Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip panaikinti grėsmingas dėmes?

Ant drabužių, baldų apmušalų ar kilimo atsiradusios dėmės kai kada gali varyti į neviltį, nes įprastomis valymo priemonėmis jų pašalinti nepavyksta. Nereikia panikuoti ir nuleisti rankų.
Jei ant drabužio užtiško kavos, riebalų ar kitų dėmėmis grasinančių medžiagų, nieko nedelsdami stenkitės pašalinti jas iš audinio.
Jei ant drabužio užtiško kavos, riebalų ar kitų dėmėmis grasinančių medžiagų, nieko nedelsdami stenkitės pašalinti jas iš audinio. / 123rf.com nuotr.

Prieš mesdami palaidinę į šiukšlių dėžę ar perstumdami stalą, kad pridengtų ant kilimo išsipylusios kavos liekanas, išbandykite įvairius valymo būdus. Nepamirškite, kad pirmiausia vertėtų mažiau matomose vietose patikrinti, kaip naudojami chemikalai paveiks audinį.

Gaiviųjų gėrimų dėmės

Šiuolaikiniuose limonaduose daug dažiklių, tad net keli lašai, užtiškę ant baltos palaidinės, gali rimtai sugadinti nuotaiką. Jei norite išsaugoti savo drabužius, valymo imkitės kuo greičiau. Pirmiausia dėmę gerai praplaukite po tekančia šalto vandens srove. Tuomet pasigaminkite amoniako ir vandens tirpalą. Trinkite dėmę šiame tirpale pamirkytu popieriniu rankšluosčiu.

Jei limonadas užsispyręs nepasiduoda, užbarstykite ant dėmės šiek tiek valgomosios druskos. Įtrinkite druską į medžiagą ir vėl valykite amoniako ir vandens mišinyje sudrėkintu popieriniu rankšluosčiu. Galiausiai išskalaukite drabužį šaltame vandenyje.

Dar vienas puikus būdas panaikinti gaiviųjų gėrimų dėmes – užpilti ant jų vandenilio peroksido, kurio turėtumėte rasti savo namų vaistinėlėje. Trinti dėmės nereikia – ji turėtų pati išnykti. Atminkite, kad vandenilio peroksidas šviesoje pavirsta į paprastą vandenį, tad skalauti taip išvalytą audinį nebūtina.

Kavos dėmės

Kava palieka itin sunkiai išvalomas dėmes, tad jei šio gėrimo užtiško ant drabužių, baldų ar kilimo, valymo darbų imkitės ilgai nedelsdami. Pirmiausia sausu skudurėliu nuvalykite ištiškusį gėrimą. Tuomet valykite dėmę švariu, šaltame vandenyje sudrėkintu skudurėliu. Galiausiai ant šluostės užpilkite šiek tiek bespalvio acto ir juo trinkite suteptą vietą. Kai atliksite šiuos veiksmus, galite naudoti įprastus dėmių valiklius ir valyti audinius remdamiesi etiketės nurodymais.

Kramtomoji guma

Nėra labiau erzinančio dalyko nei atsisėsti ant kramtomosios gumos. Kartais gali atrodyti, kad su suteptu drabužiu jau reikės atsisveikinti, tačiau lipnią masę įmanoma išvalyti. Pirmiausia dėmę reikės atvėsinti. Galite naudoti ledo kubelį arba įdėti suteptą drabužį į šaldytuvą. Sušalusią kramtomąją gumą nugremžkite neaštriu peiliu. Kad pasiektumėte norimą rezultatą, suteptą vietą gali tekti šaldyti keletą kartų.

Atlikę šiuos darbus imkitės giliau medžiagoje užstrigusių gumos liekanų. Jas turėtų būti lengviau išvalyti ant suteptos vietos užpylus šiek tiek skystos alyvos ir palikus kelioms minutėms susigerti. Vėl gremžkite neaštriu peiliu. Galiausiai valymą baikite trindami nedideliu šepetėliu užpylę šiek tiek acto.

Taukų ir aliejaus dėmės

Jei riebalų patenka ant drabužių, pirmiausia paimkite popierinio rankšluosčio lapelį ir gerai nusausinkite suteptą vietą. Jei susitepėte neskystais riebalais – nukrapštykite viską, ką tik sugebėsite. Kai atliksite šiuos veiksmus, pasiimkite indų ploviklio. Atminkite, kad namuose nerasite geriau riebalus išvalančios priemonės. Užpylę gerai patrinkite rankomis. Galiausiai užpilkite įprasto dėmių valiklio ir išplaukite drabužį.

Kraujo dėmės

Užtiškusį kraują reikia kaip įmanoma greičiau išplauti šaltu vandeniu. Jokiu būdu nenaudokite karšto vandens, nes jo veikiamas kraujas tik dar labiau įsigers į audinį.

Žolės dėmės

Tokias dėmes reikia valyti kuo greičiau. Naudokite karštą vandenį. Gerai patrinkite užpylę drabužių arba indų ploviklio. Po to išmirkykite karštame vandenyje ir dėkite į skalbyklę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius