Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai nori tradicinių žaliaskarių

Kalėdinėmis eglutėmis pradėta prekiauti jau nuo lapkričio vidurio, tačiau prekybininkai pripažįsta, jog pats pirkimo pikas prasideda likus kelioms dienoms iki švenčių.
Nors taupumo sumetimais dalis lietuvių žvalgosi į plastikines žaliaskares, populiariausios išlieka lietuviškos kirstos eglutės.
Nors taupumo sumetimais dalis lietuvių žvalgosi į plastikines žaliaskares, populiariausios išlieka lietuviškos kirstos eglutės. / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Vieni pirmųjų žaliaskares visoje Lietuvoje pradėjo siūlyti didieji prekybos tinklai. Kaip teigė „Maxima LT“ atstovė Renata Saulytė, jų tinklo parduotuvėse eglutėmis pradėta prekiauti nuo lapkričio 19 dienos. Pašnekovė pastebėjo, kad nors pernai buvo parduota apie 5 tūkst. „gyvų“ eglių vazonėliuose, kurias vėliau pirkėjai galėjo persodinti, tačiau vis tiek patraukliausios gyventojams išlieka dirbtinės žaliaskarės „Jų patrauklumą lemia tai, kad jas paprasčiau prižiūrėti. Jomis namus galima puošti kelerius metus, tai ypač aktualu per sunkmetį, kai visi taupo“, – sakė R.Saulytė.

„Maximos“ parduotuvėse galima pasirinkti dirbtinių eglučių, kurių aukštis siekia nuo 47 iki 2,40 cm. Jų kainos išlieka panašios kaip ir pernai: 5–249 Lt, priklausomai nuo dydžio.

„Gyvos“ eglutės šiemet taip pat kainuoja panašiai kaip ir 2008-aisiais: 30–70 litų. Eglutės vazonėliuose atsieina apie 30–50 litų.

Yra iš ko pasirinkti

IKI prekybos tinklas prekiauja tik dirbtinėmis eglutėmis, „gyvas” aikštelėse prie parduotuvių pardavinės patys eglučių augintojai. Anot šio tinklo atstovo Valdo Lopetos, parduotuvių asortimente yra daugiau nei 10 rūšių įvairių dirbtinių eglučių. Didžiausio populiarumo paprastai sulaukia dirbtinės vidutinio dydžio eglutės. „Kainų lygis labai įvairus – pradedant nuo kelių iki daugiau nei 100 Lt. Daugiausiai eglučių nuperkama per paskutines dvi savaites iki Kalėdų“, – teigė V.Lopeta.
Nauja tendencija, kad žmonės pamėgo eglutes puošti kuo anksčiau, o lietuviška eglutė spyglius pradeda barstyti greičiau ir sunkiai išlaiko „pailgėjusį“ prieššventinį periodą.
„Rimi Lietuva“ tinklas siūlo apie 10 rūšių „gyvų“ eglučių – ir nukirstų, ir vazonėliuose, ir lietuviškų, ir atvežtinių.

Eglutės iš Danijos

„Mažiausios – 50 cm aukščio eglutės iš Olandijos, augančios vazonuose. Didžiausios kalėdinės eglutės siekia –2 metrus, jos nukirstos iš Danijos. Taip pat maždaug nuo gruodžio vidurio pradėsime prekiauti lietuviškomis kirstomis eglutėmis”, - komentavo „Rimi“ atstovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė. Pasak jos, RIMI parduotuvėse perkamiausios nedidelės, žalios kirstos eglutės.
 

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./


Iš pradžių šio tinklo parduotuvėse prekiauta vien tik plastikinėmis žaliaskarėmis. Bet jau pasirodė naujiena – kirstos eglutės iš Danijos. Pernai „Rimi“ prekiavo vien tik lietuviškomis kirstomis eglėmis. „Tačiau susilaukėme pastabų iš pirkėjų, kad jų spygliai nukrenta per greitai. Nauja tendencija, kad žmonės pamėgo eglutes puošti kuo anksčiau, o lietuviška eglutė spyglius pradeda barstyti greičiau ir sunkiai išlaiko „pailgėjusį” prieššventinį periodą. Šių metų naujiena – specialios rūšies daniškos eglutės, kurios kvepia kaip lietuviškos, tačiau „galioja“ ilgiau“, – aiškino R.Stanaitytė-Česnulienė. Žalių atvežtinių žaliaskarių kainos svyruoja nuo 20 iki 100 Lt, vietinių – nuo 10 iki 20 Lt.

„Sunku prognozuoti, kaip bus šiais metais – ekonominė situacija keičia pirkimo tendencijas, tačiau nors plastikinės eglutės, kurias galima naudoti kelerius metus, kainuoja pigiau, pirkėjai visgi labiau linkę puošti žalias eglutes. Jie pageidauja lietuviškų, sako, jos labiau kvepia. Kiti renkasi užsienietiškas dėl to, kad jos atsparesnės ir ilgiau išbūna nepakeitusios išvaizdos. Šių metų tendenciją pamatysim po Kalėdų, tikimės, kad su mišku kvepiančiomis daniškomis eglutėmis patenkinsim pirkėjų poreikius“, – vylėsi „Rimi Lietuva“ atstovė R.Stanaitytė-Česnulienė.

Prekybos tinklas „Norfa“ siūlo 15 rūšių „negyvų“ eglučių. Jomis pradėta prekiauti nuo lapkričio vidurio. Anot tinklo atstovo Dariaus Ryliškio, jos kainuoja nuo 4 iki 350 Lt. „Žmonės taupo. Dabar renkasi ir perka atsargiau. Manome, kad per patį piką – tai yra prieš pat Kalėdas - perkamumas išaugs“, – svarstė D.Ryliškis.

Aktyviausi – prieš pat šventes

Prekyba „gyvomis“ žaliaskarėmis prieš šventes prasideda ir miestų viešosiose vietose. Jų galima įsigyti ir urėdijose. Kretingos miškų urėdas Antanas Baranauskas pasakojo, kad žaliaskarių pas juos užsisako tiek įmonės, tiek pavieniai žmonės. Paprastai eglių įsigyti pageidauja per paskutiniąją savaitę prieš šventes.

Anot A.Baranausko, jeigu perkama eglutė vazonėliuose, tai ją būtina per dieną kelis kartus apipurkšti vandeniu, vėliau galima persodinti. O kirstas žaliaskares reikėtų tvarkingai išmesti į konteinerius. Kretingos miškų urėdija ketina atvežti tūkstantį eglių šakų, kurios bus dalijamos klaipėdiečiams per jomarką, kuris vyks Turgaus gatvėje gruodžio 5–6 bei 17–20 dienomis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius