-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo vardu Kalėdų Senelis kitose šalyse?

Lietuvoje su dideliu maišu dovanų kasmet per Kalėdas atkeliauja Kalėdų Senelis. O kaip jis vadinamas kitose šalyse?
Kalėdų senelis
Kalėdų senelis / Photos.com

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) ir Kanadoje Kalėdų Senelis vadinamas Santa Clausu. Jo rogutes, pilnas dovanų, dangumi tempia aštuoni elniai, rašo tinklalapis Christmas.whipnet.net.

Anglijoje jis vadinamas Tėvu Kalėda (Father Christmas – angl.). Jis labai panašus į Santą Clausą, tačiau jo barzda ir apsiaustas ilgesni.

Velse (kunigaikštystė Didžiojoje Britanijoje – aut. past.) Kalėdų Senelio vardas – Sion Corn, reiškiantis „Kamino Joną“ (Chimney John – angl.). Šis vardas susijęs su pasakojimais apie paslaptingą asmenį, kuris į kiekvieną namą patenka nusileisdamas kaminu, padeda po egle dovanas ir pro ten pat vėl pasišalina.

Prancūzijoje vaikai nekantriai laukia Pere Noelio. Taip pat Kalėdų Senelis vadinamas ir Kanadoje.

Brazilijoje ir Peru jis vadinamas Papai Noel. Vokietijoje Kalėdų Senelis žinomas kaip Christkind (Kūdikėlis Jėzus). Jis gruodžio 24-ąją atneša vaikams dovanų. Taip pat Vokietijoje gruodžio 6-ąją vaikai sulaukia Pagalbininko Ruperto (Knecht Ruprecht – vok.) ir jo pagalbininkų. Blogiems vaikams Krampusas atneša anglies ir pagalių, o geruosius Rupertas nudžiugina saldainiais, riešutais ir nedideliais žaislais. Belsnickelis – vokiškas Kalėdų Senelis, visada po ranka turintis rykštę blogiems vaikams. Vokietijoje Kalėdų Senelis gali būti vadinamas ir der Weihnachtsmann.

Lenkijoje jis žinomas kaip Šventasis Mikalojus, kuris yra vienintelis bažnyčios kardinolas, vaikus aplankantis gruodžio 6 d. ir dovanojantis vaikams saldumynus, kuriuos palieka švariame vaiko bate.
Costa Rikoje, Kolumbijoje ir Meksikos kai kuriose vietose dovanas atneša El Nino Jezus (kūdikis Jėzus – liet.).

Sausio 6 d. Puerto Rike Trys Karaliai vaikus palepina dovanomis. Vaikai po lova padeda žolės kupranugariams, o ryte jos vietoje randa dovanų.

Švediškasis Jultomtenar Tomten vaikams didelį maišą dovanų (julklappar) atneša vakarą prieš Kalėdas.

Norvegijoje Kalėdų Senelis šaukiamas Julenissen. Jis atvyksta gruodžio 24-osios vakarą.

Olandiškasis Kerstman ir jo elniai dangumi skrieja, kad gruodžio 25 d. galėtų vaikams atnešti dovanų. De Kerstman gyvena Suomijoje. Jo kolega Sinterklass – dar vienas šventasis, kurio vardas minimas gruodžio 5 d. Sinterklass kiekvienais metais garlaiviu atvyksta iš savo namų Ispanijoje. Kartu su juo atvyksta ir Zwarte Pieten (Juodasis Petras – liet.), kuris padeda išdalinti dovanas.

Suomijoje Kalėdų Senelis vadinamas Joulupukki. Jis gyvena Laplandijoje. Švediškai kalbantys šios šalies gyventojai jį vadina Julgubben.

Ispanijoje sausio 5-osios naktį vaikai po eglute padeda batus, kuriuose dovanų palieka Trys Karaliai: Kasparas, Melchioras ir Baltazaras. Kalėdų Senelis čia vadinamas Papa Noel, o kai kurie vaikai dovanų gauna tiek gruodžio 25 d. (iš Papa Noel), tiek sausio 6 d. (iš Trijų Karalių).

Rusijoje jis vadinamas Seniu Šalčiu (Ded Moroz – rus.). Taip pat rusai turi dar vieną personažą – Babušką, kuri ieškojo Jėzaus jo gimimo naktį. Babuška kalbėjosi su Jėzaus ieškančiais Trimis Išminčiais ar Trimis Karaliais, kurie pasiūlė jai prisijungti, tačiau ji atsakė esanti per sena, todėl trys vyrai išvyko toliau be jos, o ji pati į paieškas ketino leistis kitą dieną, tačiau Karaliaus gimimo vietoje jau nebebuvo. Tai sužinojusi, Babuška nutarė Kristui skirtas dovanas kiekvienų metų gruodžio 13 d. dalinti Rusijos vaikams.

Turkijoje Kalėdų Senelio vardas – Šventas Nikolas, Vengrijoje – Telapo, Italijoje – Babbo Natale. Italų vaikai dovanų sulaukia sausio 6-ąją iš senolės Befanos.

Maroke ir Liberijoje vaikai su dovanų maišu laukia Juodojo Petro, o Kinijoje – iš Shengdan Laoren. Danijoje Kalėdų Senelis vadinamas Julemand, Honkonge Kantono dialekte jis vadinamas sing dan lo ian. Slovėnijoje jis vadinamas Bozicek, Latvijoje – Ziemmassve'tku veci'tis, Estijoje – Jouluvana, Urugvajuje – Papa Noel.

Portugalijoje Kalėdų Senelis žinomas kaip Pai Natal. Dovanas jis atneša Kalėdų vakarą. Pagal portugalų tradicijas, dovanas naktį atneša naujagimis Jėzus – Memino Jėzus.

Airijoje jis vadinamas Santa Clausu, trumpiau Santy.

Hindu religijoje šventiniu sezonu dauguma vaikų dovanas gauna iš dievo Ganešos. Austrijoje pas vaikus su dovanų maišu gruodžio 24-ąją keliauja Christkindl.

Graikijoje jis vadinamas Aghios Vassilis. Jis vaikams dovanas po eglute palieka paskutinės metų dienos naktį. Havajuose Kalėdų Senelis vadinamas Kanakaloka, Kroatijoje – Bozicnjak, o Bulgarijoje – Diado Coleda. Albanai jį vadina Urime Krishtlindjet.

Salvadore Kalėdų Senelis geriems vaikams dovanų atneša Kalėdų vakarą. Urdu kalboje jis vadinamas Baba Christmass.

Rumunijoje jo vardas Mos Craciun. Jis pasirodo gruodžio 24-ąją. Gruodžio 5 d. naktį Šv. Nikolas vaikų batuose, atsižvelgdamas į tai, kokie jie buvo visus metus, palieka saldainių ir pagalių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius