-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kodėl katėms negalima duoti pieno

Reta katė atsisako paskanauti pieno, tačiau dar retesnė ta, kuriai šis paskanavimas praeina be pasekmių. Pienas katei yra skanus dėl jame esančių riebalų ir angliavandenių. Tačiau jame taip pat yra angliavandenio – pieno laktozės, kuris kačių virškinamajame trakte neskaidomas.
Daugelio kačių virškinimo sistemos nesugeba suskaidyti piene esančios laktozės.
Daugelio kačių virškinimo sistemos nesugeba suskaidyti piene esančios laktozės. / sxc.hu nuotr.

„Augintinių“ grupė „Facebook“ tinkle. Junkis ir tu, spausk LIKE.

Laktozė – tai piene dominuojantis cukrus disacharidas, sudarytas iš dviejų sujungtų cukrų: gliukozės ir galaktozės. Kad laktozė būtų visiškai pasisavinta, ji turi skilti į du minėtus junginius. Šiame procese dalyvauja fermentas laktazė, kuris paprastai būna plonųjų žarnų sienelėse.

Laktozės netoleravimas – tai nesugebėjimas absorbuoti laktozės į virškinimo sistemą. Įdomiausia tai, kad laktozės netoleravimas žmonių tarpe yra laikomas virškinamojo trakto sutrikimu. Tuo tarpu kačių fiziologijoje laktozės netoleravimas yra norma. Todėl pienas katėms gali sukelti viduriavimą ar pilvo skausmus. Nesuskaidyta laktozė storosiose žarnose pradeda rūgti, pasigamina pieno ir riebalų rūgštys, kaupiasi įvairios dujos. Viduriavimas gali tęstis nuo 8 iki 12 valandų. Jeigu katė netoleruoja laktozės, būtina išbraukti pieną iš jos dietos.

Be abejo, yra kačių, kurios puikiai toleruoja pieną, tai lemia genetika.

Vieninteliai jaunikliai turi fermento laktazės, todėl pienas jiems viduriavimo nesukelia. Tačiau karvės piene laktozė sudaro 4,5–5 procentus, o katės piene – 4,2 procentus, dėl per didelio laktozės kiekio ir kačiukai gali pradėti viduriuoti, todėl geriau naudoti specialius pieno pakaitalus. Kadangi pieno mišiniuose laktozės yra mažiau, šiuos mišinius kaip skanėstus galima duoti ir suaugusioms katėms.

Be abejo, yra kačių, kurios puikiai toleruoja pieną, tai lemia genetika. Jeigu norite išsiaiškinti, kuriai grupei priklauso katė, pasiūlykite jai kelis valgomuosius šaukštus pieno, jeigu per dieną neatsiranda jokių simptomų, katė pieną toleruoja. Tokiu atveju pieną galima naudoti kaip skanėstą – nedažnai ir nedideliais kiekiais. Skanėstas, kad ir koks jis bebūtų – šviežia mėsa, žuvis, sultinys – turi sudaryti ne daugiau nei 5–10 procentų visos dietos. Didžiąją dalį kalorijų katė turi gauti su pilnaverčiu pašaru.

Natūralus jogurtas, sūris, varškė gali būti alternatyva katėms, kurios netoleruoja pieno. Šie produktai yra gaunami bakterijoms fermentuojant pieną. Kadangi bakterijos pačios suskaido laktozę, katei nepasireiškia laktozės netoleravimas. O pieno užvirinimas nėra išeitis, nes kaitinama laktozė neskyla. Geriau naudoti specialų pieną be laktozės.

Katės yra mėsėdės, todėl pilnavertei dietai pienas tikrai nėra reikalingas. Būtina nepamiršti, kad pienas negali pakeisti vandens, todėl katė visada turi turėti šviežio vandens dubenėlį.

Parengė Greta Varanavičiūtė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius