Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo unikali kačių klausa

Zoologų nuomone, mūsų rainiukių klausa yra maždaug tris kartus geresnė už žmonių klausą. Įsivaizduokime krintančio puodo dangčio garsą, kuris tvoja per jautrias katės ausytes. Arba atidundantį griaustinį. Nenuostabu, kad jos iš karto sprunka – instinktyviai saugo savo brangiausią turtą...
Kačių klausa yra tris kartus geresnė už žmonių
Kačių klausa yra tris kartus geresnė už žmonių / Aldivino Staskevičiaus/Mice.lt nuotr.

Katės, kaip dauguma gyvūnų, girdi ausimis. Jų ausys, palyginti su nedidele galva ir kūneliu, yra didelės. Piltuvo formos ausys tarsi lokatoriai gaudo garsus ir nukreipia juos į viduriniąją ausį.

Daugumos kačių ausytės yra stačios. Tik britų mulėpausės ir dar keletas veislių neturi stačių ausyčių, bet tai visiškai netrukdo joms puikiai girdėti. Juk kiekvieną ausies kaušelį katės gali sukioti atskirai, reikalinga kryptimi.

Kačių klausos organą sudaro išorinė (garsui sugauti), vidurinioji (garsui praleisti) ir vidinė ausis (garsui priimti ir transformuoti).

Visos katės pasižymi tobula klausa, nes jų klausos nerve yra daugiau kaip 50 tūkstančių jautrių galūnėlių, kai tuo tarpu žmogaus ausyje tėra apie 30 tūkstančių. Todėl rainiukės lengvai nustato garso šaltinį, jo stiprumą, aukštumą ir atstumą. Tobula klausa joms leidžia atpažinti garso šaltinį ultragarso diapazone.

Be to, katės kaukolėje yra dvi aido kameros, būtent jos ir suteikia jautrumą tam tikriems dažniams. Gaudydama aukštus dažnius (pavyzdžiui, pelyčių cypsėjimą), katė savo „smegeninėje“ iškart sudėlioja ir vaizdą, ir atstumą iki jo, ir kitą svarbią informaciją.

Negirdimi-girdimi garsai

Kačių klausos diapozonas labai platus. Jis apima nuo infra iki ultragarso dažnio (10–80 tūkst. hercų). Sveika, nesena katė pagauna 12–13 tūkst. hercų dažnio garsus. Taigi katės išgirsta garsus, kurių dažnis svyruoja nuo 10 iki 80 000 kartų per sekundę. Zoologų tvirtinimu, maži kačiukai girdi net iki 100 000 Hz garsą.

Katė mama su nuklydusiais savo mažyliais „susisiekia“ būtent ultragarso dėka. Kadangi graužikai taip pat tarpusavyje susižino ultragarso pagalba, katė lengvai nustato pastarųjų buvimo vietą ir gali kantriai tūnoti valandą ar dvi, kol iš slaptavietės išlįs „triukšmadarys“.

Pasitaiko neprigirdinčių

Deja, pasitaiko ir silpnesnės klausos bei visiškai kurčių kačių. Kaip ir šunų atveju, tai dažniausiai gyvūnai baltu kaliu. Tačiau manoma, jog baltų kačių klausa priklauso nuo akių spalvos: rudaakės girdi normaliai, mėlynakės paprastai gimsta kurčios. O jeigu baltakailės katės tik viena akis yra mėlyna, ji gali girdėti, bet vis tiek prastokai.

Senatvėje kačių klausa pasidaro daug prastesnė, o kai kurios 5–6 metų katytės jau ima blogiau girdėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius