Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip valyti žaliuzes?

Žaliuzės – puiki užuolaidų alternatyva. Jos gerai saugo nuo tiesioginių saulės spindulių ir jaukiai atrodo. Tačiau, kaip ir kiekvienas daiktas, jos tepasi ir dėvisi.
Žaliuzės
Paprasčiausia prižiūrėti metalines žaliuzes. / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Žaliuzės

Tam, kad žaliuzės tarnautų ilgiau, reikia jas kruopščiai ir teisingai prižiūrėti.

Metalinės ir plastikinės žaliuzės pačios praktiškiausios, nes jas prižiūrėti lengviausia. Purvą ir dulkes nuo žaliuzių nesunkiai pašalinsite paprasčiausia šluoste, sudrėkinta vandenyje, į kurį įpilta skalbimo miltelių ar šampūno. Tačiau aliuminio nepatariama plauti priemonėmis, kurių sudėtyje yra abrazyvų. Atsargiai plaukite metalines karnizo detales – žiūrėkite, kad į jas nepatektų vandens.

Dulkes nuo medinių ar bambukinių žaliuzių geriausia nusiurbti dulkių siurbliu ar nušluoti minkštu šepetėliu, po to nuvalyti jas vos drėgnu skudurėliu. Valydami medines ar bambukines žaliuzes geriau nenaudokite šveitiklių – jie gali pažeisti viršutinį medžiagos sluoksnį.

Medžiaginės žaliuzės: kruopštesnė priežiūra

Medžiagines žaliuzes patariama plauti kartą per metus. Jų priežiūra kur kas sudėtingesnė nei aliuminių, tačiau pasiryžus su šiuo darbu galima susidoroti ir be specialistų. Nukabinkite žaliuzes nuo bėgelių, išimkite iš jų viskas plastikines detales, susukite juostas į rutulį (kiekvieną atskirai), apriškite jas marliniu audiniu ir pamerkite į muiluotą vandenį. Kol žaliuzės „maudosi”, nuvalykite visus metalinius ir plastikinius mechanizmus. Tuomet ištraukite švarias juostas iš vandens, lengvai nusausinkite (netrinkite ir negręžkite) ir kabinkite į vietą. Dėmesio – dėl neteisingo plovimo ant medžiaginių žaliuzių juostų gali atsirasti raukšlių arba dėmių. Medžiaginių žaliuzių nepatariama plauti skalbyklėje, nors, iš pirmo žvilgsnio, tai gerokai palengvintų darbą. 

Taip pat reikia žinoti, kad medžiaginės žaliuzės padengtos specialiu impregnatoriumi, kuris dažnai skalbiant nusitrina, todėl, jei aukščiau aprašytas procesas ir greitas žaliuzių nusidėvėjimas gąsdina, geriau kreiptis į profesionalius plovėjus.

Žaliuzėms, pagamintoms iš stiklo audinio, rekomenduojamas tik sausas cheminis valymas.

Jei nusprendėte namus papuošti plisuotomis žaliuzėmis, žinokite, kad jos nepakenčia drėgmės, todėl atėjus švarinimosi metui teks pasinaudoti cheminio valymo paslaugomis. Jei vis dėlto nusprendėte pataupyti, tiesiog nubraukite dulkes nuo plisuotų žaliuzių sausu skudurėliu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius