Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ne tik jaukumas: augalai – pavojingų chemikalų naikintojai

Įvairiais augalais apstatyti kambariai ne tik atrodo jaukesni. Užėjus į žalius namus ir kvėpuoti tampa lengviau. Dar iš mokyklinių vadovėlių žinome, kad žalieji augalai sugeria iš aplinkos anglies dvideginį, o išskiria deguonį.
Dalis kambarinių augalų ne tik puošia patalpas, bet ir švarina orą.
Dalis kambarinių augalų ne tik puošia patalpas, bet ir švarina orą. / 123rf.com nuotr.

Tačiau kambariniai augalai naudingi ne tik dėl šios savybės. Jie sėkmingai filtruoja ir įvairių namuose esančių daiktų skleidžiamus toksinus. Juk įvairių cheminių medžiagų dedama gaminant kilimus, baldus, dažus. Atvežti į namus neseniai pagaminti daiktai pradeda šias medžiagas skleisti į aplinką ir grasina sukelti įvairių negalavimų – galvos skausmą, gerklės perštėjimą, net paskatinti vėžio vystymąsį.

Palminių augalų šeimai priklausantis gelsvasis dipsis (Dypsis lutescens) vadinamas naudingiausiu kambariniu augalu. Mokslininkų teigimu, palmė puikiai sugeria aplinkoje esantį ksileną. Šiek tiek prasčiau – formaldehidą. Šis augalas nepamaišys bet kokiame kambaryje, tačiau ypač naudingas bus šviežiai lakuotoje, naujais kilimais išklotoje patalpoje. Be to nustatyta, kad pasiekęs žmogaus ūgį, gelsvasis dipsis per savo lapus išgarina apie litrą vandens per parą, tad gali būti naudojamas kaip efektyvus oro drėkintuvas.

Orą valančiomis savybėmis gelsvajam dipsiui beveik nenusileidžia aukštoji rapipalmė (Rhapis excelsa) bei bambliuotoji palmikė (Chamaedorea seifrizii).

Stambialapis fikusas (Ficus robusta) NASA mokslininkų teigimu, puikiai išvalo cheminius toksinus, o ypač – formaldehidą. Perpsėjama, kad šio augalo lapai šiek tiek toksiški, tad reiktų būti atsargiems, jei po namuose laikote gyvūnų. Šiek tiek prastesnius rezultatus parodė robelinio fikusas (Phoenix roebelinii) ir lietuviško pavadinimo neturintis Ficus macleilandii ‘alii.

Lietuvoje plačiai paplitęs Ilgalapis inkstpapartis (Nephrolepis exaltata) iš aplinkos sugeria formaldehidą ir ksileną. Specialistai pataria porą tokių augalų padėti kambaryje, kuriame pastatyti nauji iš parduotuvės atvežti baldai ar patiestas naujas kilimas. Namuose dažnai auginama vėzdūnė (Spathiphyllum cannifolium) žinoma dėl savo savybių sugerti etilo ir metilo alkoholį, acetoną, amoniaką, ksileną.

Dryžuotoji dracena (Dracaena deremensis) iš aplinkos šalina formaldehidus ir ksileną. Ji bus naudinga naujais baldais apstatytuose kambariuose arba ten, kur patiestas naujas kilimas.

Gebenė lipikė (Hedera helix) vadinama geriausia alergijų gydytoja. Pastačius ją kambaryje po šešių valandų jame skrajojo 60 procentų mažiau dulkių. Be to,  gebenė lipikė iš oro pašalina benzeną. Atliekant tyrimus šie augalai sugebėjo sugerti 90 proc. uždaroje patalpoje buvusio chemikalo. Jie taip pat šalina formaldehidą ir ksileną. Šiuos augalus siūloma pastatyti šviežiai išdažytuose arba naujais kilimais išklotuose kambariuose. Gebenė lipikė bus naudinga ir patalpose, kuriose yra įvairių plastikinių daiktų – baldų, kompiuterių, spausdintuvų.

Kuokštinis chlorofitas (Chlorophytum comosum) geriausiai tinka anglies monoksidui iš aplinkos pašalinti. Per tyrimus jis sugėrė beveik visas kambaryje buvusias nuodingas dujas – 96 proc. Šiek tiek prasčiau dorojasi su formaldehidu ir ksilenu. Patariama šį augalą laikyti kambariuose su židiniu ar netoli dujinės viryklės – ten, kur kyla anglies monoksido susidarymo rizika.

Oro valymo savybes tyrę mokslininkai pabrėžė, kad sugeriant nuodingas medžiagas itin svarbų vaidmenį atlieka augalų šaknys, tad svarbu, kad su aplinka kontaktuotų kuo didesnis šaknis gaubiančios žemės plotas. Be to, praktiškai visus paminėtus augalus galima auginti nebūtinos itin šviesiose patalpose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius