemą. Nes jei jau jie neišskrido ir liko čia, vadinasi, laukia ir kol jais kažkas pasirūpins. Jei miestiečiai ar miesto svečiai tik nori – visada gali juos čia aplankyti“ – sakė Lietuvos ornitologų draugijos projektų koordinatorius Gediminas Petkus.

Iki vasario pabaigos galite aplankyti didžiausią Baltijos šalyse paukščių lesyklą esančią Kaune, Žemuosiuose Šančiuose prie Kranto 9 ir 10 gatvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius