Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šaldytuvas – kaip jį reikia prižiūrėti?

Pirmiausiai šaldytuvui reikia išrinkti tinkamą vietą. Jis turi stovėti toliau nuo šilumos šaltinių – radiatorių, viryklės, jo neturėtų apšviesti saulės spinduliai. Parinkę tokią vietą sutaupysite elektros energijos, kuri naudojama temperatūrai šaldytuve palaikyti.
Šaldytuvas
Šaldytuvas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Nustatykite tinkamą temperatūrą. Ji neturėtų būti žemesnė nei nulis lapsnių, tačiau ne aukštesnė nei 5 laipsniai celsijaus. Tokia temperatūra pakankamai žema, kad žymiai sulėtėtų maisto gedimo procesai ir nesidaugintų bakterijos, tačiau dar nesusidaro ledo kristalai, kurie kenkia maisto produktų savybėms. Nepakenks įsigyti nedidelį termometrą, jį nuolat laikyti šaldytuve ir stebėti, kad temperatūra būtų tinkama maisto saugojimui.

Patyrinėkite savo šaldytuvą. Paprastai temperatūra įvairiuose jo skyriuose nėra vienoda. Šią informaciją vėliau bus galima panaudoti dėliojant maisto produktus į lentynas. Pavyzdžiui, salotos ar egzotiniai vaisiai geriau laikysis šiltesnėje šaldytuvo vietoje.

Patarima maistą šaldytuve visą laiką laikyti uždengtą. Šaldytuvo viduje labai sausa, tad neuždengti maisto produktai greitai praras patrauklią išvaizdą. Be to, uždengti produktai neprisigers šalia padėto maisto kvapų.

Neperkraukite šaldytuvo produktais. Viduje turi būti pakankamai erdvės orui cirkuliuoti. Taip temperatūra visose lentynose bus daugmaž vienoda.

Vėsios aplinkos reikalaujančių produktų nelaikykite šiltai ilgiau nei dvi valandas. Parsinešę iš parduotuvės ar baigę valgyti padėkite atgal į šaldytuvą. Reikia atsiminti, kad šiltoje terpėje bakterijos dauginasi kur kas intensyviau, o šaldytuvas nėra dezinfekuojantis prietaisas. Jis sulėtina mikroorganizmų dauginimąsį, tačiau jau esančių maiste nenužudo.

Bent kartą per mėnesį išvalykite šaldytuvą su vandeniu ir soda. Šaldiklį valykite, kai ant šaldymo elementų ar pertvarų susidaro pusės centimetro ledo sluoksnis. Taip atsiras daugiau vietos produktams saugoti, be to, šaldiklis eikvos mažiau elektros energijos. Elektros sutaupysite ir laikydami šaldiklį pilnai prikrautą – taip bus lengviau palaikyti nustatytą temperatūrą. Bet nepamirškite palikti ertmių orui cirkuliuoti.

Patikrinkite duris pritraukiančių magnetų kokybę. Tai galima padaryti paėmus popierinį banknotą. Priverkite jį durimis ir pabandykite ištraukti. Jei banknotas išsitraukia lengvai, reiktų pagalvoti apie magnetų pakeitimą.

Galiausiai, nepamirškite nuvalyti dulkių nuo išorėje esančio šaldytuvo radiatoriaus. Dulkių sluoksnis trukdo efektyviai atiduoti šilumą į aplinką, tad šaldytuvas turi ilgiau dirbti šaldydamas vidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius