Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gyventojai mažins išlaidas ne tik Kalėdų stalui, bet ir dovanoms

Kalėdos šiemet bus dar skalsesnės – sunkmečiui užsitęsus, gyventojai ne tik dar labiau apribos savo pirkinius Kalėdų stalui, bet ir mažins išlaidas dovanoms.
Šventinis stalas
Šventinis stalas / Photos.com nuotr.

Pasak SEB banko šeimos finansų ekspertės Julitos Varanauskienės, jau pernai gyventojų išlaidos Kalėdų vaišėms mažėjo 17 proc. palyginus su 2007-aisiais, o šiemet jos sumažės dar mažiausiai tiek pat.

Pasak J. Varanauskienės, gruodžio mėnesį prieš pat šventinį laikotarpį prekyba tradicinėms Kalėdų dovanomis paprastai išauga kelis kartus. 2007 metų gruodį – ekonominio pakilimo piko metu – žaislų specializuotose parduotuvėse nupirkta 5 kartus daugiau negu vidutiniškai per visus likusius metų mėnesius, kosmetikos – du kartus, papuošalų – maždaug pusantro karto.

Remiantis apklausų duomenimis, daugelyje Vakarų Europos šalių nurodė taupantys jau per praėjusias Kalėdas. Lyginant su 2007 – ųjų šventėmis, daugelyje šalių sparčiausiai (6-7 proc.) mažėjo išlaidos dovanoms, šiek tiek mažiau (4-5 proc.) – išlaidos renginiams ir vakarėliams, o išlaidos maistui keitėsi nežymiai.

„Pasikeitimų būta ir Lietuvoje. 2008 m. gruodį, pasijutus pirmiesiems krizės ženklams, Lietuvos gyventojai jau taupė maisto sąskaita. Lyginant su 2007–ųjų gruodžiu, labiausiai sumažėjo išlaidos kalėdinėms vaišėms šventinių renginių metu – net 17 proc. Tuo tarpu kosmetikos ir tualetinių reikmenų apyvarta specializuotose parduotuvėse krito per pus mažiau – tik 8,4 proc. Dar mažiau – tik 3,4 proc. – krito žaislų ir žaidimų apyvarta.

Dauguma Lietuvos gyventojų pirks mažiau dovanų arba ieškos pigesnių, o dalis gyventojų dovanų ieškos ne parduotuvėse, o stengsis jas sukurti patys. Teigė J.Varanauskienė.

„Šiemet traukėsi atlyginimai dar labiau, nukarpytos tradicinės metų pabaigos premijos, o nuo pagundos Kalėdoms paskirti turimas santaupas stabdo vis dar niūrios ekonominės prognozės. Todėl dabar turėsime taupyti ne tik vaišių, bet ir dovanų sąskaita. Dauguma Lietuvos gyventojų pirks mažiau dovanų arba ieškos pigesnių, o dalis gyventojų dovanų ieškos ne parduotuvėse, o stengsis jas sukurti patys“, – sakė Julita Varanauskienė.

Pasak jos, tikėtina, kad šiemet iš kalėdinių prekių mažiausiai kris vaikams skirtų dovanų – žaislų ir žaidimų – pardavimas. Mat ir ankstesniais šių metų mėnesiais šių prekių apyvarta specializuotose parduotuvėse beveik nesumažėjo.

„Greičiausiai taupoma vėl bus vaišių sąskaita: pokylį ar vakarienę restorane pakeis vakarienė namuose, ir kosmetikos bei tualetinių reikmenų sąskaita: prabangius gaminius keisime pigesniais, kai kurių dovanų ir iš viso nebepirksime“– sakė J. Varanauskienė.

Geraisiais ekonomikos augimo laikais nuo 2003 m. iki 2007 –ųjų išlaidos dovanoms gruodžio mėnesį sparčiai didėjo. Per šiuos penkerius metus kosmetikos ir tualetinių reikmenų pardavimas specializuotose parduotuvėse išaugo 1,8 karto, laikrodžių, juvelyrinių dirbinių ir papuošalų – 1,4 karto, restoranų ir pagaminto valgio tiekimo apyvarta – 1,5 karto, о žaislų ir žaidimų apyvarta specializuotose parduotuvėse – net 3 kartus.

Pasak ekspertės, akivaizdu, kad ekonomikos pakilimo laikotarpiu jau spėję susiformuoti kalėdinių išlaidų įpročiai ima keistis – gyventojai vėl ima ieškoti sprendimų kaip pasveikinti artimuosius galbūt pigiau, tačiau originaliau. „Finansinės elgsenos tyrimai rodo, kad gavėjas dovaną dažniausiai įvertina mažesne suma, nei už ją realiai sumoka dovanotojas, todėl žmonėms tikrai nereikėtų per daug jaudintis, jei kalėdinių dovanų biudžetas šiemet bus maždaug penktadaliu kuklesnis, negu praėjusiais metais“,, – sakė J. Varanauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius