Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ankstyvas šventinių dovanų graibstymas – ne liga, o vaistas?

Socialinių mokslų daktarė, Mykolo Romerio universiteto psichologijos instituto doc. Jolanta Sondaitė teigė, kad šventinis maratonas prasidėjo ne per anksti. Pasak jos, papuoštos vitrinos, prekybos centrai neretai padeda lengviau pakelti šaltąjį ir tamsųjį metų laiką, suteikia žmonėms ne tik džiaugsmo, bet ir aktyvumo.
Dovanų metas
Dovanų metas / Fotolia nuotr.

Vis dėlto kitiems tas išorinis šurmulys, skatinimas pirkti dovanas, nors laiko dar yra gana nemažai, gali kelti vidinį susierzinimą, stresą. Pasak specialistės, viskas priklauso nuo žmonių tipų.

„Na, jeigu žmonės gyvena ramesnį gyvenimo būdą, nelabai aktyvų, tas išankstinis švenčių šurmulys jiems suteikia papildomos energijos, gyvumo. Bet jeigu žmonės gyvena intensyvų, labai užimtą gyvenimą, tas išorinis stimuliavimas gali juos veikti neigiamai. Čia yra reagavimas, tai žmogaus vidinis dalykas, kaip jis į viską reaguoja. Aišku, tai priklauso ir nuo tempramento – ar žmogus intravertiškas, ar ekstravertiškas. Intravertą tai labiau trikdys, ekstravertas gali būti daugiau patenkintas", – teigė pašnekovė.

Didelė išorinė reklamos įtaka, pasak specialistės, gali išbalansuoti žmogų taip, kad jis nebesupras, ko jam iš tikrųjų reikia, ką jis nori daryti.

Didelė išorinė reklamos įtaka, pasak specialistės, gali išbalansuoti žmogų taip, kad jis nebesupras, ko jam iš tikrųjų reikia, ką jis nori daryti. Tokiu atveju J. Sondaitės teigimu reikia skirti laiko sau tam, kad sustiprintum ryšį su savimi.

„Visada yra galimybė mokytis iš patirties“, – laidoje tikino specialistė.

Psichologės nuomone tam, kad šventiniai lūkesčiai išsipildytų, svarbiausia  – susitelkti į žmogiškuosius dalykus.

„Pasitenkinimą šventėmis teikia geri santykiai, meilė, palaikymas, dėmesys. Psichologiniai poreikiai yra daug svarbesni už dovanas, po jomis jie tik pasislepia“, – tikino J. Sondaitė.

„Šventė yra subjektyvi vidinė būsena. Žmogus gali pasirinkti – švęsti ar nešvęsti. Jei žmogus yra vienas, tai dar nereiškia, kad jis negali susikurti šventinės nuotaikos. Turint ryšį su savastimi, bet kas gali susikurti tokią šventę ir švęsti ją taip, kaip nori“, – pridūrė pašnekovė.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius