-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagalvok prieš dovanodamas gyvą būtybę!

Artėja Kalėdos – džiugus šventinis metas. Kiekvienas iš mūsų susimąstome, kuo galėtume pradžiuginti savo artimuosius, ką Kalėdų senelis padės po eglute mūsų vaikams. Turbūt ne vienas pagalvojame apie mažą, mielą, švelnų kačiuką ar šuniuką. Ach, kaip bus smagu kada šis pūkuotukas, perrištas raudonu kaspinėliu, iššoks iš dovanų dėžės! Koks mielas siurprizas! Kupinos džiaugsmo ir susižavėjimo vaiko akys! STOP!
Gyvūnas – ne dovana!
Gyvūnas – ne dovana! / GGT „Pifas“

Gyvūnas-dovana – labai prastas sumanymas. Prieš mintyse rinkdami vardą augintiniui, sustokite ir atsakingai pagalvokite apie savaites, mėnesius ir metus, kuriuos reikės gyventi su „dovana“ pasibaigus Kalėdų rytui.

Visų pirma, ar esate tikri, kad Jūsų artimasis nori augintinio? Taip taip, jis ištisus metus, atrodo, tik ir kalbėjo apie tai, kaip būtų miela vakarais pasivaikščioti su šuneliu, žiūrėti televizorių kartu su jaukiai šalia murkiančiu katinėliu. Tačiau realybė, su kuria nuolat susiduria gyvūnų globos organizacijos yra tokia: noriu ne visada reiškia galiu. Jūsų artimasis tikrai Jums nepadėkos, kuomet užuot penktadienio vakarą smagiai leidęs su draugais, po darbo turės skubėti namo, nes reikia pavedžioti šuniuką. Ko gero, Jūs busite pirmas į kurį Jūsų draugas kreipsis prašydamas pagloboti jo katę atostogų metu. Ar tikrai to norite?

Mažiems šuneliams ir katinėliams reikalinga nuolatinė priežiūra ir dėmesys. Jie turi būti šeriami tinkamu (ir nepigiai kainuojančiu!) maistu tris-keturis kartus per dieną. Visi maži šuniukai teršia namuose – juos tenka mokyti tuštintis lauke. Tai daug laiko reikalaujantis procesas, įskaitant ir kėlimąsi naktimis, ėjimą į lauką tamsiais žiemos vakarais ir ankstyvais rytais vos atmerkus akis.

Maži kačiukai būna labai judrūs – jie nori visur užlipti, viską pauostyti, pakrapštyti. Galbūt kartu su kačiuku padovanojote ir nuostabią draskyklę. Deja, katinėliui atrodo, kad sofa nagų „aštrinimui“ yra patogesnė. Reiks nemažai laiko, kol jis šio įpročio atsisakys. O kol atsisakys – tikėkitės nuostolio.

Gyvūnas, jo išvaizda, temperamentas, amžius yra asmeninis žmogaus, kuris juo rūpinsis ilgus metus, pasirinkimas, jis negali būti tinkamai padarytas kito žmogaus.Būsimiems šeimininkams reikia laiko tinkamai pasiruošti naujam gyventojui šeimoje. Mielai ir patraukliai atrodantis gyvūnas nėra daiktas, kuris staiga pasirodęs sukelia daug džiaugsmo, o vėliau gali būti padėtas į lentyną ar grąžintas atgal į prieglaudą. Tai gyva būtybė, turinti jausmus ir poreikius, reikalaujanti ilgus metus trunkančio įsipareigojimo atsakingai rūpintis.

Pasibaigus šventinei euforijai, daugumai vaikų labai greitai nusibosta prižiūrėti naująjį augintinį, o tėvai staiga tampa per daug užsiėmę tai daryti. Todėl daugiau kaip pusė tokių „dovanėlių“ atsiduria prieglaudose, gatvėje. Kur kas greičiau nei pabodę žaislai.

Netgi tuo atveju, jei Jūsų draugas ar vaikas yra tikrai apsisprendęs įsigyti gyvūną, pasirengęs atsakingai prisiimti visus su tuo susijusius įsipareigojimus, išlaidas ir atsakomybę – leiskite tai padaryti jam pačiam. Gyvūnas, jo išvaizda, temperamentas, amžius yra asmeninis žmogaus, kuris juo rūpinsis ilgus metus, pasirinkimas, jis negali būti tinkamai padarytas kito žmogaus. Šiuo atveju pagalba išsirenkant augintinį, gyvūnų priežiūrai reikalingų reikmenų padovanojimas bus pakankama ir labai vertinga dovana.

Kalėdų laikotarpis yra apskritai netinkamas gyvūno įsigijimui. Šiuo laiku dažnai patys svečiuojamės ar kviečiame savo draugus švęsti savo namuose. Gyvenamosios vietos pasikeitimas, nauja aplinka, nepažįstami žmonės gyvūnui ir taip sukelia didelį stresą. O jei dar pridėsime šventinį šurmulį... Šis stresas gali pasireikšti ir rimtais sveikatos sutrikimais. Ar norite antrąją Kalėdų dieną praleisti veterinarinėje klinikoje? Arba dar blogiau – ligoninės priimamajame, kuomet streso apimta „dovana“ apdraskys ar apkandžios svečius.

Kur kas geriau įsigyti naująjį šeimos narį vėliau, praėjus šurmulingam Kalėdų laikotarpiui, kai namai aprimsta, juose įsivyrauja senoji rutina ir galima skirti daugiau laiko padedant gyvūnui apsiprasti naujoje aplinkoje, perprasti namų taisykles.

Dauguma žmonių dovanoja šunelius ar kačiukus, tačiau visa tai, kas čia parašyta, galioja ir kitiems, smulkesniems gyvūnėliams: šinšiloms, jūrų kiaulytėms, ropliams, paukščiams ir kt.

Gyvūnas – tai ilgus metus trunkantis įsipareigojimas, o ne trumpalaikis Kalėdinis džiaugsmas. Pagalvokite apie tai priimdami sprendimą dovanoti augintinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius