-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sunkmečiu prabangiųjų jorkiukų mada nesibaigia

Prieš keletą metų į Lietuvą atkeliavusi jorkšyro terjerų, meiliai vadinamų jorkais mada, nepraeina. Madingiems šuneliams, kainuojantiems iki 4 tūkst. Lt, neatsispiria ne vienas pasiturintis lietuvis.
Vaida Židonytė
Vaida Židonytė / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Mada Šuo
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Jorkiukas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Jorkiukas

Jorkai su jais keliauja bene visur: ir į svečius, ir apsipirkti, o kartais sėdint kavinėje tenka pamatyti iš rankinės kyšantį smalsų snukutį. Tačiau parduotuvių ir kavinių šeimininkai tam, regis, neprieštarauja,

Parduotuvės neprieštarauja

„Maximos“ atstovė spaudai Renata Saulytė priminė, kad prie įėjimų į parduotuves yra iškabinti ženklai, jog gyvūnus čia vestis draudžiama. „Mes prekiaujame maistu. Jam yra keliami aukšti higienos reikalavimai“, – sakė R.Saulytė.

Jei pirkėjai mažą šuniuką atsineša rankinėje ir užtikrina, kad augintinis nesilies prie maisto, tai, pasak R.Saulytės, nieko baisaus. „Palikti mažą šunytį lauke nėra sąlygų. Be to, jie pakankamai brangūs, todėl šeimininkai baiminasi tą daryti“, – kalbėjo pašnekovė.

Tačiau ji pažymėjo, kad įsivesti už pavadėlio pririštą jorką ar bet kokį kitą šunį yra griežtai draudžiama. Tokiu atveju apsaugos darbuotojai paprašytų pirkėjo išeiti iš parduotuvės.

Panašios pozicijos laikosi ir prekybos tinklas IKI. „Jei pirkėjas mažą naminį gyvūnėlį nešasi ant rankų ar narvelyje, nėra jokių priežasčių neleisti įsinešti“, – paaiškino IKI atstovas spaudai Valdas Lopeta.

Nevaro ir iš kavinių

Jorkšyro terjerai nevaromi ir iš kavinių bei restoranų. Restoranų tinklo „Fortas“ marketingo vadovas Kęstutis Markevičius sakė, kad restoranai mielai priima ir tuos, kurie su savimi atsiveda šuniukus.

„Jei jis mažas, turi savo vietą rankinėje ar krepšyje, negąsdina kitų klientų, nedrabsto pūkų, tai kodėl gi ne?" – svarstė pašnekovas. K.Markevičius tikino, kad klientai, kurie atsiveda kiek didesnius augintinius taip pat nevaromi lauk – juos stengiamasi pasodinti nuošaliau. „Prašom, kad sėstų prie lango ar, jei šilta, lauko kavinėje“, – apie tvarką „Forto“ restoranų tinkle pasakojo K.Markevičius.

„Ar jorkas, ar senbernaras – vis tiek šuo. Aš pats iš principo kai kur leisčiau ir senbernarus“, – sakė bendrovės „Vičiūnai Group“, valdančios restoranus „Kapėdėle“, „Charlie pizza“ ir „Carskoe selo“, direktorius Gediminas Balnis.

Jis pastebėjo, kad jorkus atsinešę žmonės iš kavinių dažniausiai nevaromi, nors neturėtų būti įleidžiami. „Lietuvoje higienos normos griežtos“, – kalbėjo direktorius.

Brangus malonumas

Kaip naujienų portalui 15min.lt sakė viena iš grožio salono šunims „Pet Style“ savininkių Daiva Medalinskienė, jorkšyro terjerus daug kas perka dėl mados. Esą kai kurie žmonės nesuvokia, kiek tokiam mažam šunyčiui reikia priežiūros. „Jei tingi šukuoti, tegu neperka. Būna, atveda labai susivėlusių“, – pasakojo D.Medalinskienė.

Tačiau pašnekovė patikino, kad jorkšyro terjerų priežiūra nėra tokia brangi kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. „Kosmetinį kirpimą, kuris kainuoja 70–80 Lt grožio salone šuniukui galima atlikti kas 1,5–2 mėnesius“, – aiškino D.Medalinskienė.

Pati tris jorkus auginanti pašnekovė sakė, kad neatsiejama jų dalis yra kaspinėliai. Jie „Pet Style“ kainuoja nuo 15 iki 50 Lt. „Yra su Swarovski kristalais, yra be“, – sakė pašnekovė ir pridūrė, kad neretai žmonės kaspinėlius augintiniams pasidaro patys.

Specialūs drabužėliai kainuoja kiek brangiau – nuo 50 iki kelių šimtų litų. Tačiau šunyčio apranga, pasak D.Medalinskienės, yra šeimininko išmonės dalykas. Esą megztinuką ar paltuką galima pasisiūti ar nusimegzti pačiam. „Tokiu atveju būtina įsiūti pamušalą, kad nesiveltų kailiukas“, – patarimus dalijo jorkšyro terjerų augintoja.

Pirko Niujorke

Keturis jorkšyro terjerus auginanti manekenė Vaida Židonytė 15min.lt pasakojo, kad tuomet, kai įsigijo šį mažą šunytį Lietuva dar nebuvo apsėsta jų manijos. „Kai pirkau, Lietuvoje šių šuniukų dar nebuvo“, – pastebėjo V.Židonytė. Ji pasakojo, kad pirmąjį jorkšyro terjerą pirko Niujorke.

„Paskui pasirodė, kad vienam šuniukui liūdna, reikia porelės. Kai yra porelė, prasideda vaikučiai“, – keturių jorkšyro terjerų namuose atsiradimą pasakojo V.Židonytė. Ji, kaip ir D.Medalinskienė, tikino, kad didžiausios priežiūros reikalauja ilgas šuniukų kailis – jį būtina dažnai šukuoti.

„Bet jie nesišeria, tai didelio vargo nėra“, – patirtimi dalijosi manekenė. Ji pasakojo, kad su šuniukais tenka apsilankyti specialiai jiems skirtoje kirpykloje. „Reikia žinoti, kur galima kirpti. Mes pastovūs lankytojai, tai gauname nuolaidų“, – džiaugėsi pašnekovė.

Ypatingai žiemą, jos teigimu, jorkšyro terjerams reikalingi rūbeliai – kad nesušaltų ir nesirgtų. „Jie mažyčiai, negali savim pasirūpinti“, – sakė V.Židonytė.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius