-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkė nustatė, kad šunims Mozartas patinka labiau nei „Iron Maiden“

Mozarto ir Chopino muzika puikiai ramina šunų nervus, o tokių metalo grupių kaip „Anthrax“ ir „Iron Maiden“ kūriniai priešingai – erzina keturkojus.
Wolfgangas Amadeusas Mozartas
V.A. Mozartas / „Scanpix“ nuotr.

Tokią išvadą po keturis mėnesius vykusio tyrimo paskelbė Kolorado valstijos universiteto profesorė Lori Kogan. Psichologe universitete dirbanti L.Kogan stebėjo, kaip vienos gyvūnų prieglaudos šunys reaguoja į įvairių stilių muzikinius kūrinius, rašo denverpost.com.

Mokslininkė patalpose, kuriose buvo laikomi šunys, leisdavo 45 minučių trukmės muzikos įrašus ir kas penkias minutes fiksuodavo keturkojų elgesio pokyčius.

Leidinyje „Journal of Veterinary Behavior“ paskelbtose tyrimo išvadose L.Kogan teigia, kad girdėdami klasikinę muziką šunys jautėsi net geriau nei laikomi tyloje. Tad psichologė šunų prieglaudoms siūlo naudoti klasikinę muziką globotinių stresui mažinti. Pasak jos, tai pigi ir gana efektyvi priemonė šunų savijautai pagerinti.

L.Kogan taip pat perspėja prieglaudų darbuotojus vengti sunkiojo metalo grupių muzikos, kuri „šunims gali sukelti stresą ir nerimą“.

Mokslininkė ketina tęsti savo tyrimą ir planuoja išsiaiškinti, ar muzika gali padėti gyvūnams veterinarijos klinikose greičiau atsigauti po chirurginių operacijų.

Beje, muzika veikia ne tik naminius gyvūnus. 15min.lt jau rašė, kaip vienas moksleivis Norvegijoje sunkiojo metalo muzika išgąsdino keturis vilkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius