Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Švari orkaitė neprakaituojant. Kaip to pasiekti?

Sunkiausias darbas valant orkaitę – pašalinti įsisenėjusias prikepusių ir suanglėjusių riebalų dėmes. Kas bandė jas šveisti žino, kad net agresyviausi chemikalai bei įnirtingas darbas rankomis kartais neduoda norimų rezultatų. Yra būdas šį procesą palengvinti.
Temos: 1 Orkaitė

Jums reikės valgomosios sodos, vandens ir purkštuvo. Naudodamiesi piltuvėliu į purkštuvą įpilkite sodos. Jei purkštuvas pusės litro talpos, reikės dviejų šaukštelių sodos. Pripilkite indą vandens, užsukite  ir gerai papurtykite, kad soda ištirptų.

Purkškite šį tirpalą ant atvėsusios orkaitės sienelių. Kodėl atvėsusios? Pirma, taip saugiau – nenusideginsite rankų. Antra, ant karštų orkaitės sienelių purškiamas tirpalas greitai pavirs garais ir kartu su sodos milteliais pasklis po visą virtuvę.

Naudokitės orkaite kaip įpratę, tarp gaminimų vis papurkšdami šio tirpalo. Skystis po truputį skaidys prikepusio maisto likučius, jie palengva atšoks nuo sienelių. Kai kaitinsite orkaitę, atšokę maisto likučiai džius ir byrės ant dugno.

Purkškite šį tirpalą tol, kol dings visos erzinančios prikepusio maisto dėmės. Tik tuomet nubyrėjusius nešvarumus nuvalykite drėgnu skudurėliu. Jei drėgną šluostę naudosite itin dažnai, kartu su nešvarumais iš orkaitės pašalinsite ir savo darbo dar neatlikusią sodą.

Jei orkaitė itin apleista ir jos sienelės aplipusios ne atskiromis prikepusio maisto dėmėmis, o ištisu sluoksniu, savaiminis išsivalymas gali užtrukti labai ilgai. Tokiu atveju su nešvarumais kovokite agresyviau. Pirmiausiai sumaišykite sodą su trupučiu vandens, kad pasidarytų pasta. Naudodamiesi skudurėliu šį mišinį lygiai ištepkite ant orkaitės sienelių ir palikite mažiausiai pusvalandžiui. Tuomet prikepusių riebalų sluoksnį valykite seniems dažams ar tapetams nulupti skirtu gremžtuku.

Užteptą sodą galima užpilti citrinos sultimis

Kai orkaitė vėl bus švari lyg nauja, nenustokite jos prižiūrėti. Šviežia dėmė išsivalo kur kas lengviau nei įsisenėjusi. Jei pastebėjote, kad pribėgo riebalų – nelaukdami kepimo pabaigos užberkite ant jų paprastos druskos. Kai orkaitė atvės – pašveiskite dėmę soda.

Patarimas iškart nuvalyti po maisto gaminimo likusias dėmes galioja ir prižiūrint virykles su stiklo keramikos paviršiumi. Jei kiekvieną kartą po maisto gaminimo valysite tokius paviršius muiluotu vandeniu ir švelniu skudurėliu, viryklė ilgai išliks švari.

Tačiau retsykiais virtuvėje įvyksta didesnių nelaimių ir ant karštos stiklo keramikos išsilieja dideli maisto kiekiai. Tuomet tik muiluoto vandens neužteks.

Pirmiausiai leiskite viryklės paviršiui visiškai atvėsti. Jei išbėgę maisto likučiai nėra visiškai sukietėję, atsargiai nugramdykite juos buka peilio geležtės puse arba šaukštu.

Nuvalyti kietesnes dėmes padės skustuvas. Pirmiausiai ištepkite supurvintą vietą aliejumi, leiskite jam įsigerti į nešvarumus. Tuomet atsargiai braukite skustuvu per supurvintą vietą.

Likusius nešvarumus reikės valyti su aukščiau aprašyta sodos ir vandens pasta. Ištepkite dėmę, palikite maždaug dešimčiai minučių. Užteptą sodą galima užpilti citrinos sultimis – prasidėjusi reakcija paveiks labiau prikepusias vietas. Nuvalykite švelniu skudurėliu, jei reikia – procesą pakartokite. Galiausiai nuplaukite stiklo keramikos paviršių muiluotu vandeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius