Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niekada neglostykite galvos svetimam šuniui

Klausimas, kaip elgtis su nepažįstamu šunimi, gali pasirodyti lengvas, tačiau tokių žinių, įsitikinę kinologai, visuomenei labai trūksta.
Vilniuje aušta naujas rytas
Šuo / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Kinologija Šuo

Pirmiausia būtinas klausimas – ar šuo draugiškas, socializuotas, ar gyvūno netrikdys jūsų dėmesys. Gavus šeimininko leidimą paglostyti, būtina šuniui duoti pauostyti rankas ir tuomet atsargiai glostyti kaklą, šonus, nugarą, jokiu būdu ne galvą.  

„Jeigu, pavyzdžiui, sugalvočiau kelti šuniui virš galvos rankas – pirminė šuns reakcija yra atsitraukimas, jam baisu. Rankos virš galvos šuniui yra grėsmė. Kitas dalykas, kurio negalima daryti, – staigiai prieiti ir pasilenkti taip, kad galva atsidurtų prie šuniuko snukio, – tai irgi pavojinga“, – pasakoja Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro vadovė Jovaistė Jusionytė.

Anot pašnekovės, labai pavojinga situacija, kai svetimi žmonės prišoka prie šuns ir jį apkabina: „Šuniui tai yra nemalonu, jis gali pasisukti ir kąsti. Lygiai taip pat nemaloni situacija, kai šuo nusisukęs, o vaikas ar suaugęs žmogus jį paliečia. Kai palieti šunį iš galo, jis linkęs suktis ir kąsti. Čia suveikia instinktai, net ir labai dresuotas šuo pavojingoje situacijoje remsis instinktais“.

Anot pašnekovės, nepatariama spoksoti šuniui į akis, gyvūnas tai gali suprasti kaip grėsmę. Jei žmogus jaudinasi ar baiminasi, keturkojis jaučia jo adrenaliną, tačiau normalios psichikos ir neprovokuojamas šuo pulti neturėtų.

„Kai mes kalbame su vaikais, sakome, jog kai įeini į naują teritoriją, pamatai joje šunį, neturėtum staigiai judėti, staigiai bėgti. Tuomet bus saugu, bet jeigu nesilaikysi saugumo reikalavimų, gali ištikti nelaimė“, – aiškina J. Jusionytė.

Nutinka situacijų, kai prie žmonių pribėga nepažįstamas šuo be šeimininko. Pašnekovė pataria nesutrikti, o pasitelkti paprastas elgesio gudrybes.

„Yra toks pasakymas, kad turėtum sustingti ir būti kaip medis. Jei esi atsiklaupęs ir tavo galvos lygmenyje yra šuns galva, tai mažiausiai ką reikia daryti, tai sustingti. Visų pirma reikėtų atsistoti stabiliai ant dviejų kojų, kad jei šuo vis dėlto šoks, žmogus liktų stovėti ir šuo jo nenuverstų. Jeigu žmogus vis dėlto stovi ir pribėga šuo, dažniausiai šuniui objektas yra įdomus apie 60 sekundžių.

Kas įdomiausia – jei turite daiktų prie savęs, galite jam parodyti ir numesti – tai gali būti akmenukas ar mobilus telefonas. Kai šuo auklėtas, jis yra socializuotas, draugiškas, tad neturėtų kąsti nei iš šio, nei iš to“, – sako Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro vadovė J. Jusionytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius