Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijos lietuvė Angonita Grincevičiūtė Wallis: pripratome švęsti Kalėdas, kai karšta

Lietuvoje Kalėdos yra gražiausia žiemos šventė, tuo tarpu Australijoje gruodį svilina 30 laipsnių karštis ir žmonės kalėdinių pietų eina valgyti į pliažą. Tačiau net ir ten, už kitame pasaulio pakraštyje, gyvenantys lietuviai išsaugojo unikalų paprotį – Kalėdų išvakarėse susirinkti prie balto Kūčių stalo. „Valgome 12 patiekalų: žuvį, silkės vinegretą, kisielių...Užgeriame vodkute“, – pasakojo Australijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Angonita Grincevičiūtė Wallis.
Angonitos leles
Angonitos leles / Asmeninio archyvo nuotr.

Naujojo Pietų Velso valstijoje, netoli Sidnėjaus gyvenanti moteris į Australiją su tėvais atvyko dar 1949 metais iš Vokietijos, kur, karui pasibaigus, buvo atsidūrę vadinamųjų „dipukų“ stovykloje. „Buvau labai maža, kai mes pabėgome iš Lietuvos, todėl apie Kalėdas Lietuvoje nieko neatsimenu. Tik prisimenu, kad kai karas ūžė, mes buvome Vokietijoje, ir tėvai vis sakydavo: dovanos bus po karo“, – prisiminimais dalinosi pašnekovė. 

– Lietuvos klimatinėje juostoje gyvenantiems žmonėms atrodo keista švęsti Kalėdas vasarą, kaip Australijoje. Kaip atrodo ši šventė, kai už lango ne sninga, o kaitina 30 laipsnių kaitra?

– Mes pripratome, kad Kalėdas švenčiame, kai karšta. Puošiame ne eglutes, bet pušaites, nes eglutės auga tik kalnuose ir jų gauti sunku. Be to, dabar jau galima įsigyti ir labai gražių dirbtinių eglaičių. Siuntinėjame vieni kitiems kalėdinių sveikinimų atvirutes, jas dažnai puošia snieguoti vaizdai. Ar ne keista?

– Teko skaityti, kad esate didelė kalnų slidinėjimo entuziastė. Galbūt per Kalėdas jūs ir kiti Australijos gyventojai važiuoja ten, kur galima pasidžiaugti žiemos malonumais?

Vaikai Kūčių vakarą išpakuoja dovanas. Labai giriasi savo australiukams draugams, kad gauna jas anksčiau.– Per Kalėdas ar sausį atostogų išėję žmonės važiuoja prie jūros ar skrenda į Balio, Fidžio salas, bet tikrai ne į snieguotus kalnus. Mūsų kalnai vasarą lieka be sniego. Atvirkščiai – žiemą gali pasirinkti: ar slidinėti, ar važiuoti į šiaurės Kvinslendą (valstija Australijos šiaurėje – aut. past.) pasišildyti prie jūros. Stebuklingas kraštas ta Australija.

– Kaip australai švenčia Kalėdas? Kokie yra jų tradiciniai šventiniai patiekalai?

– Kalėdos Australijoje – labai didelė šventė. Kaip ir Lietuvoje, vaikai iš ryto po eglute randa dovanas. Vidurdienį, nors ir karšta, suvažiuoja giminės ir valgo Kalėdų pietus. Karšti patiekalai – kalakutas ar antis su daržovėmis. Vėliau patiekiamas Kalėdų pudingas su džiovintais vaisiais, razinomis ir brendžio padažu. Pastaruoju metu tapo populiaru Kalėdų pietus praleisti pliaže prie jūros su šaltais užkandžiais, pavyzdžiui, krevetėmis ar omarais, vynu ir alumi.

–  O kaip Kalėdas švenčia Australijos lietuviai? Ar yra išsaugoję kokių nors lietuviškų papročių?

–  Mes švenčiame Kalėdų išvakares – Kūčias. Susirenkame vakare prie balto stalo ir eglutės, dalinames aplotkeliais (kalėdaičiais – aut. past.), valgome 12 patiekalų: žuvį, silkės vinegretą, kisielių  ir t.t.. Užgeriame vodkute. Jeigu galime, nuvažiuojame į Bernelių Mišias.

Vaikai Kūčių vakarą išpakuoja dovanas. Labai giriasi savo australiukams draugams, kad gauna jas anksčiau.

Mūsų lietuvių klubai visuomet suruošia bendras Kūčias, ypatingai tiems tautiečiams, kurie neturi šeimų. Anksčiau susirinkdavo apie 100 žmonių, bet dabar mūsų bendruomenė labai sumažėjo, paseno. Girdėjau, kad šiemet Sidnėjuje turėjo susirinkti tik apie 30 tautiečių. Savaitę prieš Kalėdas klubas suruošia Kaledų eglutė lietuvių mokyklėlės vaikučiams, kur Kalėdų senis išdalina dovanėlių.

Linkiu jums linksmų šv.Kalėdų iš karštosios Australijos!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius