-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 31 /2013 01 01

2013-ieji jau žygiuoja per pasaulį

Pasaulis pradėjo 2013-ųjų sutiktuves.
Sidnėjus pasitiko Naujuosius metus
Sidnėjus pasitiko Naujuosius metus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai Lietuvoje iki Naujųjų metų vidurnakčio fejerverkų lieka dar pusė paros, Ramiajame vandenyne jau pradeda aušti pirmoji naujų metų diena.

Pirmieji Naujuosius metus 12 valandą Lietuvos laiku sutiko Kiribačiui priklausančios Kiritimačio salos, dar vadinamos Kalėdų sala, ir Samoa gyventojai.

12.15 val. Lietuvos laiku Naujųjų metų saliutai nušvietė atokių Čatemo salų, priklausančių Naujajai Zelandijai, padangę. Į pagrindinę Naujosios Zelandijos teritoriją Naujieji atėjo 13 val. Lietuvos laiku. Tuo pat metu Naujuosius sutiko ir dar viena per kelias laiko zonas išsidriekusio Kiribačio salyno gyventojų dalis, Fidžis ir Tonga.

Papildyta 14.10 val. 14 val. Lietuvos laiku Naujieji metai atėjo į Maršalo salas, likusią Kiribačio salyno dalį, Valį ir Futuną, Nauru, JAV karinę bazę Veiko saloje, Tuvalu ir labiausiai į rytus nutolusią Rusijos dalį – Čiukčių pusiasalį. 14.30 val Naujuosius sutiko tarp Naujosios Zelandijos bei Australijos esanti ir pastarajai priklausanti Norfolko sala.

Sidnėjus žada įspūdingus fejerverkus

Sidnėjus Australijoje pirmadienį, 15 val. Lietuvos laiku, pradės įspūdingų Naujųjų metų fejerverkų bangą, nusirisiančią nuo Dubajaus iki Maskvos ir Londono, o ilgą laiką buvusiame izoliuotame Jangone (Mianmaras) pirmąkart bus surengtas pasaulinio lygio pirotechnikos šou, skelbia naujienų agentūra BNS.

Garsiajame Australijos pajūrio mieste Naujieji metai bus sutikti 6,6 mln. Australijos dolerių (17,9 mln. litų) kainuosiančiu reginiu, kurį prižiūri popmuzikos žvaigždė Kylie Minogue, parinkusi spalvų derinius ir muziką.

„Naujųjų metų sutikimas Sidnėjuje yra garsus visame pasaulyje ir pasiekia per milijardą žmonių – ne vien dėl to, kad mes rengiame pirmąjį didelį pasirodymą 2013-aisiais, o dėl to, kad jis pats geriausias“, – gyrėsi miesto merė Clover Moore.

AFP/Scanpix nuotr./Sidnėjus pasitiko Naujuosius metus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sidnėjus pasitiko Naujuosius metus

Miesto pareigūnai tikisi, kad per 1,5 mln. žmonių stebės nuo Sidnėjaus uosto krantinių, kaip į orą paleidžiamos septynios tonos pirotechnikos užtaisų, įskaitant fejerverkus, leidžiamus nuo vandens motociklų, ir įspūdingą ugnies lietų ant Sidnėjaus uosto tilto.

Šįkart Naujųjų metų sutikimą pažymės ir interaktyviosios technologijos: išmaniųjų telefonų savininkai galės parsisiųsti programėlę, kuri keis jų ekranų spalvas. Daugybei žmonių laikant juos iškėlus krantinėje, bus sukurtas didžiulis atskiras šou.

Fejerverkai nušvies Temzės upę Londone (Jungtinė Karalystė), Raudonąją aikštę ir Kremlių Maskvoje (Rusija), Viktorijos uostą Honkonge (Kinija), taip pat Kvala Lumpūro (Malaizija), Taibėjaus (Taivanas), Stokholmo (Švedija), Amsterdamo (Nyderlandai) ir daugelio Kinijos miestų centrus.

Amerikiečių Naujuosius metus temdo „fiskalinio skardžio“ baimė

Sutinkantys Naujuosius metu Niujorke (JAV) lauks tradicinio rutulio nusileidimo vidurnaktį Taimso aikštėje, kur Pietų Korėjos popmuzikos žvaigždė Psy, tapęs interneto sensacija, prisidės prie didelio būrio amerikiečių atlikėjų.

Šventę Jungtinėse Valstijose temdo artėjantis „fiskalinis skardis“ – skaudus mokesčių didinimo ir vyriausybės išlaidų karpymo paketas, kuris veikiausiai įsigalios sausio 1-ąją.

Įstatymų leidėjams Vašingtone nepavyksta susitarti dėl kompromiso, o šio paketo padariniai sunkiai prognozuojami.

Tuo tarpu Karakaso (Venesuela) meras atšaukė tradicinį metų pabaigos koncertą Bolivaro aikštėje, prašydamas Venesuelos gyventojus melstis namuose už pasiligojusį prezidentą Hugo Chavezą, kuriam atsinaujino vėžys po neseniai atliktų operacijų Kuboje.

Rio de Žaneiro (Brazilija) valdžia pažadėjo per 16 minučių paleisti į orą 24 tonas pirotechnikos užtaisų prie garsiojo Kopakabanos paplūdimio, o Vokietijoje fejerverkai užbaigs naujametinį koncertą prie Branderburgo vartų Berlyne, kuriame dalyvaus „Pet Shop Boys“, Bonnie Tyler ir „Blue“.

Stengdamasis įsitvirtinti pasauliniame Naujųjų metų sutikimo žemėlapyje, didžiausias Jungtinių Arabų Emyratų miestas Dubajus planuoja surengti iškilmingą ceremoniją dangoraižyje „Burj Khalifa“ – aukščiausiame pasaulio pastate.

Fejerverkai apgaubs į ietį panašų bokštą skambant muzikai, kurią gyvai atliks Prahos filharmonijos orkestras.

Tačiau Paryžiaus (Prancūzija) valdžia priminė, kad Naujųjų metų naktį draudžiami bet kokie fejerverkai. Be jų turės apsieiti žmonių minios, susirinksiančios Eliziejaus laukuose ir aplink Eiffelio bokštą.

Mianmaras atsiveria naujovėms

Apie 50 tūkst. žmonių tikriausiai susirinks prie budistų garbinamos paauksuotos Švėdagono pagodos Jangone, laukdami pirmojo šiame Mianmaro mieste viešo fejerverkų šou, kuris laikomas tolesnio šalies atvirumo didėjimo simboliu po dešimtmečius trukusio karinės chuntos valdymo.

Tuo tarpu pietiniuose Filipinų regionuose, gruodžio pabaigoje nuniokotuose taifūno Bopha, nusinešusio bent 1 067 žmonių gyvybes, daugelis sako, kad jiems ateinančiais metais bus svarbiausia susirasti maisto, darbo ir nuolatinį būstą.

Sostinės Manilos gydymo įstaigos ruošiasi įprastam sužeistųjų antplūdžiui, nes žmonės dažnai nukenčia nuo savadarbių fejerverkų ir tradicinio šaudymo į orą.

Ligoninėse buvo paskelbta ypatingoji parengtis, o policijos tarnybinių ginklų vamzdžiai buvo užklijuoti lipnia juosta, kad pareigūnai nepasiduotų pagundai prisidėti prie visuotinių linksmybių. Po šventės taip pat žadama tikrinti, ar ginkluose nėra likę parako pėdsakų.

Seulas (Pietų Korėja) 2013-uosius pasitiks 33 ritualinio bronzinio varpo, nulieto XV amžiuje, dūžiais pagal senovinius naujametinius papročius.

Kitur Pietų Korėjos sostinėje, įskaitant prabangų Gangnamo rajoną, kurį išgarsino hitu tapusi Psy daina, bus leidžiami fejerverkai, vyks koncertai ir gatvės pasilinksminimai.

Daugybė žmonių lankys šventyklas ir šventoves Japonijoje per kas dvejus metus rengiamas „ninen mairi“ pamaldas, taip pat rinksis namuose su šeimomis valgyti grikių makaronų (soba) ir žiūrės naujametinį televizijos šou „Kohaku Uta Gassen“ (Raudonųjų ir baltųjų dainų konkursą).

Apie 40 proc. Japonijos televizijos žiūrovų stebi šią keturių valandų programą, kurioje dalyvauja garsūs atlikėjai ir japonų popmuzikos žvaigždės.

Populiarūs atlikėjai iš Pietų Korėjos šiemet nedalyvaus šioje laidoje dėl teritorinių ginčų su Seulu, nors mokesčių mokėtųjų išlaikomas nacionalinis transliuotojas NHK tvirtino, kad parenkant atlikėjus politika neturėjo jokio vaidmens.

Papildyta 16.01 val. Naujieji metai toliau ritasi per Australiją. 15.30 val. Lietuvos laiku Naujųjų metų vidurnaktis išmušė Adelaidėje, 16 val. – Brisbene. Tuo pat metu Naujuosius metus sutiko dalis Mikronezijos archipelago salų, šiaurinės Marianų salos, Papua Naujoji Gvinėja ir Guamas.

Papildyta 17.48 val. Australai triukšmingai sutiko Naujuosius metus, o dabar švenčia ir Pietų Korėjos, Šiaurės Korėjos, Japonijos, kai kurių Rusijos regionų gyventojai. Naujieji metai čia atėjo 17.00 val. Lietuvos laiku. 

Papildyta 18.06 val. 18 valandą Lietuvos laiku Naujuosius metus jau sutiko Kinijos, Filipinų, Malaizijos, Taivano, Mongolijos, Singapūro gyventojai. 

Papildyta 19.16 val. Naujuosius metus jau sutiko Tailandas, Indonezija, Vietnamas, Kambodža, Laosas. Šios šalys į naujus metus įžengė 19 val. Lietuvos laiku. 

Papildyta 20.09 val. Naujųjų metų šventė ir toliau keliauja per pasaulį. Dabar įžengę į naujus metus džiaugiasi Kazachstano, Mianmaro, Bangladešo, Butano gyveantojai. 

Papildyta 21.02 val. Pirmąsias 2013 metų akimirkas jau skaičiuoja Nepalo, Indijos, Šri Lankos, Pakistano, Tadžikistano, Turkmėnistano, Kazachstano, Maldyvų gyventojai. 

Papildyta 21.36 val. 21.30 val. Lietuvos laiku Naujuosius metus sutiko ir Afganistano žmonės. 

Papildyta 22.02 val. Naujuosius metus pasitiko Gruzija, Rusija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Azerbaidžanas ir Armėnija.

Papildyta 23.04 val. Naujieji metai jau atėjo ir į Iraką, Iraną, Saudo Arabiją, Kuveitą, Tanzaniją, Keniją, Baltarusiją, Jordaniją, Kuveitą, Katarą.

Papildyta 00.15 val. Naujieji metai atėjo ir į Lietuvą! Šiuo metu jie švenčiami ir Latvijoje, Estijoje, Suomijoje, Graikijoje, Turkijoje, Izraelyje, Pietų Afrikos Respublikoje, Egipte, Sirijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, Moldovoje. 

Papildyta 01.12 val. Naujieji metai atėjo į didžiąją dalį Europos valstybių. Vokietija, Prancūzija, Nyderlandai, Norvegija, Švedija, Lenkija, Šveicarija ir daug kitų šalių įžengė į 2013-uosius. 

Papildyta 02.44 val. Didžioji Britanija, Ispanija, Airija, Marokas, Portugalija, Islandija ir 18 kitų valstybių žengė į Naujuosius metus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius