-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmonės katėms varo stresą, nes elgiasi su jomis kaip su šunimis

Katės nėra šunys – žmonės neturėtų to pamiršti, „The Telegraph“ sakė gyvūnų elgesio ekspertas daktaras Johnas Bradshaw. Žmonės katėms nuolat varo stresą, nes tikisi, kad jos yra tokios pat socialios kaip šunys, ir mano, kad joms patinka nuolatinis buvimas su žmonėmis arba kitomis katėmis.
Katė
Katė / 123rf.com nuotr.

Tačiau tai – netiesa, tvirtina J.Bradshaw. „Šunys buvo socialūs padarai dar prieš juos prijaukinant, – aiškina ekspertas. – Priešingai nei šunys, katės yra vis dar pusiaukelėje nuo prijaukinto iki laukinio gyvūno, ir jos visai nesimėgauja tuo gyvenimu, kurį gauna XXI amžiuje.“ Jis įspėja, kad kai katės patiria nuolatinį stresą, joms gali išsivystyti dermatitas ir cistitas.

J.Bradshaw teigimu, kai kates buvo bandoma prijaukinti, iš jų buvo norima tik vieno – kad ūkius ir maisto sandėlius jos apsaugotų nuo pelių ir žiurkių. „Tik pastaruosius kelis dešimtmečius mes užsimanėme, kad jos būtų šis tas daugiau nei vien sargai“, – sako jis.

Ekspertas pabrėžia, kad tai jokiu būdu nereiškia, jog katės nemyli savo šeimininkų. Tiesiog jos turi savo gyvenimus ir savo pomėgius. Patarimas – jos mieliau laiką leis su jumis, jeigu palauksite, kol katė pati prie jūsų prieis, o ne kai pats prie jos lįsite. Be to, jeigu ketinate įsigyti namuose antrą katę, visų pirma namo reikėtų parnešti antrosios katės kvapą – kad ir ant nosinės. „Katėms tai tarsi tas pats, kas mums pamatyti nuotrauką prieš aklą pasimatymą“, – teigia J.Bradshaw.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius