Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip valyti populiariausias audinių rūšis

Kiek audinių – tiek jų valymo būdų. Etiketėse audinių priežiūra ne visuomet detaliai paaiškinta, kartais šios instrukcijas paprasčiausia nusitrina. Štai atmintinė, kaip valyti populiariausias audinių rūšis.
Kiek audinių – tiek jų valymo būdų.
Kiek audinių – tiek jų valymo būdų. / 123rf.com nuotr.

Dirbtinis šilkas. Daugelis iš šios medžiagos pasiūtų drabužių turi būti valomi sausai, tačiau pasitaiko ir plaunamų. Jei plauti leidžiama, darykite tai rankomis drungname vandenyje įpylę nedaug ploviklio ar skalbimo miltelių.

Akrilas. Plaukite skalbimo mašinoje šiltame vandenyje, įpilkite audinių minkštiklio. Jei turite džiovyklę – įjunkite žemą temperatūrą, ištraukite, kai audinys bus visiškai sausas. Lyginkite su vidutinio karštumo lygintuvu.

Kašmyras yra itin jautrus audinys, tad kuo rečiau plausite, tuo ilgiau jis gražiai atrodys. Plaukite su vilnai skirtomis priemonėmis šaltame vandenyje įdėję į specialų plovimo maišą. Jei tokio neturite, galite naudoti pagalvės užvalkalą. Plaudami rankomis vietoje vilnos ploviklio galite naudoti šampūną. Skalaukite šaltame vandenyje ir negręžkite. Nusausinkite suvyniodami į sausą rankšluostį.

Medvilnė – pati patvariausia plovimams natūrali medžiaga. Tinka įvairios temperatūros ir įvairūs plovikliai. Baliklius su chloru naudokite tik baltiems audiniams. Medvilnė lengvai glamžosi, todėl norint lygaus drabužio gali tekti gerokai padirbėti su lygintuvu.

Džinsus plaukite išverstus 40 laispnių temperatūroje, lyginkite šiek tiek drėgnus.

Pasiskaitykite lininio drabužio etiketę. Kai kurie lino audiniai plaunami, kitiems tinka tik sausas valymas. Jei plauti galima, prieš dėdami į skalbimo mašiną išvalykite aiškiai matomas dėmes. Baltus lininius audinius džiovinkite saulėje, kad išsilaikytų spalva.

Nesvarbu iš ko pagaminti: akrilo, nailono ar poliesterio, visus mikropluošto audinius galima skalbti mašinoje, džiovinti džiovyklėje ar valyti sausai. Pasižiūrėkite etiketę dėl tikslesnių instrukcijų.

Nailoninius audinius galima plauti mašinoje ir džiovinti džiovyklėje neaukštoje temperatūroje. Lyginkite vėsiu lygintuvu.

Poliesterio audinius plaukite šiltu vandeniu, skalaudami įpilkite minkštiklio. Lyginkite nekarštu lygintuvu. Visus poliesterio audinius galima valyti sausai.

Viskozė – pusiau sintetinis audinys, kuriam išausti naudojamos chemiškai apdorotos natūralios medžiagos. Šiems audiniams priskiriami ir vadinamieji bambuko drabužiai. Tokius riekia plauti išverstus, nepilnai prikrautoje skalbimo mašinoje, įjungus švelnaus plovimo programą. Džiovinti pakabinus, lyginti, kol audinys šiek tiek drėgnas.

Šilką rekomenduojama valyti sausai. Jei vis dėlto plaunate, darykite tai rankomis drungname vandenyje, džiūti patieskite ant nedažančio rankšluoščio.

Tamprius elastano audinius su „Spandex“ siūlais (pavyzdžiui tampres ar dviratininko šortus) galima plauti mašinoje drungname vandenyje. Niekuomet nenaudokite baliklių. Jei reikia lyginti, darykite tai vėsiu lygintuvu greitais judesiais.

Zomšą rekomenduojama nešti valyti sausai.

Vilnoniai audiniai reikalauja kruopščios priežiūros. Geriausia plauti rankomis ar nešti valyti sausai, tačiau galite dėti ir į skalbimo mašiną bei įjungti specialiai vilnai skirtą programą. Rekomenduojama 30 laipsnių temeperatūra ir specialiai vilnai skirti skalbikliai. Džiovinkite patiesę ant sauso audinio. Jei lyginate, išverskite drabužį ir įjunkite garų funckiją. Jei esate priversti lyginti gerąją audinio pusę, darykite tai per kitą medžiagą. Išplautiems vilnoniams drabužiams prieš nešiojimą rekomenduojamaleisti parą „pailsėti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius