-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rankų darbo dovanų idėjos (IV) – atvirkštinio dekupažo technika kurti papuošalai

Jau ankstesniuose straipsniuose ne kartą buvo užsiminta apie neišsenkančias dekupažo technikos galimybes, tai puikus būdas nudžiuginti savo artimuosius originaliomis ir unikaliomis Kalėdų dovanėlėmis.
Atvirkštinio dekupažo technika kurtas pakabukas ir auskarai
Atvirkštinio dekupažo technika kurtas pakabukas ir auskarai

Tam puikiai tiks ir atvirkštinio dekupažo technika, kuri idealiai tinka dekoruojant įvairius stiklinius paviršius: vazas, lėkštes, stiklinius rėmelius, laikrodžius ir pan.

Potichomanija vadinama technika išsiskiria tuo, kad visa darbo eiga yra atvirkščia įprastam dekupažui: dekoruojama iš blogosios stiklo pusės, iš pradžių klijuojant paveikslėlį, paskui dažant pasirinkta spalva ir galiausiai darbelį nulakuojant.

Gan neseniai atsiradusios reikalingos priemonės leido šią techniką pritaikyti ir papuošalų gamybai. Pasitelkę šiek tiek fantazijos ir kruopštumo galėsite pasidaryti sau arba savo mylimiems žmonėms tokius papuošalus, kurių jie neras jokioje parduotuvėje.

Auskarams ir vėriniui padaryti reikės:

Avirkatinio deupao technika kurtiems papuoaalams reikalingos priemonės.
Avirkštinio deupao technika kurtiems papuošalams reikalingos priemonės.

♦ Grandinėlės. Jas rinktis galite iš pačių įvairiausių atspalvių, metalų ir formų. Grandinėles įsigysite įvairiose papuošalų vėrimo parduotuvėse, ten jos tikrai nebrangiai kainuoja.

♦ Stiklinių kabošonų (tai pagrindinė priemonė, nes ant jų bus klijuojamas paveikslėlis).
♦ Rėmelių kabošonams
♦ Pasirinkto paveikslėlio. Aš naudojau spausdintą paveikslėlį, tačiau jei atvirkštiniu dekupažu užsiimsite pirmą kartą, patarčiau geriau naudoti servetėlę, nors jų pasirinkimas gan ribotas, tačiau su jomis kur kas lengviau dirbti dekoruojant atvirkštiniu būdu (naudodami servetėlę iš pradžių atskirkite du nereikalingus jos sluoksnius).
♦ Specialių klijų, skirtų dekupažui. Juos rasite bet kurioje dekupažo prekių parduotuvėje.
♦ Užsegimo grandinėlei (be jo galima išsiversti, jeigu grandinėlę darysite ilgą, tuomet ją tiesiog sujunkite naudodami nedidelius žiedelius).
♦ Nedidelio skersmens žiedelių. Jie bus naudojami pakabukams kabinti ir užsegimams pritvirtinti.
♦ Juvelyrinių replyčių vielutės karpymui ir replių su apvaliais galais, jos bus reikalingos ant grandinėlės užkabinti karoliukus.

Jeigu norite, kad papuošaliukai atrodytų dar gražiau, juos galite pagyvinti įvairiais pakabukais ar įvairiaspalviais, prie paveikslėlio spalvų derančiais karoliukais, kurių pasirinkimas išties gausus. Tačiau tuo atveju, jau neišsiversite be apvalianosių replių, kurios reikalingos kilpučių darymui, ir smeigtukų.

Surinkę visas priemones, imamės darbo. Visų pirma derėtų pasiruošti stiklinius kabošonus. Kadangi stiklas labai lengvai tepasi, jį būtina iš pradžių gerai išplauti ir nuriebalinti, tai padarysite su paprastu indų plovikliu. Vėliau kabošonus nusausinkite vienkartine servetėle ir pasistenkite pirštais neliesti blogosios jų pusės, kadangi palikti pirštų atspaudai ar kitokie nešvarumai, puikiai matysis ant nudekoruoto paviršiaus, vėliau jau jų niekaip nepašalinsite. Taigi, kai stikliukai jau bus švarūs, išsikarpykite paveikslėlį ir pamerkite jį į šiltą vandenį, kad popierius suminkštėtų.

Jeigu dekoruojate su popieriumi, jį ia pradžių reikia pamerkti į vandenį.
Jeigu dekoruojate su popieriumi, jį iš pradžių reikia pamerkti į vandenį.

Nepamirškite, kad naudoti galima tik lazeriniu spausdintuvu spausdintus paveikslėlius, kadangi rašaliniu spausdintuvu spausdintas paveikslėlis darbo eigoje gali susigadinti.

Vandenyje popierių laikykite bent 10 minučių, arba kol pamatysite, kad jis jau permirko. Tuomet paveikslėlius atsargiai išimkite ir nusausinkite vėlgi naudodami vienkartines servetėles. Nedelsdami, kol išdžius popierius, tepkite klijus.

Klijus tepkite ant gerosios paveikslėlio pusės
Klijus tepkite ant gerosios paveikslėlio pusės

Juos šįkart reikia tepti ant gerosios paveikslėlio pusės, kadangi prispaudus prie stiklo, klijai tolygiau pasiskirstys ir išdžiuvę nesimatys. Popierių reikia klijuoti ant blogosios (lygios) kabošono pusės paveikslėliu į apačią. Pasistenkite popierių gerai prispausti ir šiek tiek palaikyti, kad klijai pasiskirstytų. Lygiai tą patį darykite ir su auskarais.

Jeigu popieriui išdžiuvus matysite, kad paveikslėlis tapo kiek blankokas, blogąją jo pusę dar galite nudažyti baltais dažais.

Jeigu paveikslėlis iaėjo blankus, blogą jo pusę nudažykite baltais dažais.
Jeigu paveikslėlis išėjo blankus, blogąją jo pusę nudažykite baltais dažais.

Tepkite tiek sluoksnių, kiek jums pasirodys reikalinga. Ypatingai patartina tą daryti, jeigu dirbate su servetėle, kadangi užklijuota ji taps itin blanki. Dažus tepkite iš centro kraštų link, nes kitaip apdažysite stiklą ir bus tikrai labai sunku nuvalyti dažus. Jeigu turite, čia pravers ir kuo plonesnis teptukas, ypač dekoruojant auskarus, kurių kabošonas labai mažas.

Kol dažai džiūsta, galima imtis grandinėlės. Iš pradžių pritvirtinkite užsegimą, tam naudokite nedidelio skersmens su replėmis pravertus žiedelius.

Žiedelio kraatus atlenkite į aonus
Žiedelio kraštus atlenkite į šonus

Žiedelių kraštus atlenkite į skirtingus šonus, jokiu būdu jų neskėskite, kadangi taip sugadinsite apvalią žiedelių formą. Ant vieno atlenkto žiedelio užkabinkite vieną grandinėlės kraštą ir uždėkite užsegimą, tuomet su tomis pačiomis replėmis grąžinkite žiedeliui jo buvusią formą. Antrąjį grandinėlės kraštą užkabinkite prie kito žiedelio.

Uždėkite grandinėlės užsegimą
Uždėkite grandinėlės užsegimą

Būtinai patikrinkite ar grandinėlė gerai laikosi, kadangi pakabukas bus šiek tiek sunkokas. Kai užsegimas bus pritvirtintas ir grandinėlė jau bus paruošta, galite grįžti prie stiklinio kabošono. Jeigu dažai jau išdžiuvę, kabošoną galima klijuoti į rėmelį.

Užbaigtas rėmelis su kaboaonu
Užbaigtas kabošonas

Patartina klijuoti su specialiai dekupažo darbams skirtais klijais. Taip galėsite būti tikri, kad darbelis nesusigadins. Išdžiuvus klijams, rėmelį su kabošonu jau galite kabinti ant grandinėlės.

Pasitelkite fantaziją, ant grandinėlės galite prikabinti įvairiausių karoliukų, pakabukų, sutažo, atlasinių juostelių, virvelių ar įvairių raištelių. Daugelį šių ir daug kitokių detalių rasite papuošalų vėrimo parduotuvėse.

Kūrybingų ir ramių Jums švenčių!

Daugiau rankų darbo gaminių pavyzdžių rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius