Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rugsėjo 28-oji – pasaulinė pasiutligės diena

Rugsėjo 28 d. pasaulis mini tarptautinę pasiutligės dieną. Pasauline akcija siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, didinti žmonių supratimą apie pavojingos ligos prevencijos svarbą.
Nors dėl aktyvios vakcinacijos pasiutligės atvejų Kaune žymiai sumažėjo, nukentėjusiųjų nuo gyvūnų nuolat daugėja.
Dėl aktyvios vakcinacijos pasiutligė Lietuvoje tapo gana reta liga. / Dienraščio „15min“ nuotr.

Pasiutligė yra virusinė liga, kuria užsikrėsti gali gyvūnai ir žmonės. Liga dažniausiai plinta per įkandimus, tačiau užkratas su infekuoto gyvūno seilėmis taip pat gali patekti per pažeistą odą ar gleivinę. Kiekvienais metais dėl šios ligos miršta daugiau nei 55 tūkstančiai žmonių, daugiausia Afrikoje ir Azijoje, pusė iš jų – vaikai. Daug mirčių nuo pasiutligės atvejų nepranešama, todėl tikėtina, kad mirtingumas yra dar didesnis.

Pagrindinė kovos su šia liga priemonė – vakcinavimas. Visi naminių gyvūnų savininkai privalo kartą per metus paskiepyti savo augintinius – šunis, kates, šeškus nuo pasiutligės.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuo 2006 m. kasmet pavasarį ir rudenį vykdo oralinę laukinių gyvūnų vakcinaciją nuo pasiutligės. Tyrimų rezultatai rodo, kad liga iš Lietuvos traukiasi. 2009 metais buvo nustatyti 63 protrūkiai, 2010 metais – 33, 2011 – 14, šiais metais registruoti tik 5 šios pavojingos ligos atvejai.

Lietuvai tarpininkaujant, kaimyninė Baltarusija pasienio zonoje (50 km) jau tris kartus atliko oralinę laukinių gyvūnų vakcinaciją. Tikimasi, kad glaudus Baltijos valstybių veterinarijos specialistų bendradarbiavimas, keitimasis informacija ir  nuolatinis laukinių gyvūnų vakcinavimas padės artimiausioje ateityje likviduoti pasiutligę visame regione.

Minint šia dieną, daugelis valstybinių maisto ir veterinarinių tarnybų organizuoja nemokamą naminių gyvūnų vakcinavimą. Norintys sužinoti daugiau  informacijos, turi kreiptis į teritorines tarnybas. Kontaktinius duomenis galite rasti adresu http://www2.vmvt.lt/lt/top/struktura.ir.kontaktai/kontaktai.

Norint apsisaugoti nuo pasiutligės, rekomenduotina:
– vengti kontakto su laukiniais, valkataujančiais gyvūnais, net jeigu jie atrodo labai draugiški;
– pastebėjus keistai besielgiančius laukinius ar naminius gyvūnus, pranešti artimiausiai valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai;
– įkandus svetimam, nepažįstamam gyvūnui, žaizdą nuplauti vandeniu su muilu, dezinfekuoti ir kuo greičiau  kreiptis į medikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius