Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Švarūs langai: kaip, su kuo ir kada juos valyti?

Daugelis žino ar bent nujaučia: galima kruopščiai nuvalyti dulkes iš kiekvieno užkaborio, įsigyti gražiausių interjero detalių, tačiau namai neblizgės švara ir jaukumu, jei langai liks nevalyti. Vis dėlto net tai žinodami, langų tvarkymą esame linkę palikti kitam kartui. Jų valymas užtrunka labai ilgai, blizginimas vargina ir dažnai neduoda norimo rezultato. Kaip juos valyti?
Langų valymas.
Langų valymas. / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Interjeras

Šiam darbui reikės tinkamų įrankių, tinkamų priemonių ir šiek tiek įgūdžių. Išbandykite keletą būdų ir išsirinkite jum labiausiai patinkantį.

Pirmasis patarimas – išsirinkite langų valymui tinkančią dieną. Nesiimkite šio darbo, jei stipriai pučia vėjas, kaitina saulė ar diena labai karšta. Būtent tokios oro sąlygos nulemia, kad ant langų lieka valymo rėžių žymės.

Išsirinkite valymo priemonę. Paprastas drungnas vanduo kuo puikiausiai tiks, jei langai nėra itin purvini. Ypač, jei naudojate mikropluošto šluostes. Pagrindinis paprasto vandens privalumas – nuo jo neliks taip sunkiai nuvalomų rėžių. Jei esate priversti langus blizginti karštą vasaros dieną, naudokite tik paprastą vandenį.

Valant labiau purvinus langus į šiltą vandenį galima įlašinti truputį indų plovimo skysčio.

Langus gerai nuvalys vienos dalies acto ir aštuonių dalių šalto vandens mišinys. Vietoj acto galima naudoti ir amoniaką. Jo reikės dvigubai mažiau nei acto, tad vieną dalį chemikalo reiktų atskiesti šešiolika vandens dalių.

Neblogai langus valo ir parduotuvėse parduodami valikliai. Jei nutarėte nežaisti su actu ar amoniaku, patariame valiklio ieškoti automobilių dalių parduotuvėse. Dažniausiai šis skystis būna kur kas pigesnis nei išpilstytas į mažesnius buteliukus su užklijuota namo langų nuotrauka, tačiau kokybe niekuo nenusileidžia, o kartais net lenkia.

Jei gyvenate nuosavame name, geriausias būdas nuvalyti lauko pusės stiklus – nušveisti juos vonios ar virtuvės valymui skirtais milteliais, po to gausiai nuskalauti stiklus su laistymo žarnos.

Įsigykite geros kokybės valytuvą su gumos juostele. Nesitikėkite, kad vos juo perbraukę gausite norimą rezultatą – teks pasitreniruoti juo dirbti. Paieškokite internete profesionalų patarimų.

Jei nenorite investuoti pinigų į papildomą įrankį, valydami langus galite naudoti aukštos kokybės popierinius rankšluoščius arba mikropluošto skudurėlius. Daugelis langus blizgina naudodami laikraščius, tačiau tai nėra pats geriausias sprendimas. Pirmiausia jie ištepa rankas, antra – laikraštinis popierius tikrai prasčiau nei popieriniai rankšluosčiai sugeria vandenį.

Nepurkškite pernelyg daug valiklio ant stiklų. Tik tiek, kad paviršius lygiai sudrėktų. Valykite, kol stiklai bus visiškai sausi. Apžiūrėkite iš skirtingų kampų, kad pamatytumėte visas valymo skysčio liekanas.

Valydami stiklus skirtingose langų pusėse naudokite skirtingus blizginimo judesius. Pavyzdžiui, išorėje braukite vertikaliai, viduje – horizontaliai. Jei taip darysite bus nesunku nustatyti, kurioje pusėje užsiliko rėžių nuo valymo priemonės.

Jei langai apsinešė riebalais, pirmiausiai pavalykite šluostę suvilgę alkoholiu.

Jei naudojate valymo priemones su amoniaku, būkite labai atsargūs. Ne vietoje užtiškęs tirpalas gali sugadinti dažus ar laką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius