Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nežemiška šventė: astronautai Kalėdas švęs ir 300 kilometrų aukštyje

Astronautas Chrisas Hadfieldas metų metus savo draugus ir artimuosius Žemėje linksmino kalėdinėmis dainomis – šiemet jis šventine nuotaika bandys užkrėsti ir savo kolegas Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).
Kalėdos
Kalėdos / 123rf.com nuotr.

Kanadietis į kosmosą išskris gruodžio 19 dieną – jis prisijungs prie 34 ir 35 ekspedicijų, rašo Space.com. Ten jis praleis ateinančius penkis mėnesius – tai reiškia, ir taip jo mėgiamą šventinį laikotarpį. Beveik pusei metų Ch.Hadfieldas atsiskirs ne tik nuo šeimos, bet ir nuo „Max Q“ bei „Bandella“ – dviejų muzikos grupių, kurias jis yra subūręs su draugais astronautais.

Tačiau laimei, Ch.Hadfieldui neteks visiškai apleisti muzikos. Stotyje, kuri skrieja maždaug 350 kilometrų atsumu nuo Žemės, jau jo lauks muzikinis suvenyras iš Kanados – „Larrivée Parlor“ akustinė gitara, kuri į TKS nusiųsta dar praėjusiais metais. Ch.Hadfieldas, į kosmosą kilęs jau du kartus, gitara žada groti laisvalaikiu.

Per Kalėdų vakarienę astronautai mėgausis šventine vakariene kosmose – tikriausiai jie skanaus kalakutieną, o desertui gardžiuosis persikų ambrozija.

Kalėdos orbitoje

Per Kalėdas Ch.Hadfieldas su kolegomis mėgausis šventine vakariene kosmose – tikriausiai jie skanaus kalakutieną, o desertui gardžiuosis persikų ambrozija.

„Mes padarysime viską, kad vakarienė būtų tarsi tradicinės Kalėdos“, – prieš skrydį į TKS spaudos konferencijoje sakė astronautas. Konferencija vyko telefonu – tuo metu Ch.Hadfieldas buvo kosmodrome Kazachstane, iš kur Rusijos „Sojuz“ jį ir dar du astronautus kitą savaitę pakels į kosmosą.

Ch.Hadfieldas pridūrė, kad šventiniai planai nebūtinai reiškia, kad vakariene mėgautis galės visi TKS esantys komandos nariai, kadangi stotyje nuolat yra darbų, kuriuos reikia atlikti neatidėliojant.

Pasak jo, nors TKS darbuojasi įvairių tautų atstovai, dauguma jų švenčia Kalėdas – net ir rusų astronautai stačiatikiai, kurie mini Kalėdas sausį, sutinka prisijungti prie šventės gruodžio 25 dieną.

Ch.Hadfieldas žada muzikos pagalba kurti šventinę nuotaiką, tačiau groti nesiliaus po žiemos švenčių. „Muzika yra paties gyvenimo išplėtimas“, – sako astronautas.

Kalėdos TSK jau tampa tradicija. Praėjusiais metais tuo metu dirbusi įgula net papuošė stotį kalėdiniais žaisliukais – vietos atsirado ir mažytei Kalėdų eglei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius