Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieškalėdinė misija – apmegzti šventes

Sonata Eidikienė, parduotuvės „Mezgimo zona“ šeimininkė, virbalais mosuoja ir karštą vasarą, ir šaltą žiemą, gal keičiasi tik siūlo sudėtis – vasarą jie plonesni, žiemą – šiltesni. Artėjant Kalėdoms Sonatai tenka vis dažniau dalyti patarimus, ką įdomaus būtų galima numegzti ar nunerti dovanų, kokius siūlus verčiau rinktis.
Sonata Eidikienė sako, kad mezginį reiktų dovanoti ypatingam, tai įvertinti mokančiam žmogui.
Sonata Eidikienė sako, kad mezginį reiktų dovanoti ypatingam, tai įvertinti mokančiam žmogui. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Paklausta, kada į parduotuvę užsukantys pirkėjai (dažniausiai – pirkėjos) pradeda žvalgyti kalėdinių pirkinių, Sonata pasakojo, kad moterys, suplanavusios pačios megzti kalėdines dovanas, čia užsuka tikrai ne švenčių išvakarėse, o gerokai anksčiau, ypač jei tai grandiozinis, daug darbo reikalaujantis mezginys. „O su virbalais nedraugaujantieji dovanų kuponais ar siūlų kamuolėliais pradeda domėtis tik prieš pat šventes“, – šypsojosi Sonata.

Parduotuvę atidariusi rankdarbių meistrė ryžosi imtis ir savotiškos švietėjiškos misijos – organizuoja mezgimo pamokas, kurios skirtos kokio nors konkretaus daikto mezgimui. „Gruodžio viduryje ketinu surengti ypač kalėdišką susibūrimą. Mokysiu pasigaminti megztus papuošimus ant eglutės“, –  planus atskleidė moteris.

Sonata Eidikienė kasdien sulaukia pačių įvairiausių lankytojų: į „Mezgimo zoną“ užklysta ir rankdarbių gamyba užsidegę moksleiviai, ir kelis dešimtmečius mezgančios damos. „Dažniausiai tai būna žmonės, kuriems ne vis vien, iš kokio siūlo bus numegztos kojinės, skara ar pirštinaitės.

Į mezginį sugula jausmai

Sonatos manymu, megzta dovana yra tikrai didelė – tiek dėl to, kiek užtrunka ją pagaminti, tiek dėl į ją sudėtų jausmų. Todėl, jos nuomone, mezginį reikėtų dovanoti ypatingam, tai įvertinti mokančiam žmogui. „Kartu su mezginiu tu atiduodi labai daug meilės – juk nemezgi bet ko ir bet kaip“, – rankų darbo gaminių vertę pabrėžė moteris. Paklausta, ką ji pati labiausiai svajoja rasti po egle, Sonata prisipažino, jog tai koks nors gatavas mezginys.

„Artimieji ir draugai megztų daiktų man beveik nedovanoja. Turbūt galvoja – et, pati pasigamins. Kažkada dėl to pasiguodžiau draugei. Kalėdoms gavau megztas kojines, tiesa, pirktas, bet koks džiaugsmas“, – prisipažino  Sonata. Kiek daugiau kaip prieš metus „Mezgimo zoną“ atidariusi moteris laisvalaikio beveik neturi: jį „suvalgo“ su parduotuve susijusi veikla, kurios tikrai nestinga. Tačiau darbų rate lyg voverė besisukanti mezgėja dėl to per daug nesisieloja.

„Kalėdos man vis gražėja. Manęs neerzina šventinės reklamos, šaukiančios iš TV ekranų, negirdžiu įkyrios šventinės muzikos, nesistumdau eilėse su bumbančiais pirkėjais, nes tam paprasčiausiai nebelieka laiko“, – užimtumo privalumais džiaugėsi ji.

Skarelė iš vieno siūlų kamuoliuko

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kaklaskarė „Baktus“
Kaklaskarė „Baktus“

Jei kalėdinių dovanų gamybai turite nedaug laiko, o pirktinės dovanos jūsų nevilioja, puikiu sprendimu gali tapti Sonatos pasiūlytas norvegų dizainerės skarelės „Baktus“ modelis. Lengvai numezgamam ir nepaprastai funkcionaliam mezginiui prireiks tik 100 gramų „kojininių“ siūlų. Skarelė mezgama pačiu paprasčiausiu raštu – gerosiomis akimis.

Kaip megzti:
1. Užmeskite kelias akis. Kas ketvirtą eilę, pridedant po vieną akį vienoje mezginio pusėje, megzkite skarelę iki vidurio, t.y. kol kamuoliuke liks maždaug 50 gramų siūlų. Kad pasitikrintumėte, megzdamos kelis sykius pasverkite siūlų kamuoliuką. 
2. Pasiekusios vidurį, siaurinkite mezginį, kas ketvirtą eilę suimdamos po akį vienoje mezginio pusėje. Kai siūlų kamuoliukas „ištirps“, skarelė bus baigta! 

Čia galite rasti specialų „15min“ leidinį „Kalėdos 2010“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius