-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdos jau beldžiasi ir į Vilniaus vartus

Kalėdos į Vilnių šiemet ateina kiek vėliau, negu į kitus didžiuosius Lietuvos miestus, tačiau jau šį šeštadienį kalėdinėmis šviesomis sužibs eglės Katedros ir Rotušės aikštėse, pagrindinės sostinės gatvės ir prospektai, Televizijos bokštas. Šiemet pagrindines savo egles Vilnius įžiebs kartu su pastarųjų metų Lietuvos kultūros sostinėmis – Plunge, Zarasais ir Ramygala.
Kalėdų eglė Katedros aikštėje
Į Katedros aikštę, kitaip negu buvo pernai, grįžta dirbtinė Kalėdų eglė. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ekonominė situacija Vilniaus mieste vis dar sudėtinga, tačiau Kalėdų komiteto pirmininkas Virginijus Dastikas juokaudamas užtikrino, kad Kalėdos bus ir šiemet. „Tikimybės, kad šventės bent trumpam leis pamiršti rūpesčius ir sunkumus“, – vylėsi V.Dastikas.

Vaikams traukinukas

Šiemet, kaip teigia V.Dastikas, itin daug dėmesio bus skiriama vaikams: „Stengiamės pritraukti kuo daugiau vaikų, parengti jiems atrakcijų. Katedros aikštės eglė bus iš metalinių konstrukcijų, apkaišytų eglių šakomis, o į jos vidų bus galima įvažiuoti traukinuku. Vaikai galės pamatyti Kalėdas iš vidaus“.

Traukinukas darbo dienomis važinės nuo 15 iki 20 val., savaitgaliais nuo 10 val. ryto. „Siaubo kambario viduje tikrai nebus, tad baimintis vaikams ar jų tėveliams tikrai nėra ko“, – šypsojosi šių metų Kalėdų renginių organizatorės, bendrovės „Concept events&media“ vadovas Tadas Rimdžius.

Ši pramoga vaikams bus visiškai nemokama. Nieko ji nekainavo ir miestui – traukinukas bus įrengtas už rėmėjų pinigus.

Bendras šių metų Kalėdų biudžetas nėra didelis, miestas šventiniam miesto apšvietimui skyrė apie 150 tūkst. Lt, renginiams – 124 tūkst. Lt. Dar apie 180 tūkst. Lt renginiams surinkta iš privačių rėmėjų.

Rotušės aikštės eglė šiemet išsiskirs tuo, kad bus papuošta Vilniaus vaikų pagamintais kalėdiniais žaislais. „Stengėmės organizuoti šių metų Kalėdas būtų ir modernūs, ir ekologiški. Todėl vieną eglutė bus dirbtinė, o kita gyva. Bet pastarąją padovanojo Vilniaus neįgaliųjų ugdymo centras „Viltis“, nes ji „griovė“ jų pastatą, tad didelio nuostolio gamtai irgi nepadarėme“, – pasakojo T.Rimdžius.

Eglės įžiebimo ceremonija Katedros aikštėje šiemet nevilios užsienio žvaigždėmis, tačiau žadamas jaukus ir gražus renginys „Žiemos tango“, kuriame naujai aranžuotas senas dainuos Lietuvos atlikėjai – Evelina Anusauskaitė, Vaida Genytė, Justas Lapatinskas.

Kalėdų eglės Vilniaus miestą puoš iki sausio 8 dienos, taip tikimasi leisti jomis pasidžiaugti ir Stačiatikių Kalėdas švenčiantiems vilniečiams.

Odminių skvere veiks Kalėdų miestelis, kuriame bus galima įsigyti 40 amatininkų pagamintų suvenyrų, saldumynų, išgerti karšto vyno. „Karštas vynas bus pilstomas į specialius puodelius su užrašu „Kalėdos sostinėje“. Tie, kurie tokio suvenyro nenorės pasilikti, galės puodelį grąžinti ir atgauti 5 Lt. Šie puodeliai ypatingi, rankų darbo, todėl turėtų patikti ir tapti puikia dovana“, – sakė T.Rimdžius.

Ilgiau važiuos visuomeninis transportas

Kūčių vakarą Katedros aikštėje bus pašventinta ir tradicinė prakartėlė. Pasimokius iš skaudžios pernai metų patirties, kai prakartėlė buvo suniokota vandalų, šiemet nuspręsta ją atidžiau saugoti.

Kadangi prakartėlę gruodžio 24–ąją bus šventinama vėlai – 22 val., o po to tikintieji dar melsis Arkikatedroje Piemenėlių mišiose, nuspręsta, kad tą dieną viena valanda ilgiau važiuos autobusai ir troleibusai. Anot V.Dastiko, tokiu būdu žmonės galės saugiai grįžti į namus.

Ypatingos apsaugos prireiks ir Rotušės aikštėje išdygsiančiai ledo skulptūrai, kurios viduje bus įšaldyta 50 kg šokolado. „Tai kiekvieno sąžinės reikalas, nuo vandalizmo visiškai apsaugoti negali nei policija, nei privačios saugos tarnybos. Šventės iškilmingumą kiekvienas turėtų išgyventi savo viduje ir suprasti, kad to griauti negalima“, – teigė V.Dastikas.

Nors Kalėdų renginių šiemet mažiau, Vilniaus katedros klebonas Robertas Šalaševičius teigė, kad tai nėra blogai. Anot jo, renginių gausa Advento metu neretai taip nuvargindavo, kad pačioms šventėms jau nelikdavo jėgų. „Svarbu pasiruošti, tinkamai nusiteikti svarbiausioms metų šventėms, galbūt prisidėti prie labdaros akcijų, paaukoti skurstantiems. Juk per Kalėdas švenčiame Dievo atėjimą į žemę“, – sakė kun.R.Šalaševičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius