Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazlų Rūdos miškuose į laisvę paleista zoologijos sode užauginta lūšis Feniksė

Trečiadienį į laisvę paleista Lietuvos zoologijos sode užauginta lūšies patelė. Retas gyvūnas paleistas Kazlų Rūdos mokomosios miškų urėdijos Novos girininkijos miškuose.

Feniksės vardu pavadinta lūšis prieš metus gimė Lietuvos zoologijos sode Kaune. Nuo gegužės mėnesio gyvūnas buvo laikomas adaptaciniame voljere. Tai yra voljeras, kuriame mokomasi išgyventi laisvėje. Jame gyvūnas maistą turi susirasti pats, pritapti prie gamtos, kad įgautų įgūdžius reikalingus išgyvenimui laisvėje.

Pasak zoologijos sodo specialistų, ši lūšis jau buvo pasirengusi savarankiškam gyvenimui. „Mūsų specialistai buvo nuvažiavę pažiūrėti kaip jai sekasi adaptaciniame voljere, vaikščiojo ilgai, bet jos nerado. Vadinasi, ji jau išmoko pasislėpti taip, kad žmogus jos jau nebemato“, – sakė Lietuvos zoologijos sodo plėšriųjų žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė.

Į laisvę paleista lūšis yra ženklinta, turi kilmės numerį, kuris yra įtraukiamas į kilmės knygą.

Kazlų Rūdos mokomosios miškų urėdijos vadovas Linas Bužinskas pasakojo, jog išleidimo vieta pasirinkta tinkamai: „Šiuose miškų masyvuose pastebėtos net kelios poros lūšių. Ši vieta unikali tuo, jog yra ganėtinai atskira nuo kitų miškų, todėl lūšys joje gali adaptuotis saugiai, be kitų plėšrūnų intervencijos. Kazlų Rūdos miške gausu aikštelių, properšų, kuriose medžių tankumas mažesnis, todėl lūšims čia lengviau susimedžioti grobį – kanopinius gyvūnus ir graužikus“.

VIDEO: Novos girininkijos miškas iš oro

Zoologijos sodas jau kelerius metus sėkmingai dalyvauja nykstančių rūšių – balinių vėžlių, didžiųjų apuokų ir lūšių – gausinimo Lietuvoje projektuose. Per keletą pastarųjų metų zoologijos sodas šiems projektams išveisė 6 didžiuosius apuokus ir 4 lūšis, kurie po tam tikro adaptacinio laikotarpio buvo išleisti į laisvę. 2014 m. liepos mėnesį Lietuvos balinių vėžlių populiaciją papildė ir 101 vėžliukas, išaugintas zoologijos sode. 

Pirmą kartą iš Lietuvos zoologijos sodo lūšis paleista į laisvę 2011 metų, rugpjūčio 10 dieną. Tuomet paleista lūšiukė buvo 15 mėnesių amžiaus, vardu Pėdutė. Pėdutė tapo pirmąja Lietuvos zoologijos sodo istorijoje išauginta lūšiuke, paleista į laisvę.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lūšies paleidimas į laisvę
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lūšies paleidimas į laisvę

Praeityje paprastosios lūšys buvo paplitusios beveik visoje Europoje išskyrus Iberijos pusiasalį, tačiau XX amžiaus viduryje vakarinėje ir vidurinėje Europos dalyje jos išnyko. 

Apie 1970 m. Lietuvoje gyveno 150–200 lūšių, kurį laiką jos medžiotos. 1979 m. medžioklė uždrausta. 2008 m. Lietuvoje gyveno tik kelios dešimtys paprastųjų lūšių. Paskutiniais skaičiavimais Lietuvoje laisvėje yra apie 100 lūšių. Latvijoje lūšių medžioklė dar vis nėra uždrausta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius