Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Namų biblioteka. Kaip ją prižiūrėti?

Kiekvienuose namuose neabejotinai yra didesnė ar mažesnė biblioteka. Na, bent jau knygų lentyna. Knygos, net ir retai vartomos, sensta ir reikalauja priežiūros. Ką reiktų apie tai žinoti?
10153594_xxl
Namų biblioteka / 123rf.com nuotr.

Pirmiausia tai, kad knygas geriausiai laikyti 18-20 laipsnių temperatūros patalpoje, kur oro drėgnumas siekia 50-60 procentų. Nukrypimai nuo šių normų gali pakenkti knygoms. Tiesa, itin sausas oras taip pat negerai. Jeigu patalpoje, kurioje laikomos knygos, labai drėgna, valykite knygas sausa šluoste, o lentynas gerai išdžiovinkite.

Jeigu knygos labai sudrėko, padžiovinkite jas, o tada stipriai suspauskite – taip jas apsaugosite nuo deformacijos. Nuo drėgmės sulipusius puslapius nesunkiai atskirsite plona liniuote ar neaštriu peliu.

Knygoms kenkia tiesioginiai saulės spinduliai, todėl lentynų geriausia nestatyti tiesiai prieš langą. Šviestuvų taip pat nepatartina laikyti labai arti knygų. Jų šviesa nekenkia, tačiau sklindanti šiluma gali deformuoti knygas.

Patalpas, kuriose laikomos knygos, reikia gerai ir reguliariai vėdinti. Beje, rūkymas kenkia ne tik jums, bet ir knygoms – jos persigeria nemaloniu kvapu.

Netinkamai laikomose knygose mėgsta įsiveisti vabzdžiai

Jei knygų lentyna sandari, bent pora kartų per mėnesį ją reikia išvėdinti. 

Dažnai ant knygų viršelių ar puslapių atsiranda dėmių. Nuo pirštų likusias riebalų dėmes pašalinsite dėmę patrynę muilo (geriausia ūkiško) gabalėliu ir nušluostę sausu skudurėliu. Riebalų dėmę gerai pašalins ir sugeriamojo popieriaus bei lygintuvo duetas.

Dulkes nuo knygų valykite dulkių siurbliu arba sausa šluoste keletą kartų per metus. Jei pasirinkote siurblį, susilpninkite siurbimo galią, kad nebūtų pažeisti trapūs puslapiai.

Musių ir kitokių gyvių paliktas dėmes pašalins amoniako ir glicerino mišinys arba actas. Prieš valant šiuos nešvarumus patariama atsargiai nugremžti aštriu peliu.

Knygų nugarėles lengvai nuvalysite kiaušinio tryniu, sumaišytu su 20 gramų amoniako. Jei po to nugarėlę pervalysite vilnoniu skudurėliu, ji blizgės kaip nauja.

Jei ant knygos atsirado pelėsio, jį sunaikins amoniakas. Po to, kai juo nuvalysite pelėsio dėmes, puslapius atsargiai palyginkite lygintuvu.

Nešvarių pirštų pėdsakus ar pieštuko žymes patrinkite baltos duonos minkštimu, o rūdžių dėmes naikinkite citrinos rūgštimi arba actu.

Netinkamai laikomose knygose mėgsta įsiveisti vabzdžiai, pvz., kandys. Jeigu radote kenkėjų apimtą knygą, kiškite ją į plastikinį maišą, išpurkškite jį priemonėmis nuo vabzdžių ir kurį laiką palaikykite, o lentynas išpurkškite priemone nuo vabzdžių ir kruopšiai jas nuvalykite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius