-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paryžiuje gyvenančios lietuvės Kūčių burtus naudos vaikinams privilioti

Didžiąsias žiemos šventes praleisti toli nuo šeimos narių ir artimųjų – liūdna ir vieniša. Todėl lietuviškų tradicijų išsiilgę jaunuoliai, šiuo metu gyvenantys mados ir meno sostinėje Paryžiuje, šeštadienį susibėgs draugėn ir surengs kalėdinį vakarėlį. Jame netrūks nei lietuviškų papročių, nei burtų.
Vienas populiariausių Kūčių stalo burtų - vaško varvinimas į dubenį su vandeniu. Vaško siluetas kodavo įvairiausius simbolius.
. / A.Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Didžiuojamės mūsų papročiais, todėl norime juos puoselėti net gyvendami toli nuo namų“, – portalui 15min.lt sakė Prancūzijos lietuvių jaunimo sąjungos atstovė Indrė Blaževičiūtė.

Lapkritį trejus veiklos metus minėjusi sąjunga vienija apie 170 žmonių. Tai – studentai, kurie Prancūzijoje studijuoja pagal „Erasmus“ mainų programą, praktikantai, darbo patirties besisemiantys tarptautinėse kompanijose, ar ilgesnį laiką svečioje šalyje gyvenantys lietuviai, įsikūrę su šeimomis.

Ne tik per Kalėdas pasijunti vienišas. Liūdesys apninka ir šiaip.

„Pirmus dvejus metus Prancūzijoje man buvo baisiausia tai, kad aplinkui neturėjau nė vieno pažįstamo žmogaus. Ne tik per Kalėdas pasijunti vienišas. Liūdesys apninka ir šiaip. Organizuodami tokius renginius siekiame supažindinti lietuvius, kad jie vėliau turėtų su kuo pabendrauti, pabūti, susitikti, pagaliau, paskambinti, kai reikia pagalbos“ – pasakojo I.Blaževičiūtė.

Šventėje pasijus kaip namuose

Kalėdinis periodas Lietuvoje truks tris dienas. Tuo metu prancūzai turi tik vieną laisvą dieną – gruodžio 25-ąją.

„Vadinasi, tiems, kurie nori grįžti namo, reikia imti mažiausiai kelių dienų atostogas. Praktikos atvykusiems jaunuoliams kompanijos vadovybės prašyti laisvų dienų nedrąsu, o studentams, kurių studijų mainai trunka kelis mėnesius, skirsti į Lietuvą neapsimoka finansiškai“, – svarstė Paryžiuje nuo 2006 metų gyvenanti lietuvė.

PrLJS nuotr./Lietuvos jaunimas Prancūzijoje
PrLJS nuotr./Lietuvos jaunimas Prancūzijoje

Todėl Prancūzijos lietuvių jaunimo sąjungos aktyvistės užsimojo sukurti šventę, kurioje būtų galima pasijusti kaip namuose.

„Susibėgusios ėmėme dalytis įspūdžiais, kaip Kūčias ir Kalėdas švęsdavome vaikystėje: kokius žaidimus žaisdavome, kaip burdavomės. Be to, surašėme mįslių sąrašą. Žinome, kad įvairių burtų galima rasti internete, tačiau norėjome panaudoti būtent tuos, kurių mus išmokė močiutės ar mamos“, – aiškino I.Blaževičiūtė.

Ką susapnuos – už to ir ištekės  

Dažniausiai Kūčių burtai sukasi aplink mylimojo paieškas – juk merginoms visada rūpi, kada jos ištekės.

„Visos žinojome tokį burtą: meti batą ir žiūri, kaip jis atsigręš į duris – nosimi ar kulnu. Tačiau jo atsisakėme: mūsų Kalėdinis vakarėlis vyks kavinėje, be to, į jį kviečiame ne tik lietuvius, bet ir jų bičiulis prancūzus, todėl svaidydamiesi batais nenorime atrodyti necivilizuotai“, – prisipažino pašnekovė.

Užtat vakarėlio svečiams bus siūloma iš maišo traukti žirnius ir skaičiuoti, porinį ar neporinį jų skaičių laikys saujoje.

Žinome, kad įvairių burtų galima rasti internete, tačiau norėjome panaudoti tuos, kurių mus išmokė močiutės ar mamos.

„Porinis reikš, kad kitąmet susirasime mylimąjį, neporinis – teks ir toliau jo ieškoti“, – šypsosi I.Blaževičiūtė.

Tai, kas lemta ateityje, šventės dalyviai galės išsiaiškinti ir sudalyvavę „Lėkštučių–Puodelių“ būrime.

„Po apverstais indais padėsime įvairių dalykų. Ištraukus žalumyno šakelę, kitais metais lauks laisvas ir nepriklausomas gyvenimas, žiedą – susirasi porą, kreidos gabalėlį – seksis mokslai, duonos – laukia sotūs metai, pinigėlį – bus pelno, anglies gabalėlį – netrūks rūpesčių, žemės žiupsnelį – įspėjimas, kad reikia saugotis ligų“, – likimo simbolius vardijo I.Blaževičiūtė.

Be to, bus siūloma paragauti keisto skonio mišinio iš vandens, miltų, cukraus druskos ir pipirų: „Prieš miegą suvalgai vieną šaukštą: ką susapnuosi, už to ir ištekėsi.“

Burtai vaikinams privilioti

Silkės su grybais Prancūzijos jaunimo šventiniame vakare nebus. Tačiau kūčiukus sąjungos aktyvistės ketina kepti savo rankomis: „Kiekviena pagal savo močiutės ar mamos receptą – kas su kiaušiniu, kas – be kiaušinio.“

„Mūsų šventė – tai puiki proga pasidalyti mūsų turtinga senovės išmintimi su jaunimu Prancūzijoje“, – įsitikinusi I.Blaževičiūtė.

Nuobodžiaujate? Išsiburkite!
 

Žadama, kad tarp Kalėdų vakarėlio svečių bus galima sutikti ir jaunimo, Lietuvą garsinančio ne tik namuose, bet ir svetur.  Į šventę atvyks Paryžiuje dažnai besilankantis profesionalus lenktynininkas, daugkartinis ralio ir žiedinių lenktynių nugalėtojas Deividas Jocius.

„Mūsų sąjungos kolektyvas labai moteriškas. Todėl bursime, kad kitais metais į jį įsilietų kuo daugiau vaikinų. Gal jų daugiau pritrauks ir D.Jociaus atvykimas“ – svarstė I.Blaževičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius