-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pelėdos, kurios žiemą per parą suėda iki keturių viščiukų

Tikra retenybė, kad baltaveidės Šiaurės Afrikos pelėdos mūsų krašte žiemotų lauke, sako tokias pelėdas Lietuvoje auginantis Slavomiras. Tačiau jis pasakoja, kad savo išskirtinėmis augintinėmis šaltuoju metų laiku gerai pasirūpino: uždengė voljerą, kojytes saugojo nuo skersvėjo ir gausiai šėrė – iki keturių viščiukų per dieną.
Šiaurės Afrikos pelėda
Šiaurės Afrikos pelėda / Wikimedia.org nuotr.
Temos: 1 Pelėda

Pelėdų mylėtojas Slavomiras šias savo augintines atsivežė iš Olandijos ir Vokietijos.  Jis pasakoja, kad baltaveidės Afrikos pelėdos būna dviejų porūšių: Šiaurės ir Pietų Afrikos.

„Ant mano rankos tupi Šiaurės Afrikos atstovė. Tai – visiškai naktinis paukščiukas. Jei dieną prieini prie voljero, ji tampa lyg nepastebima“, – teigia pelėdų augintojas.

Afrikos šiauriniai baltaveidžiai apuokai – aktyvūs naktį. Dieną jie tupi prie medžių kamienų, lapių tankmėje, tankiuose krūmuose ir panašiose slėptuvėse. Maskuojasi tokie apuokai gana meistriškai: prie kūno priglaudžia plunksnas, o iš akių telieka maži horizontalūs plyšeliai.

Temstant paukščiai pasikeičia: padidėja jų apimtis, atsiveria didelės ir oranžinės akys. „Ji vadinama baltaveide. Veidas ­– baltas veidas, akys – didelės, intensyvios spalvos“, – apibūdina pelėdų mylėtojas.  

Slavomiras atvirauja, kad jam šios pelėdos įdomios dėl savo neįprastų plunksnų.

„Šilumamėgių  pelėdų – Afrikos, Pietų Amerikos, Azijos – plunksnos gana skurdžios – ne toks apsiplunksnavimas kaip Šiaurės pelėdų“, – tvirtina vyras.

Praėjusią žiemą šie paukščiai gyveno lauke. Pasak pelėdų augintojo, tai –­ labai retas atvejis.

Pelėdų mylėtojas Slavomiras savo augintines atsivežė iš Olandijos ir Vokietijos

„Voljeras buvo uždengtas. Tai – didelė retenybė, kad jos taip žiemoja. Bet aš stebėjau, kad joms būtų patogu, nebūtų skersvėjų. Visos šilumą mėgstančios Pietų rūšys jautrios ne tiek šalčiams, kiek skersvėjams ir vėjams“, – aiškina Slavomiras.

Jis tikina prižiūrėjęs, kad augintinėms neperpūstų kojų ir kad jos nesušaltų.

Gamtoje tokie baltaveidžiai apuokai minta bestuburiais, pavyzdžiui, drugiais, svirpliais, skorpionais. Taip pat jie sumedžioja smulkių roplių, paukščių ir žinduolių, ypač – graužikų.

„Mityba žiemą ir vasarą skiriasi. Jei vasarą ėda vieną viščiuką per parą, tai žiemą tris ar net keturis. Daugiausia jos ėda vienadienius viščiukus ir peles“, – sako Slavomiras.

Specialisto teigimu, pelėdų, kurios dauginasi, geriau neliesti. Tačiau ant pelėdų augintojo rankų jo prižiūrimos pelėdos jaučiasi gana ramiai.

Slavomiro manymu, šie apuokai patinka žmonėms dėl savo plunksnų, šviesių veidelių ir dailių ausyčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius