Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edukaciniuose užsiėmimuose vaikus moko išsikepti kalėdaičių

Varniuose Žemaičių vyskupystės muziejuje jau septyneri metai rengiami edukaciniai užsiėmimai „Kalėdų belaukiant“. Iš visos Lietuvos čia atvykstantiems mokiniams primenamos švenčių tradicijos.
Kūčiukai
Kūčiukai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Žemaičių vyskupystės muziejuje Motiejaus Valančiaus gimnazijos pirmokams vienuolė sako, kad prieš Kalėdas svarbiausia atsiprašyti vienam kito už padarytus blogus darbus, moko pinti Advento vainiką, išsikepti kalėdaitį, kuriuo prie Kūčių stalo dalijasi visa šeima. Sesuo Regina sako kalėdaičių keptuvėlių turinti ne vieną, iš jų seniausia bemaž 300 metų. Kalėdaičių keptuvėlės eksponuojamos ir Žemaičių vyskupystės muziejuje.

„Šitos pirmosios elektrinės keptuvėlės buvo darytos kunigo Lydžio. Jis buvo Žvėryno klebonas ir aprūpindavoparapijas visais religiniais reikmenimis“, – pasakoja vienuolė Regina Teresiūtė.

Iškeptus kalėdaičius, kuriuos vaikai nešis į namus, šventina Varnių klebonas. Tačiau labiausiai visi sako laukiantys Kalėdų senelio dovanų.

„Kalėdų dieną atsikeliame ir einame prie Kalėdų eglės žiūrėti, ar neatnešė Kalėdų senelis dovanų. Po to apsirengiame ir važiuojame į bažnyčią, vėliau – pas senelius“, – Kalėdų tradicijas vardija pirmokas Jokūbas.

Edukacines pamokėles Žemaičių vyskupystės muziejaus darbuotojai pradėjo rengti prieš 7 metus, norėdami Varnių gimnazijos mokiniams priminti senąsias Kūčių ir Kalėdų tradicijas.

„Šis kalėdinis blizgesys, kurį mes matome, prasidedantis įpusėjus lapkričiui ar gruodžio pradžioje, jau pabosta. Nelieka to šventumo, to laukimo jausmo, kadangi viskas taip tviska. Norisi to paprastumo“, – dėsto Žemaičių  vyskupystės muziejaus darbuotoja Alma Būdvytienė.

Kasmet muziejaus darbuotojų rengiamose edukacinėse pamokėlėse apsilanko po kelis šimtus mokinių iš daugelio Lietuvos mokyklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius