Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl šuo su dokumentais yra brangesnis?

Jūsų kaimynas nusipirko biglį už 200 Lt iš prekeivio turguje, o jūsų dėdė kažkodėl už tokį patį šuniuką nepagailėjo mokėti 2 000 Lt. Kodėl antras šuniukas net 10 kartų brangesnis? Koks skirtumas tarp šunelio su dokumentais ir be?
Šuniukai
Šuniukai / adyna/sxc.hu nuotr.
Temos: 1 Šuo

Mažylio su dokumentais kainą kilsteli tai, kiek darbo tenka įdėti veisėjui, norint sulaukti kilmingų šuniukų vados. Paskaičiuokime. Šuniuko tėvai turi dalyvauti parodose arba atitikti veislinės apžiūros reikalavimus. Vadinasi, reikia kilmingos kalytės, pagal reikalavimus jai tinkančio patino, kurio savininkams reikės sumokėti už kergimą. Norint dalyvauti parodose reikės priklausyti kinologų klubui ir bent porą savaitgalių paaukoti varžymuisi ringe. Dažnai prašoma ir patyrusių dresuotojų pagalbos. Priklausomai nuo veislės, reikalingos kirpyklos paslaugos, įvairi kosmetika.

Gimus šuniukų vadai, užsakomi dokumentai, mikrochemos, šuniukai gauna tablečių nuo kirminų, sulaukia pirmųjų skiepų. Sudėjus čia išvardintus aspektus, norint išauginti 5 šuniukus, veisėjui teks paaukoti ne mažiau 4 tūkst. Lt, neskaičiuojant išlaidų važiavimui pas patiną, maisto šuniukams ir jų mamai, veterinarinių išlaidų sunkaus gimdymo atveju, nuostolio šuniukui neišgyvenus, sugadintų grindų, apgraužtų baldų, privalomų ir neprivalomų sveikatos tyrimų ir – svarbiausia – bemiegių naktų, kad tik mažyliai augtų gerai.

Kadangi šuniukai perkami pakankamai jauno amžiaus, neįgudęs pirkėjas gali ir nepastebėti skirtumo tarp mišrūniuko ir kilmingo šunelio.

Dokumentai užtikrina, kad šuniuko tėvai buvo vesti į parodas ir gavo tinkamus veisimui įvertinimus (vadinasi, yra tinkamos išvaizdos ir charakterio, neagresyvūs, yra nuolat skiepijami nuo pasiutligės), taip pat įrodo, jog šuniukų tėvams atlikti reikalingi sveikatos tyrimai.

Kadangi šuniukai perkami pakankamai jauno amžiaus, neįgudęs pirkėjas gali ir nepastebėti skirtumo tarp mišrūniuko ir kilmingo šunelio. Šuniukai su dokumentais savaime nėra geresni ar blogesni už šuniukus be dokumentų, tačiau tik kilmę įrodantis „popierėlis“ užtikrina, kad jūsų dėdės pirktas biglis yra tikras biglis. Nors ir pirmasis, ir antrasis šuniukai gali užaugę atrodyti labai panašiai, tačiau pirmasis šunelis negalės dalyvauti parodose bei aukšto lygio Agility varžybose ar medžioklėje. Veisimui toks šuniukas nebus tinkamas, nes jo negalės įvertinti teisėjai, be to, bus sudėtinga ar beveik neįmanoma atrinkti „giminės ryšių“ ir nesukergti tos pačios vados šuniukų.

Taigi, šuniuką iš veislyno ir šuniuką iš turgaus skiria ne tik kaina. Kiekvieno būsimo šeimininko valia rinktis – ar įsigyti kilmingą draugą, kurio išvaizda ir charakteris atitiks veislės standartą, ar kiek surizikuoti ir atsisakyti parodų įsigyjant šuniuką be dokumentų. Tai – sudėtingas sprendimas, nes šuo kartu su jumis gyvens bent 10 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius