Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pasigaminti natūralius dažus audiniams

Sintetiniai dažai – ne pats draugiškiausias aplinkai produktas. Kita vertus, nauja spalva perdažyti drabužiai puikus būdas atsinaujinti drabužių spintą pernelyg neišlaidaujant. Galbūt vertėtų prisiminti, kaip žmonės dažė audinius prieš keletą šimtmečių, kai buvo naudojamos tik natūralios priemonės?
Kaip žmonės dažė audinius prieš keletą šimtmečių, kai buvo naudojamos tik natūralios priemonės?
Kaip žmonės dažė audinius prieš keletą šimtmečių, kai buvo naudojamos tik natūralios priemonės? / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Dažai

Įvairiausių spalvų dažų galima pasigaminti iš skirtingų augalų, vaisių, riešutų ar uogų. Štai keletas pasiūlymų, bet sąrašas tikrai nėra baigtinis.

Raudona: burokėliai, slyvos, pienių šaknys, erškėtuogės, rūta.

Geltona: svogūno lukštai, saulėgražos žiedlapiai, ramunėlių žiedai, medetka, varnalėšos šaknys, jonažolė.

Oranžinė: ciberžolė.

Žalia: dilgėlė, špinatai, rozmarinai, rūgštynės.

Mėlyna: gervuogės, šeivamedžio uogos, dažinė mėlžolė.

Violetinė: slyvos, gervuogės, šeivamedžio uogos ir  vyšnios šaknis.

Ruda: lazdyno riešutai, ąžuolė žievė, gilės, apynio lapai.

Juoda: graikiniai riešutai ir vilkdalgio lapai.

Prieš dažant drabužius reiktų išvalyti visas dėmes, išplauti ir išskalauti. Po to reiktų bent porai valandų pamerkti spalvą ėsdinančiame skystyje. Jį galima pasigaminti iš vienos dalies acto ir keturių dalių vandens.

Kol drabužiai mirksta, pasigaminkite dažus. Naudokite puodą, kuriame daugiau niekada nebevirsite maisto. Į jį suberkite gerai susmulkintus augalus, uogas ar riešutus, užpilkite verdančiu vandeniu. Norint, kad dažai veiktų efektyviai, litrui vandens reikės maždaug šimto gramų smulkintų augalų. Vandens reikės tiek, kad dažomi audiniai pilnai pasinertų. Mišinį ant silpnos ugnies virkite valandą.

Perkoškite mišinį nuo išvirusių augalų ir supilkite į vonelę. Apsimaukite pirštines ir kruopšiai sušlapinę visą dažomą audinį palikite mirkti. Spalvos intensyvumas priklauso nuo to, kiek laiko medžiaga bus laikoma dažuose. Jei norite intensyvių spalvų, palikite mirkti per naktį, jei pageidaujate švelnesnių atspalvių – užteks valandos ar dviejų.

Ištrauktą audinį reiktų pakabinti išdžiūti. Tik tuomet atsargiai skalaukite šaltame vandenyje. Dabar pamatysite, kaip pavyko dažymo procesas. Jei spalva nepakankamai intensyvi ar audinys nusidažė dėmėtai, pakartokite procesą nuo augalų virinimo.

Reikia atsiminti, kad gaminant dažus iš augalų labai sunku nustatyti jų stiprumą ar tikrą atspalvį. Prieš dažydami gerą drabužį pirmiausiai dažus išbandykite su panašios sudėties ir spalvos audinio skiaute.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius