-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Peticija Prancūzijos prezidentui padės apsaugoti Lietuvos paukščius

Dėl senų smulkiųjų paukščių valgymo tradicijų Prancūzijoje kasmet sugaunama beveik pusė milijono smulkiųjų paukščių, ten žiemoti atskrendančių ir iš Lietuvos, LRT RADIJUI sako Lietuvos ornitologų draugijos direktorius Liutauras Raudonikis. „Galbūt ir juokais sakoma, kad ten valgomi lakštingalų liežuvėliai. Bet juokai tikrai turi pagrindą – Prancūzijoje iš paukščių daugiausia suvalgoma kikilių ir lakštingalų“, – pabrėžia ornitologas.
Paprastasis kikilis
Paprastasis kikilis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

– Lietuvos ornitologai kviečia pasirašyti peticiją – kreipimąsi į Prancūzijos prezidentą dėl paukščių naikinimo. Kokia tai iniciatyva?

– Per savo rinkimų kampaniją Prancūzijos prezidentas pažadėjo rūpintis biologinės įvairovės apsauga. Jis tai labai stipriai akcentavo, ir tai įvertino rinkėjai – čia buvo vienas iš svarbių aspektų, kodėl jis laimėjo rinkimus. Kadangi ta problema, jog prancūzai gaudo ir valgo paukščius, išlieka, kreipiamasi į prezidentą, kad jis tesėtų savo pažadus ir kad paukščius būtų uždrausta gaudyti tinklais ir kitais būdais, nes yra daug restoranų, kur smulkieji giesmininkai yra gurmaniškas patiekalas.

– Protestuoja ne vien lietuviai? Turbūt ir patys prancūzai?

– Patys ornitologai irgi yra prieš ir rodo iniciatyvą, tačiau jiems sunku, nes šalyje susiklosčiusios senos smulkiųjų paukščių valgymo tradicijos. Galbūt ir juokais sakoma, kad ten valgomi lakštingalų liežuvėliai. Bet juokai tikrai turi pagrindą – Prancūzijoje iš paukščių daugiausia suvalgoma kikilių ir lakštingalų.

– Turbūt toje Europos dalyje ne tik prancūzai paukštelius valgo?

– Tai didelė problema visame Viduržemio jūros regione: Kipre, Italijoje, Maltoje, net kai kuriuose Ispanijos regionuose. Be to, smulkieji paukščiai gaudomi ir Egipte. Taigi, įvertinę, kad maistui jie sugauna 400 tūkst. smulkiųjų žvirblinių paukščių, prancūzai ėmėsi iniciatyvos. O skaičiuojant, kiek jų sugaunama visame regione, išeina daugiau nei milijonas. Mes Lietuvoje paukščius saugome, o kiti juos suvalgo.

– Kaip galima pasirašyti peticiją?

– Prancūzų ornitologų draugijos peticiją galima rasti internete šiuo adresu. Taip pat nuorodą galima rasti ir Lietuvos ornitologų draugijos svetainėje.

– Ar jau daug yra tokių pretenzijų?

– Iš tikrųjų yra daug. Peticiją pasirašo ir lietuviai. Prancūzai džiaugiasi ir mums padėkojo, nes jiems reikia tarptautinio palaikymo: vidaus politika yra vidaus politika, o politikai visada labiau reaguoja, kai yra tarptautinė reakcija. Taigi ir lietuviai gali labai padėti saugoti savo paukščius. Pavyzdžiui,  net nykstanti sodinė starta, kuri apsistoja Prancūzijoje, ten taip pat naudojama maistui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius