Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gera savijauta priklauso nuo tinkamos oro drėgmės namuose. Kaip to pasiekti?

Tinkama oro drėgmė – būtina sąlyga, jei norime namie gerai jaustis, o žiemą ją palaikyti labai sunku. Prasidėjus šildymo sezonui susidaro uždaras ratas: radiatoriai sausina orą, sausoje aplinkoje kūnas jaučiasi vėsiau, tad atsukame dar daugiau šilmmos. Be to, naujai pastatyti namai ar pakeisti modernūs langai padeda sutaupyti šilumos energijos, tačiau tuo pat metu tampa išsausėjusio arba priešingai – pernelyg drėgno, oro priežastimi.
Kai kurios augalų rūšys į aplinką išgarina itin daug vandens.
Kai kurios augalų rūšys į aplinką išgarina itin daug vandens. / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Drėgmė Sveikata

Anot specialistų, žmogus geriausiai jaučiasi, jei kambariuose būna 45–50 proc. oro drėgnumas. Koks jis jūsų namuose – geriausia išmatuoti su specialiu drėgmės matuokliu. Jei jo neturite, išsiaiškinti koks pas jus oras galite stebėdami aplinką.

Pirmas ženklas, kad namuose per sausa – jei vis dažniau prisilietus prie įvairių paviršių jus nukrato statitiniai elektros krūviai. Antras būdas – atidžiau pasižiūrėkite į baldus iš medžio drožlės plokščių ir dažytus paviršius. Įvairūs įtrūkimai ir didėjantys tarpai signalizuoja apie pavojingai sumažėjusią oro drėgmę. Galiausiai stebėkite savo kūną – sausėjanti oda ar išsausėjusi nosies gleivinė rytais taip pat praneša, kad aplinkoje per mažai drėgmės.

Apie pernelyg didelę drėgmės koncentraciją žiemos metu geriausiai praneša ant langų stiklo, sienų ar lubų besikaupiantis kondensatas.

Pirmiausia, ko reiktų imtis norint oro drėgmę priartinti prie idealios – reguliariai vėdinti kambarius. Prieš žiemą mes paprastai užkamšome visas ertmes, kad tik kuo mažiau prieitų šalčio, tačiau tuo pat metu užkertame kelią natūraliam oro cirkuliavimui. Jei nukrypimai nuo oro drėgmės idealo nėra itin dideli, penkioms minutėms ryte ir vakare praveriami langai kuo puikiausiai padės, o kambariai praktiškai neatšals.

Sekite savo kasdienę rutiną. Jei namuose per drėgna – nepamirškite kaskart gamindami valgyti įjungti gartraukio. Uždenkite puodus virdami, duše užtrukite trumpiau ir leiskite ne tokį karštą vandenį. Taip ne tik sumažinsite drėgmės, bet ir šiek tiek sutaupysite. Didžiajam skalbimui pasirinkite tokią dieną, kai skalbinius galėsite išnešti džiovinti kieme ar balkone. Ilgiau, bet jie lauke džiūva ir žiemą! Galiausiai, jei tik turite galimybę, išneškite dalį gėlių į negyvenamas patalpas ar išgabenkite į sodą.

Kai kurie priešingi patarimai tiks, jei namuose per sausa. Skalbinius džiaukite kambaryje, po apsilankymo duše palikite praviras vonios duris. Pasvarstykite apie naujų augalų įsigyjimą. Kai kurios rūšys į aplinką išgarina itin daug vandens.

Vandens virinimas ar karšto vandens atsukimas duše vien dėl drėkinimo duotų rezultatą, tačiau tai – itin neekonomiška. Geriau pasinaudokite ir taip šylančiais radiatoriais ar židiniais, pastatykite šalia jų indą su vandeniu. Efektyvumą padidinsite pasirinkdami kuo platesnį indą.

Dar daugiau drėgmės į orą išgarinsite, jei kiekvieną dieną purkštuvu drėkinsite kambarių užuolaidas. Nesitikėkite, kad namai iškart taps gaivesni, tačiau ilgainiui oro drėgnumas pasieks norimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius