Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip sužibo Kalėdos: kalėdinių lempučių istorija

1882-ieji buvo tie metai, kai Kalėdų sezono vaizdinys pasikeitė amžiams. Būtent tada išradėjas ir Thomo Edisono elektros kompanijos viceprezidentas Edward H. Johnsonas, užuot puošęs Kalėdų eglutę saldainiais, nusprendė padabinti ją 80-ia baltų ir mėlynų elektros lempučių. Įvariaspalvis Kalėdų medelis buvo pastatytas ant specialaus mechanizmo, kuris šešis kartus per minutę apsukdavo ją aplink jos ašį.
Faucherių šeimos namas, papuoštas 1 mln. lempučių.
Namas, papuoštas milijonu lempučių. / Hgtv.com nuotr.

„Privalau pasakyti jums, kad blyksinti žaliaskarė buvo pasigėrėtinas vaizdas – sunku įsivaizduoti ką nors gražesnio“, – E.H.Johnsono eglutę apibūdino Detroito laikraščio „Post and Tribune“ reporteris.

Prabėgus daugiau nei šimtmečiui tos 80 lempučių virto šimtais milijonų ar net milijardų elektros švieselių, puošiančių namus ir eglutes visame pasaulyje. Žurnalas „Wired“ pasakoja, kaip E.H.Johnsono lemputės evoliucionavo į šiuolaikines LED lemputes, kontroliuojamas kompiuteriu.

Sutvisko Baltuosiuose rūmuose

Pirmąją patikimai veikiančią kaitrinę lemputę T.Edisonas išrado 1880 metais. Jau po dviejų metų E.H.Johnsonas žiburėliais papuošė eglutę savo namuose Niujorke. 1890-ųjų pabaigoje Pensilvanijos gyventojas Annas Hummelis užpatentavo dirbtinę Kalėdų eglutę. Vėliau buvo užpatentuotas ir E.H.Johnsono mechanizmas, sukantis žaliaskarę, tačiau dar kelis dešimtmečius ši grožybė buvo per brangi, kad sulauktų pakankamai paklausos.

1895 metais T.Edisono elektros kompanija pradėjo pardavinėti mažas, kriaušės formos kalėdines elektrines lemputes. Iš pradžių jos buvo tik skaidrios, tačiau vėliau atsirado raudonos, žalios ir kitų spalvos papuošimai. Antroje prezidento Stepheno Groverio Clevelando kadencijoje (1893–1897 metais) lemputėmis papuošta Kalėdų eglutė suspindo ir Baltuosiuose rūmuose.

XIX ir XX amžiaus sandūroje spauda pradėjo reklamuoti pirmąsias elektros lempučių girliandas, 1901 metais parduotuvės ėmė jomis puošti vitrinas. Tačiau šių dienų sumomis lemputėmis  dekoruota Kalėdų eglutė kainavo 2 tūkst. JAV dolerių, taigi nedaug kas galėjo sau leisti tokį pirkinį.

Ėmė blyksėti ir skambėti

Tačiau šie papuošimai nuolat populiarėjo ir tai skatino ieškoti pigesnių technologijų. „The American Eveready Company“ pirmąją elektros lempučių girliandą, paruoštą įjungti į elektros šaltinį, pardavė 1903 metais. Ralphas E.Morrisas 1908 metais prijungė elektrinę girliandą prie telefono laidų. Trečiajame XX amžiaus dešimtmetyje išradėjai užpatentavo pirmąsias žybsinčias lemputes.

Tačiau netrukus standartinės kaitrinės lemputės, net ir blyksėdamos, nebekėlė žmonių nuostabos. Todėl teko fantazuoti toliau. Pavyzdžiui, 1965 metais Arthuras ir Gustavas Cardenai užpatentavo žybsinčias lemputes, kurioms gęstant pasigirsdavo varpo dūžiai. 1977-aisiais pasirodė lempučių girlianda, kuri žybsėdavo tokiu ritmu, kokius garsus užfiksuodavo mikrofonas.

Protingos lemputės

Kompiuteriu kontroliuojamos lempučių girliandos gimė paskutiniame XX amžiaus dešimtmetyje. 1995 metais užpatentuotos visiškai propramuojamos apšvietimo sistemos. Naujesni išradimai naudojo programinę įrangą ir belaidžius tinklus, kad sukurtų įmantrius šviesos vaizdinius, kurie keičiasi priklausomai nuo skambančios muzikos. Vienas iš pavyzdžių, kaip naujieji išradimai leidžia papuošti namus, užfiksutoas šiame 2005 metais pasirodžiusiame vaizdo įraše.

 

VIDEO: Christmas Lights Gone Wild

 

„Wired“ prognozuoja, kad ateitis priklauso LED kalėdinėms emputėms, kurios taip pat pasirodė praėjusio amžiaus pabaigoje. Nuo to laiko jų populiarumas vis auga, o kaina krenta. Šios lemputės ne tik patikimo dizaino, bet ir suvartoja kur kas mažiau energijos nei kaitrinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius