-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiariausios Kalėdų Senelio alternatyvos Europoje

Visi pasaulio vaikai žino: Kalėdų Senelis visus metus, iki pat Kalėdų, sudarinėja du sąrašus – gerų ir išdykusių vaikų.
Kalėdų Senelis skaito vaikų laiškus
Kalėdų Senelis skaito vaikų laiškus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak kelių amžių senumo legendos Prancūzijoje, Kalėdų Senis turi pagalbininką, pasirūpinantį išdykusiais vaikais. Anot legendos, Pere'as Fouettard'as, kurio vardas išvertus reiškia „Plakimo tėvas“, kartu su Šv. Mikalojumi pas vaikus lankosi kiekvienų metų gruodžio 6-ąją. Kol gerus vaikus Šv. Mikalojus pradžiugina dovanomis, blogiems vaikams gresia gauti rykščių nuo Pere'o Fouettard'o.

Bemaž pati baisiausia Kalėdų inkarnacija – tai Krampus. Mistinis veikėjas, dar žinomas „švenčių velnio“ vardu. Krampus taip pat baudžia išdykusius vaikus kol Šv. Mikalojus geriems vaikams dalija dovanas. Tikima, kad šis velnias visus blogus vaikus susideda į savo milžinišką maišą ir parsineša juos į savo urvą. Krampus tradicija gyvuoja Alpių šalyse – nuo Austrijos iki Slovėnijos.

Daugeliui austrų tradicinis linksmas, raudonus drabužius vilkintis Kalėdų Senelis kelia pasibjaurėjimą. Jiems jis asocijuojasi su sekuliarizmu ir komercija. Todėl Austrijos gyventojai pirmenybę teikia savo Kalėdų personažui, kurį įkvėpė religija – Christkindui, reiškiančiam „Kristaus vaikas“. Christkindas primena sparnuotą angelą ir per žiemos šventes taip pat dalina visiems dovanas. Jis taip pat pabrėžia taikos, ramybės ir šeimos svarbą. Christkindas pirmą sykį pasirodė protestantiškoje Vokietijoje 1500-aisiais, o apie 1800-uosius paplito ir kaimyninėje katalikiškoje Austrijoje.

Tikima, kad šis velnias visus blogus vaikus susideda į savo milžinišką maišą ir parsineša juos į savo urvą.

Komunistinėje eroje sovietams užgniaužus religiją, Šv. Mikalojus buvo pakeistas Diedu Morozu –  „Seniu Šalčiu“. Diedo Morozo pareigos ir išvaizda iš esmės analogiška Kalėdų Senelio pareigoms ir išvaizdai. Diedas Morozas vilki ilgą raudoną kailinį paltą ir kepurę, tačiau vaikus jis aplanko ne per Kalėdas, bet per Naujuosius Metus. Be to, Diedas Morozas neturi slaptų dovanų pristatymo per vieną naktį visiems pasaulio vaikams įgūdžių. Dovanas jis teikia asmeniškai, pasirodydamas Naujųjų Metų šventime. Diedą Morozą dažnai lydi jo anūkė Snieguročka (Snieguolė), padedanti jam išdalyti dovanas.

Ispanijos baskų šalyje dovanas gruodžio 24-ąją dalina taip pat mielas, stuomeningas veikėjas. Tačiau Olentzero vargiai primena Kalėdų Senelį. Olentzero kilęs iš milžinų giminės Pirėnuose, jo veidas pajuodęs nuo suožių – tai liudija jo, anglininko, sunkų darbą. Užsidėjęs tradicinę baskų beretę ir rūkantis pypkę Olentzero yra paprastas, tačiau dosnus žmogus. Olentzero yra gabus meistras. Pasak legendos, visus žaislus ir lėles vaikams jis pagamina savo rankomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius