Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tas keistas ir nesuprantamas kačių elgesys

Dažnai sakoma: katės tik per plauką nuo laukinės savo prigimties. Jei nepamirštume šių žodžių, lengviau suprastume savo augintines. Todėl, kai mus trikdo keisti kačių poelgiai, ieškokime atsakymo visagalėje gamtoje...
Katė
Katė / Svetlanos Valujevos/Mice.lt nuotr.
Temos: 1 Katė

Tuštinasi netinkamoje vietoje

Tai gali būti susiję su katino arba katės lytine branda – šlapimu jie ženklina savo teritorijos ribas. Savo valdas smarkiau ženklina katinai, o katėms rūpi specifiniu šlapimo kvapu pritraukti patinus, duoti ženklą apie pasiruošimą poruotis.

Šlapinimasis netinkamoje vietoje būna susijęs ir su gyvūno išgąsčiu (netikėtas griaustinis, žaibas, šventiniai saliutai).

Katės ir jos šeimininko kvapo „kokteilis“ ramina net svetimas kates – signalizuoja apie šio žmogaus lojalumą visai kačių giminei.Gyvūnas, išgyvenantis nerimą ir stresą (išvyko šeimininkai, prižiūri svetimi žmonės, namuose kilo netikėtų barnių, pasitaikė smurto atvejų), taip pat gali pradėti nevalingai ir ne vietoje šlapintis.

Apsigyvenus gyvūno teritorijoje svetimam arba naujai šeimininkų įsigytam kitam gyvūnui, senbuvis gali pradėti tuštintis daug dažniau ir ne savo įprastoje vietoje.

Žaloja jauniklius

Taip elgdamasi katė atsikrato silpnesnių arba ligotų jauniklių, kad išsaugotų likusią vadą. Arba vada tokia gausi, kad katė baiminasi: visų neišmaitinsiu. Sprendimą motinai katei diktuoja išlikimo instinktas.

Nors retai, bet pasitaiko, jog katė bando atsikratyti jauniklių, jei šeimininkai tampa labai lipšnūs mažyliams, o katę motiną visiškai ignoruoja. Jeigu ką tik atsivestus mažylius kažkas glostė, ilgai laikė, katę taip pat gali suerzinti svetimas, jos nuomone, pavojingas kvapas.

Nedraugauja su kitomis katėmis

Katės yra vienišos medžiotojos. Medžiojant joms nereikia nei palaikymo komandos, nei žioplių, nei talkininkų. Jos įpratusios pasirūpinti savimi ir kačiukais. Skirtingai nei šunys, jos nėra socialūs gyvūnai, todėl neieško žaidimų draugų ir kompanijų. Jos išdidžios, be to, labai vertina ramybės ir tylos valandas. Namie laikomos ir šeimininkų mylimos kelios katės gana lengvai susidraugauja, kartu žaidžia, tačiau puikiai jaučiasi gyvendamos tik su žmogumi.

Vakarais laksto kaip paklaikusios

Artėjant sutemoms, kates užplūsta nežabota energija: vartosi kūliais, šuoliuoja, bando laipioti sienomis. Atrodo, kad azartiškai medžioja nematomą priešą. Medžioja labai džiaugsmingai ir ypač džiaugiasi, jeigu yra žiūrovų, vertinančių šį vakarinį spektaklį.

Nuolat trinasi

Katės trinasi į žmones ir daiktus, kad pasklistų tik joms būdingas kvapas. Kai aplinkui savas kvapas, jaučiasi ramios ir saugios. Bendras kvapas, arba katiniška esencija, – katėms tai labai svarbu. Katės ir jos šeimininko kvapo „kokteilis“ ramina net svetimas kates – signalizuoja apie šio žmogaus lojalumą visai kačių giminei.

Amžinai kariauja

Konfliktai tarp lyčių – natūrali kačių klano būsena. Patinai stengiasi sukergti kuo daugiau kačių ir turėti kuo didesnį būrį palikuonių, o katėms svarbu kuo sveikesni kačiukai. Paprasčiau sakant, katinams rūpi kiekybė, o katėms – kokybė. Beje, kačių karai nėra labai žiaurūs, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Šie karai yra psichologiniai, paremti slapta taktika ir strategija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius