Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip balinti skalbinius

Pagelto seni nėriniai, o balti marškinėliai įgavo pilką atspalvį? Jei pirktinės balinimo priemonės menkai tepadeda, galbūt verta išbandyti keletą laiko ir daugybės moterų patikrintus būdus.
Verta prisiminti, kad dažnas balinimas silpnina audinį.
Verta prisiminti, kad dažnas balinimas silpnina audinį. / 123rf.com
Temos: 1 Audinys

Papilkėjusius permatomus audinius iš tiulio bandykite išbalinti tokiu būdu: emaliuotą indą – kibirą ar didelį puodą – pripilkite karšto vandens, įpilkite du šaukštus vandenilio peroksido ir šaukštą amoniako. Į vandenį merkite balinamą mežiagą, medinėmis žnyplėmis ar lazdele ją išsukite vandenyje ir palikite pusvalandį pamirkti. Tuomet audinį ištraukite ir kruopščiai perplaukite.

Vilnoniams ar šilkiniams audiniams išbandykite kelių priemonių mišinį. Numatomus balinti daiktus išplaukite ir merkite į tokį tirpalą: 12 litrų vandens talpoje išmaišykite 5 šaukštus druskos, 50 g skalbimo miltelių, 3 šaukštus vandenilio peroksido, 20 ml amoniako. Vandens temperatūra turi būti apie 40 laipsnių. Po 3-4 valandų audinius ištraukite ir perskalaukite.

Galima išmėginti ir kitą būdą. Į 10 l karšto vandens įpilkite šiek tiek kalio permanganato miltelių – kad vanduo švelniai nusidažytų, įpilkite stiklinę skalbimo miltelių ir, pamerkę drabužius, indą uždenkite plastikine plėvele. Kai vanduo atauš, drabužius ištraukite ir perplaukite.

Baltos kojinės, marškinėliai geriau išsiplaus, jei 1-2 valandas juos pamerksite į vandenį su dviem šaukštais boro rūgšties. Medvilnines nosines (jei tokias dar naudojate) pamirkykite sūriame vandenyje (1 l vandens 3 šaukštai druskos).

Baltus, riebalais išteptus, darbinius drabužius švariai išskalbti sunku, bet įmanoma. Išmėginkite tokį receptą: ketvirtį ūkiško muilo gabalėlio užpilkite litru verdančio vandens. Kai vanduo pravės, įpilkite pusę litro žibalo ir šaukštą sodos. Drabužius gerai patrinkite ir palikite mirkti per naktį. Žinoma, būtų naivu tikėtis, kad žibalas nepaliks kvapo, bet jis turėtų dingti kelis kartus plaunamą drabužį išskalavus karštame muiluotame vandenyje ir gerai perskalavus.

Jei norite, kad balto lino drabužiai neprarastų savo grožio, įdėkite juos į sandarų medžiaginį maišelį su kiaušinių lukštais ir su kitais skalbiniais išplaukite skalbimo mašinoje.   

Balinimo sėkmė priklauso ir nuo vandens savybių. Visos išvardytos priemonės bus veiksmingos, jei vanduo minkštas. Vandens minkštumui nustatyti atlikite paprastą testą. Į stiklinę įpilkite karšto vandens ir įmeskite gabalėlį muilo. Jei muilas greitai ištirpsta ir nesušoka į nuosėdas, o ataušęs tirpalas lieka skaidrus – vanduo minkštas. Jei vandens paviršiuje susidaro plėvelė, jūsų vanduo kietas. Tačiau jį galima suminkštinti soda arba glicerinu. Du šaukštus glicerino sumaišykite stiklinėje vandens. Šio kiekio pakaks suminkštinti 10 kibirų vandens.

Verta prisiminti, kad dažnas balinimas silpnina audinį, todėl tokių priemonių imkitės tik kas trečią-ketvirtą plovimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius