-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant klaipėdiečių Kūčių stalo stintas keis vėgėlės, lydekos ir starkiai

Ant šių Kalėdų stalo karaliaus patiekalai iš silkės, lydekos, starkių, vėgėlių ir menkės. Nesulaukus Lietuvos priekrantėj pasirodant stintų, agurkų kvapo žuvis teks pakeisti kitomis.
Žuvis prieš šventes šiek tiek atpigo.
Žuvis prieš šventes šiek tiek atpigo. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Klaipėdos Senojo turgaus žuvies turguje jau kelias dienas sujudimas – Kūčių stalui besiruošiantys klaipėdiečiai eilutėse būriavosi prie vitrinų.

Šį gruodį pasirodė vos kelios stintos. Pardavėjos tikina, kad jei sekmadienį kam ir pavyko jų pagauti, greičiausiai stintomis mėgausis žvejų šeimos. Kelis kartus į turgavietę pristatytos žuvelės kainavo po 15 Lt už kilogramą. Pernai tokiu pat metu stintų kilogramo kaina buvo 18 Lt. 

Dairosi lydekos

Turguje jau daugybę metų prekiaujanti klaipėdietė Marija Poznekienė tikino, kad didžiausia prekyba vyksta likus dienai ar dviem iki švenčių: „Šiemet žuvis netgi pigo. Kitos kainuos panašiai, kaip ir ankstesniais metais. Stengiuosi, kiek galima, nuleisti kainas, kad ta žuvis būtų įperkama kiekvienam.“

Dažniausiai į maišelius pirkėjai deda lydeką. Šios žuvies kilogramas turguje kainuoja 16,50 Lt. Patyrusios šeimininkės renkasi didžiulę lydeką, kurią meistriškai įdaro.

Menkės filė turgavietėje kainuoja 16,50 Lt, menkės be galvų – 8,50 Lt. Silkės prieš pat šventes kainuoja po 8,99 Lt, silkės filė – 12,50 Lt. Karpių, taip pat labai mėgstamų šeimininkių, kilogramas – 10,99 Lt. Plačiakakčio – karpinių šeimos žuvies, didele galva – kilogramas atsieina 11,99 Lt, filė – 19,99 Lt.

Dažno žvejų laimikio  plekšnių kilogramas kainuoja 4,90 Lt.

Plačiausiai praverti piniginę teks lašišos gerbėjams. Šios žuvies kilogramas prieš šventes kainavo net 39,99 Lt. Gurmė mėgėjų mėgstamo upėtakio kaina šiuo metu siekia 32,99 Lt už kilogramą.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Senajame Klaipėdos turguje žuvis šluote šluojama.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Senajame Klaipėdos turguje žuvis šluote šluojama.

Keps vėgėlę

Žuvininkystės įmonių asociacijos „Lampetra“ vadovė Sigita Jokubauskienė savo Kūčių stalui ruoš patiekalus iš vėgėlės ir karšio.

Prieš pat šventes žvejams geriausiai sekėsi traukti lydekas, starkius, karšius, kuojas. „Gal ir pakliuvo viena kita stinta. Bet jos labiau pavienės. Svarbiausia, kad žuvis būtų šviežia. Tai – pagrindinis reikalavimas“, – teigė pašnekovė.

Žvejų ir žuvies perdirbėjų asociacijos „Baltijos žvejas“ vadovas Algirdas Aušra teigė, kad žuvies kaina prieš šventes netgi nukrito. „Pramoninės žvejybos kompanijų produkcijos kainos nėra susietos su šventėmis.

Prielaidų pigti žuviai buvo. Prancūzai, rusai ir norvegai prigaudė nemažai menkės ir jos patiekė į rinką. Todėl supirkimo kainos krito ir čia“, – aiškino pašnekovas.

Žuvininkystės produktų aukcione menkės kaina nukrito iki 4 Lt, nors dar visai neseniai siekė 4,5 Lt. „Šprotų kainos irgi krenta, tiesiog tokios tendencijos dabar“, – aiškino A.Aušra. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius