Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Paruošti langai – šilti namai

Netolimoje praeityje šaltasis sezonas Lietuvoje prasidėdavo nuo kiaurų langų kamšymo ir klijavimo popieriaus juostomis. Tokie darbai, kaip ir senoviniai mediniai langai, pamažu tampa praeitimi.
Langas
Langas / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

Tačiau tikėtis, kad plastikiniai langai ištikimai tarnaus be jokios priežiūros, būtų naivu. Jiems taip pat reikia priežiūros, ypač prieš žiemą.

Langų pardavėjai paprastai užsiima ir jų priežiūra, bet norintieji sutaupyti tuo nesunkiai gali pasirūpinti ir patys, tereikia žinoti, ką daryti, ir kelių smulkių pirkinių. 

Dažnai varstomi langai ar plastikinės balkonų durys turi blogą įprotį pasėsti žemyn ar pasikreipti į šalį. Todėl pirmiausia pareguliuokite langų prisispaudimo stiprumą. Techninius patarimus apie reguliavimą rasite langų priežiūros instrukcijoje arba paprasčiausiai pasinaudokite internetine paieška.

Kuo tarpinė geriau prisispaus prie lango rėmo, tuo mažiau šaltis turės šansų prasiskverbti vidun. Gumą patariama nuplauti šiltu muiluotu vandeniu per visą lango ilgį. Kiekvieno plastikinio lango apatinėje dalyje yra vandens nutekėjimo kanalai lange susikaupusiai drėgmei nutekėti. Pašalinkite ten susikaupusius nešvarumus. Švarios angos užkirs kelią drėgmės skverbimuisi vidun. Tuomet nusausinkite tarpines, palikite jas išdžiūti ir sutepkite specialiomis gumai skirtomis priemonėmis. Jų galima rasti buities prekių parduotuvėse. Tiesa, jei tarpinės stipriai nusidėvėjusios, valymas ir sutepimas jau nebepadėas – teks pirkti naujas.

Dabar imkitės langų apkaustų mechanizmų. Nuvalykite juos ir sutepkite specialia alyva. Kai kurie meistrai pataria daug neišlaidauti ir pasinaudoti paprastu aliejumi. Darbą palengvins vienkartinis švirkštas. Kruopščiai apeikite visus griovelius, per visą lango perimetrą. Šiam darbui nepatariama naudoti medžiagų, kurių sudėtyje yra dervų ar rūgšties.

Langai sandarūs ir švarūs, brangi šiluma lieka namuose, bet iš kur tie lašeliai ant vidinio stiklo? Jie susidaro, nes sandarūs langai praleidžia labai mažai oro. Be to, dėl temperatūrų skirtumo viduje ir lauke, vidinio stiklo paviršiaus temperatūra tampa žemesnė nei patalpų. Ant stiklo pradeda kauptis vandens lašų kondensatas. To išvengti galima paprasčiausiu būdu – gerai vėdinant patalpas.

Artėjant žiemai skirkite šiek tiek laiko ir pasirūpinkite plastikinių savo buto langų paruošimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius