Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdų Seneliai pasijuto nebereikalingi

Aktorius, persikūnijančius į Kalėdų Senelius, sunkmetis privertė suabejoti, ar šie tautiečiams apskritai reikalingi. Tačiau pripažįstama, kad pagrindinio žiemos švenčių personažo prestižas sumenkęs ne tik dėl visuotinio taupymo vajaus.
Įprasta vieno Kalėdų Senelio parengta programa iki 30 vaikų grupei paprastą dieną kainuoja apie 250-300 litų.
Įprasta vieno Kalėdų Senelio parengta programa iki 30 vaikų grupei paprastą dieną kainuoja apie 250-300 litų. / LŽ nuotr.

Šiemet Kalėdų Seneliai į gyventojų namus ir bendrovių būstines linksminti vaikų bei suaugusiųjų kviečiami gerokai rečiau nei ankstesniais metais. Šias paslaugas teikiantys aktoriai ir verslininkai teigia iš anksto susitaikę su tokia tendencija.

Sąstingis nenustebino

Vienos Kalėdų Senelių agentūros direktorius Eimantas Juknevičius LŽ pasakojo, kad gyventojų domėjimasis šiais Kalėdų personažais sumenko jau praėjusiais metais. „Pernai paklausa krito apie 30-40 proc. – pasakojo verslininkas. – Pirmiausia mūsų paslaugų atsisakė biudžetinės įstaigos ir valstybės valdomos įmonės. Vėliau šventinių vakaronių savo darbuotojams nerengti nusprendė arba į jas Kalėdų Senelių ėmė nebekviesti ir statybininkai. Todėl prieš šių metų žiemos šventes nuosmukiui buvome pasirengę ir šios specifinės rinkos sąstingis mūsų nenustebino.“

E.Juknevičius tegalėjo pasidžiaugti, kad šiais metais Kalėdų Senelių nepamiršo prekybininkai ir farmacininkai. „Jiems krizė nebaisi. Užtat smulkiosios ir vidutinės įmonės nebegali sau leisti linksminti savo darbuotojų“, – sakė agentūros direktorius.

Anot E.Juknevičiaus, Lietuvos žmones neigiamai veikia vien tik kalbos apie krizę. „Dabar taupomas kiekvienas litas. Laimė, aktyvūs liko vaikų darželiai, juose Kalėdų Senelių populiarumas nesumažėjo. Mūsų paslaugomis vis dar domisi pavieniai asmenys, kviečiantys Kalėdų Senelius į šeimos šventes.“

Įprasta vieno Kalėdų Senelio parengta programa iki 30 vaikų grupei paprastą dieną kainuoja apie 250-300 litų. „Žinoma, Kūčių vakarą, per pačias Kalėdas ir prieš pat Naujuosius metus šis mokestis padvigubėja“, – pažymėjo E.Juknevičius.

Iškart klausia kainų

Jau ketvirtį amžiaus į Kalėdų Senelio vaidmenį įsijaučiantis vilnietis Vaclovas Vičius stebisi, kad anksčiau potencialūs klientai paskambinę telefonu teiraudavosi, kada jis turi laisvo laiko, o dabar iškart klausia kainų. „Mano paslaugos nėra labai brangios, – ramino V.Vičius. – Įvertinęs atstumą, kitas aplinkybes, šeimos narių skaičių, atvykstu ir už 50 litų. Manau, žmonės dejuoja ne dėl to, kad šiuo metu neturi pinigų, o todėl, kad dėl nuolatinių kalbų apie gilėjančią krizę nebetiki ateitimi. Nenuostabu, kad ir dovanos šiemet gerokai kuklesnės.“

Dar būdamas vaikas V.Vičius nesuprasdavo, kodėl Kalėdų Seneliai būtinai nori atrodyti seni. Mat klientai pageidauja, kad šie personažai būtų guvūs ir aktyvūs. Todėl persirengęs Kalėdų Seneliu vilnietis visada dalyvauja žaidimuose ir pats šoka kartu su vaikais.

„Aš pats iki šiol tikiu, kad Kalėdų Senelis egzistuoja, tik jis tikrai ne koks sukriošėlis, o linksmas žmogus, – įsitikinęs V.Vičius. – Todėl ir vaikams noriu jį tokį perteikti.“

Vienintelis užsakymas

Aktorius Sigutis Jačėnas, ne vienus metus vaidinantis viso pasaulio vaikų labiausiai laukiamą personažą, šiemet gavo vos vieną užsakymą. „Visuomenę apėmusi tokia apatija, kad net pats suabejojau, ar tas Kalėdų Senelis apskritai egzistuoja, – liūdnas mintis dėstė aktorius. – Manau, žmonės į mus, profesionalius aktorius, nebesikreipia todėl, kad atsirado didelė šios paslaugos pasiūla. Tačiau Kalėdų Seneliu ėmus persirenginėti atsitiktiniams, tik pinigų besivaikantiems žmonėms, sumažėjo šio personažo patrauklumas. Gal dėl šios priežasties, o gal ir dėl kartų kaitos ėmiau neberasti ir bendros kalbos su lankomais vaikais. Pirmuosius požymius, kad kažkas ne taip, pastebėjau praėjusiais metais. Dalyvavau vienoje šventėje Vilniuje. Kai ėjau koridoriumi ir pokštavau su sutiktais vaikais, vienas iš jų pakišo man koją. Labai nustebau.“ Aktorius teigė neįsivaizduojantis, kad prieš kelis dešimtmečius net ir didžiausias padauža būtų drįsęs pakišti koją Kalėdų Seneliui.

S.Jačėnas pasakojo turintis sumanymą nuo kitų metų rudens organizuoti kelių mėnesių Kalėdų Senelių kursus. Per juos būtų mokoma vaikų psichologijos, žaidimų ir dainų. Taip aktorius tikisi grąžinti Kalėdų Seneliui jo patrauklumą.

Siūlo nebausti „nelegalų“

LŽ kalbintas Klaipėdos dramos teatro direktorius Gediminas Pranckūnas, net keturis dešimtmečius metų pabaigoje persirengdavęs Kalėdų Seneliu, tvirtino nesuprantantis, kodėl daugumai tautiečių nebereikia šio personažo. „Po karo net ir Kūčias, Kalėdas švęsdavome, nors nebuvo galima, tačiau tvirtai laikėmės tradicijų, – pasakojo teatralas. – Tą patį galėčiau pasakyti ir apie Kalėdų Senelį. Nors dabar sunkmetis, visuomenė nusivylusi, šis personažas vaikams būtinas. Tik bėda, kad atsirado daug nemokšų, jie kuriame nors prekybos centre įsigiję pigius Kalėdų Senelio drabužius tiesiog taip užsidirba pragyvenimui ir gadina šio personažo įvaizdį.“

Tačiau G.Pranckūnas čia pat sau paprieštaravo, esą kategoriškai nesutinkantis su vykdomomis persekiojimo akcijomis, kai gaudomi ir baudžiami nelegaliai uždarbiaujantys Kalėdų Seneliai. „Manyčiau, tokiu laikotarpiu reikėtų atlaidžiau žiūrėti į tokius atvejus, – svarstė jis. – Jeigu žmonės sugeba užsidirbti vieną kitą litą ir neprašo paramos, tokią veiklą reikėtų toleruoti.“

Būtinas verslo liudijimas

Mokesčių inspektoriai atkreipia dėmesį, kad verčiantis minėta veikla jos neįregistravus rizikuojama būti patrauktam administracinėn atsakomybėn. Nelegaliai dirbantiems Kalėdų Seneliams gresia baudos nuo 500 iki 1000 litų.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) norintiesiems būti Kalėdų Seneliais, primygtinai rekomenduoja įsigyti verslo liudijimą. Tačiau VMI iškart perspėja, kad sąraše veiklų, kuriomis galima verstis įsigijus verslo liudijimą, Kalėdų Senelio paslaugų nėra.

Asmenys, norintys teikti gyventojams Kalėdų Senelio paslaugas, turėtų įsigyti muzikanto verslo liudijimą. O šias paslaugas teikiant įmonėms privalu turėti leidimą... verstis diskotekos vedėjo veikla. Tokio liudijimo vienam mėnesiui kaina – apie 120 litų.

VMI duomenimis, šiemet iki gruodžio 15 dienos visoje Lietuvoje išduoti 126 diskotekos vedėjo veiklos verslo liudijimai. Specialiai gruodžio mėnesiui įsigyta 50 tokių liudijimų. Muzikantų paslaugoms šiemet išduoti 58 liudijimai, galiojantys ir gruodį. Specialiai gruodžio mėnesiui įsigyta 16 tokių verslo liudijimų. Praėjusių metų statistika panaši.

Kiek įsigijusiųjų šiuos verslo liudijimus persirengs Kalėdų Seneliais, VMI atstovai negalėjo pasakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius