Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: drambliai supranta žmonių gestus

Afrikos drambliai instinktyviai supranta žmonių gestus, sako Jungtinės Karalystės mokslininkai, kuriuos cituoja BBC.
Dramblys
Dramblys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atlikdama tyrimus mokslininkė Ann Smet iš St. Andrews universiteto pasiūlė gyvūnams pasirinkti tarp dviejų identiškų kibirų, o tada parodė, kad viename yra paslėptos vaišės. Drambliai pasirinko teisingą kibirą pirmu bandymu.

Mokslininkai dirbo su paimtais į nelaisvę drambliais Zimbabvėje. Prof. Richardas Byrne`as, kuris taip pat dalyvavo tyrime, sako, kad drambliai buvo išgelbėti nuo mirties ir yra treniruojami jojimui.  

„Jie treniruoja dramblius, kad šie atsakytų į signalus, duodamus balsu. Jie visiškai nenaudoja gestų, – teigia R. Byrne`as. – Idėja yra tokia, kad prižiūrėtojas eina už dramblio ir tiesiog jam žodžiais pasako, ką daryti“.

Nepaisant to, drambliai iškart suvokė rodymo reikšmę. Anot mokslininkų, tai pirmieji gyvūnai, kurie supranta gestų reikšmę be išankstinio treniravimo.  

Anot R. Byrne`o, ankstesni tyrimai su žmonėms artimiausiais primatais – šimpanzėmis – parodė, kad šios yra beviltiškos atlikinėdamos panašias užduotis.

A. Smet pridūrė, kad jai padarė įspūdį dramblių, matyt, įgimtas gebėjimas suprasti gestus: „Žinoma, mes tikėjomės, kad drambliai gebės išmokti sekti, ką rodo žmogus. Bet buvo tikrai netikėta, kai pasirodė, kad mokytis jiems visai nereikia. Atrodo, kad gebėjimą suprasti tai, kas rodoma, jie turi natūraliai ir yra daug panašesni į mus nei manyta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius