Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip valyti sidabrą ir melchiorą

Gražūs stalo įrankiai puošia namus ir daug ką pasako apie šeimininkės skonį, tačiau net ir brangiausi sidabriniai įrankiai nepuoš stalo, jei bus patamsėję ir praradę blizgesį. Kaip prižiūrėti ir atnaujinti sidabrinius ir melchiorinius daiktus?
Stalo įrankiai, kuriais valgys įžymybės
Stalo įrankiai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Amoniakas Sidabras

Sidabriniai įrankiai ir papuošalai ne taip greitai juoduos, jei juos teisingai prižiūrėsite.  Šakutes, peilius, sidabrinius padėklus po naudojimo reikia nuplauti ūkiško muilo tirpale (50g muilo 1 l vandens) ir sausai nuvalyti. 

Jei vis dėlto prabangūs įrankiai atrodo nekaip, paprasčiausia nuvažiuoti į parduotuvę ir nusipirkti specialiai tam skirto skysčio. Bet puikiai galima išsiversti ir su tuo, kas yra po ranka.

Su sidabro apnašomis puikiai susidoroja amoniakas – jo turėtų būti artimiausioje  vaistinėje. Technologija paprasta: minkštą skudurėlį suvilgome amoniako ir vandens mišinyje (1:10) ir valome juo sidabrą tol, kol pasišalina visos apnašos.

Jei tamsi dėmė ant įrankio buvo aptikta tik dedant jį ant stalo, o svečiai gali pasirodyti kiekvieną minutę, situaciją išgelbės tai, ką rasite virtuvėje: citrinos sultys arba citrinos rūgštis. Šis valymo būdas šiek tiek skirsis nuo anksčiau minėto – valomą įrankį keletui minučių tiesiog pamerkite į rūgštį. 

Kita paprasta, bet efektyvi priemonė – soda. Įberkite sodos į dubenėlį, įpilkite šiek tiek vandens – kad pasidarytų košelė – ir minkštu skudurėliu nuvalykite sidabrą.

Visomis minėtomis priemonėmis galima nuvalyti ne tik stalo sidabrą, bet ir sidabrinius papuošalus. Tiesa, jei papuošalai su natūraliais akmenimis ar perlais šį darbą reikia atlikti itin kruopščiai – sidabrą valančios priemonės gali juos pažeisti.  Ypač – gintarą. Tokius papuošalus geriau tegul valo profesionalai.

Priežiūros reikalauja ir iš vario bei nikelio lydinio – melchioro – pagaminti įrankiai ir indai. Dažnai naudojami melchioro įrankiai bus švarūs, jei laikas nuo laiko juos nuvalysite šiltu vandeniu ir soda.
Jei įrankiai vis dėlto patamsėjo, viena paprasčiausių priemonių jiems valyti – druska. Į dubenį, išklotą folija, pripilkite vandens, gerai pasūdykite jį, tuomet merkite ten valomus daiktus ir kuriam laikui palikite. Iš sūraus vandens ištrauktus įrankius perplaukite, nusausinkite ir jie vėl blizgės.    

Tamsias dėmes nuo metalo efektyviai pašalins amoniakas. Trumpam pamerkite patamsėjusį įrankį į amoniako tirpalą, tuomet gerai nuplaukite ir nusausinkite.

Šiek tiek sudėtingesnis, bet užtikrintas melchiorinių įrankių valymo metodas  – galvaninis. Tereikia prisiminti fizikos pamokas ir susirasti maitinimo šaltinį, nes valymo technologija bus pagrįsta elektrolizės būdu. Pats metodas itin paprastas. Į stiklinį indą su vandeniu įdedame valomą įrankį, šalia įmerkiame bet kokį metalinį daiktą – vinį, šaukštelį ar panašiai ir prijungiame prie elektros srovės – baterijos ar akumuliatoriaus. Svarbu, kad valomas įrankis būtų prijungtas prie minuso, o pagalbinis prie pliuso. Valymo greitis priklauso nuo srovės stiprumo – kuo ji stipresnė, tuo greičiau pasišalins patamsėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius